Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Podcast

BeursTalk: Over obesitas en de impact op aandelen als Novo Nordisk

BeursTalk: Over obesitas en de impact op aandelen als Novo Nordisk

Op vrijdag 11 augustus 2023 was Wim Zwanenburg, samen met Jaap Koelewijn, eigenaar van Financieel Denkwerk, te gast bij Rob Jansen voor de opname van de wekelijkse podcast BeursTalk.

De sterke invloed van Fintech-aandelen

In deze aflevering van de podcast BeursTalk spraken zij over het beurssentiment, over de impact van een beperkt aantal aandelen op de totale beurs- en indexresultaten, zoals in de afgelopen zeven maanden de beurzen werden opgestuwd door de ‘Magnificant Seven’ als gevolg van de introductie van generatieve AI, artificial intellingence: Fondsen zoals Nvidia, Microsoft en Alpabet (Google). 

Ook op langere termijn wordt het totaal rendement van aandelen portefeuilles bepaald door een zeer beperkte selectie van enkele aandelen, zoals in Nederland door ASML. Op LinkedIn postte Wim Zwanenburg een bericht over deze materie, naar aanleiding van een artikel in de Financial Times over een onderzoek van professor Hendrik Bessembinder.

Obesitas en Novo Nordisk

Koelewijn en Zwanenburg gaven ook hun opvatting over de Deense farmaceut Novo Nordisk, die nu op de beurs meer waard is dan het BBP van Denemarken. Dat is allemaal te danken aan het afslankmiddel Wegovy. De aanprijzing daarvan door lifestyle-influencers gaf de omzet al een boost, nu blijkt het ook nog te werken tegen hartkwalen. “Dit is niet te stoppen”, zegt Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger, die het een positieve ontwikkeling vindt. Jaap Koelewijn van Financieel Denkwerk ziet ook de voordelen voor beleggers.

“Obesitas is een pandemie, en dit middel voor overgewicht (Wegovy) is in veel gevallen niet meer dan symptoombestrijding.”

Beurssentiment, economie en kwartaalcijfers

Voor wat het beurssentiment betreft, zitten beide experts niet helemaal op hetzelfde spoor. Wim is tamelijk optimistisch. “De kwartaalcijfers geven vertrouwen en het gevaar van een recessie verdwijnt verder achter de horizon.” Jaap is voorzichtiger, met name omdat de Chinese economie is steeds moeilijker vaarwater terechtkomt. 

Koelewijn en Zwanenburg gaan nader in op enkele andere issues die Rob Jansen aan hen voorlegt:

  • De VS draait China de duimschroeven verder aan in de strijd om hegemonie op het technologisch front: exporten vanuit de VS en Europa naar China van geavanceerde technologie, chips voor artificial intelligence en bijvoorbeeld quantum-technologie, worden verboden. Is dat verstandig en raakt dat de winst- en omzetontwikkeling van westerse ondernemingen?
  • China laat tegenvallende cijfers zien, een dalende import en export en deflatie. Moet China zich geen zorgen maken over een mogelijke recessie? 

 

Verder gaan Koelewijn en Zwanenburg ook nog in de op de recent gepubliceerde kwartaalcijfers van ABN Amro, Ahold Delhaize, Alibaba en Disney.

Meer weten? Beluister nu de podcast:
Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen