Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 28

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 28

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Positief sentiment Aziatische beurzen na goede cijfers China en Japan;
  • Technische indicatoren ondersteunen positief beeld op beurzen;
  • Deze week relatief rustig: focus op Amerikaans arbeidsmarktrapport;
  • Amerikaanse beurzen dicht op dinsdag i.v.m. Independence Day.

Markten

Positief sentiment Aziatische beurzen na goede cijfers China en Japan
Het positieve sentiment van vandaag op de Aziatische aandelenbeurzen, die vanochtend overwegend in de plus sloten, krijgt een vervolg in Europa. De Aziatische beurzen reageerden positief op het nieuws dat de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie beter was dan verwacht. Hoewel de inkoopmanagersindex daalde van 50,9 in mei naar 50,5 in juni, was het beter dan het verwachte cijfer van 50,2. Een cijfer boven de 50 duidt nog steeds op expansie van de industrie in China. Ook de Japanse Tankan index voor de industrie liet voor het tweede kwartaal een beter cijfer zien dan verwacht: 5 versus 3 verwacht. Industriële bedrijven hebben minder last van de hoge grondstoffenprijzen en disrupties in de toevoerlijnen. Bovendien zien bedrijven de omstandigheden voor de komende 3 maanden ook verbeteren. Beleggers in Azië reageerden hier vanochtend positief op.

VTechnische indicatoren ondersteunen positief beeld op beurzen
Ook vandaag noteren de meeste Europese aandelenindices hoger dan afgelopen vrijdag. Daarmee wordt het positieve sentiment van de afgelopen tijd voortgezet. Diverse technische factoren duiden op een risk-on sentiment op de aandelenbeurzen: het momentum is sterk, de volatiliteit op de beurzen is laag en de verhouding tussen put en call opties is laag. Als we de fear & greed index beschouwen, dan zien we dat deze indicator zich sinds eind maart al in de zone begeeft die aangeeft dat beleggers momenteel niet risico-avers zijn. Een dergelijke omgeving is goed voor aandelenkoersen.

Deze week relatief rustig: focus op Amerikaans arbeidsmarktrapport
Qua bedrijfsnieuws is het deze week nog rustig. De focus zal deze week daarom met name liggen op de macro-economische gegevens die worden gepubliceerd. Pas volgende week donderdag (13 juli) start het cijferseizoen echt, met de resultaten van PepsiCo. Een dag later rapporteren verschillende Amerikaanse banken hun cijfers over het tweede kwartaal: onder andere JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo.

Deze week zijn de ogen met name gericht op het Amerikaanse arbeidsmarktrapport dat op vrijdagmiddag bekend wordt gemaakt: de zogenaamde non-farm payrolls. Voor de maand juni wordt verwacht dat het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector in de maand juni op een niveau lag van 225.000. Dit is lager dan het cijfer over mei toen het aantal nieuwe banen nog 339.000 bedroeg. Het mei cijfer was destijds aanzienlijk beter dan verwacht. Markten houden rekening met een nog steeds laag werkloosheidscijfer: 3,6% versus 3,7% in de maand juni. De arbeidsmarkt in de VS blijft behoorlijk krap wat consumenten vertrouwen geeft en wat tevens een positieve uitwerking heeft op de consumentenbestedingen. Het arbeidsmarktcijfer zal ook door de beleidsmakers van de Federal Reserve met interesse worden gevolgd.

Daarnaast staan er nog andere macro-economische cijfers op de planning: de inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS (maandagmiddag), inkoopmanagersindices voor verschillende Europese landen (woensdag), notulen van de laatste Fed vergadering (ook woensdag) en cijfers over de Amerikaanse handelsbalans (vrijdag).

In zowel de VS als Europa zien we dat de inkoopmanagersindices voor de industrie duiden op uitdagende marktomstandigheden voor industriële bedrijven. Ondanks de ‘verslechtering’ in de industrie, zien we ook dat de Amerikaanse economie veerkrachtig blijft en dat de consumenten blijven besteden. Wij zien een recessie in de VS de komende kwartalen daarom nog niet in het verschiet liggen.

Voor Amerikaanse beleggers is het deze week overigens een korte handelsweek: dinsdag zijn de beurzen gesloten in verband met Independence Day.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten, iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 50 en 70 punten bewegen, hoger dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index onder de 14 punten, iets lager dan het niveau van een week geleden. De volatiliteit is daarmee nog steeds behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & Greed Index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 83, meer dan 10 punten hoger dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen