Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 27

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 27

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Onrust Rusland heeft nauwelijks invloed op financiële markten;
  • IFO index stelt teleur;
  • Deze week ogen gericht op ECB en inflatiecijfers;
  • Sentiment markten blijft optimistisch.

Markten

Onrust Rusland heeft nauwelijks invloed op financiële markten
De laatste week van het tweede kwartaal lijkt een relatief rustige week te worden voor de financiële markten. Het buitenlandse nieuws van afgelopen weekend, en dan met name de ontwikkelingen in Rusland, hebben vandaag weinig impact op de financiële markten. Wel ligt de roebel onder druk en staan de aandelen van defensiebedrijven onder druk. De Russische financiële markten zijn zo klein van omvang dat dit nauwelijks impact heeft op het sentiment op de andere markten.

Ter vergelijking: de marktkapitalisatie van de beursgenoteerde Russische bedrijven zijn qua omvang gelijk aan ca 0,3% van de marktkapitalisatie van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. In hoeverre de ontwikkelingen in Rusland de komende tijd invloed hebben op de oorlog in Oekraïne is nu behoorlijk lastig in te schatten en naar onze verwachting zullen het met name macro-economische cijfers en de Q2 resultaten van bedrijven zijn die de richting van de beurzen gaan bepalen.

IFO index stelt teleur
Vanmorgen werden in Duitsland teleurstellende cijfers gepubliceerd. De IFO index voor de maand juni kwam binnen op een stand van 88,5 wat duidelijk onder het verwachte niveau van 90,7 was waar marktvorsers rekening mee hielden. Ook in vergelijking met de maand mei (stand: 91,5) was dit een duidelijk slechter cijfer. Het indexcijfer dat wat zegt over de beoordeling van het huidige klimaat bleef aardig op peil maar het was met name de deelindex die gebaseerd is op de verwachtingen, die tegenviel. Zwakte in de industriële sectoren zorgt met name voor de nodige terughoudendheid bij ondernemers.

Deze week ogen gericht op ECB en inflatiecijfers
Wat verder deze week de aandacht zal trekken, is de bijeenkomst van de ECB in Portugal van 26-28 juni waar centrale bankiers onder andere aan een panel mee zullen doen. Op woensdag zal de Federal Reserve de uitkomsten bekend maken van de jaarlijkse stress test voor de Amerikaanse bankensector. Na de onrust van een paar maanden geleden zal er met verhoogde interesse naar de uitkomsten van deze stress test worden gekeken omdat dit mede bepaalt of sommige banken meer kapitaal aan zullen moeten houden in de toekomst.

Andere cijfers die deze week belangrijk zijn, zijn de orders voor duurzame consumentengoederen in de VS en cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (dinsdag), Europese inflatiecijfers over de maand juni (woensdag, donderdag en vrijdag) en Amerikaanse inflatiecijfers (vrijdag). De core PCE is de maatstaf waar de Fed veel naar kijkt en dit cijfer wordt vrijdag gepubliceerd (verwachting: 0,3% maand-op-maand).

Qua bedrijfscijfers is het nog wachten totdat het Q2 resultatenseizoen echt losbarst. Deze week zullen de ogen met name gericht zijn op de kwartaalcijfers van Micron (woensdag), Nike (donderdag) en Constellation Brands (vrijdag). Op 14 juli publiceren de eerste grote Amerikaanse banken hun Q2 cijfers wat traditiegetrouw de aftrap is van het cijferseizoen. Tot die tijd zal het qua kwartaalresultaten relatief rustig zijn.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 65 punten, iets lager dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 40 en 50 punten bewegen, lager dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 14 punten, in lijn met het niveau van een week geleden. De volatiliteit is daarmee nog steeds behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 74, wat 5 punten lager is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen