Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 26

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 26

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten doen stapje terug; rustige dag verwacht
  • Geen grote verrassingen bij rentebesluit Fed en ECB
  • Deze week ogen gericht op inflatiecijfers, rentebesluit BoE en inkoopmanagersindices

Markten

De impact van de Fed- en ECB-vergaderingen

Na een week die in het teken stond van de vergaderingen van de Federal Reserve en de ECB is het deze week een relatief rustige week. Er staan niet zo veel belangrijke cijfers op de planning en vandaag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten. De aandelenmarkten zijn vanmorgen licht lager geopend nadat de Chinese en Japanse beurzen vanmorgen lager sloten. Europese kapitaalmarktrentes staan vandaag licht hoger. Omdat de Amerikaanse beurzen vandaag gesloten zijn, zal de handel dun zijn.

Rentebesluiten van de Federal Reserve en ECB

De rentebesluiten van de Federal Reserve en ECB van afgelopen week waren in lijn met de verwachtingen. De Fed besloot de beleidsrente ongewijzigd te laten en de ECB verhoogde in lijn met eerdere uitspraken de beleidsrente met 25 basispunten. Het besluit van de Fed om de rente niet te verhogen, was geen verrassing.

De Fed is eerder gestart met de renteverhogingen en heeft de rente in een rap tempo omhoog gebracht naar een niveau waarvan de beleidsmakers vinden dat het passend is, gegeven het huidige klimaat. De Fed wil eerst de effecten van de eerder doorgevoerde renteverhogingen bekijken voordat het nieuwe acties onderneemt.

Wel hield de Fed de mogelijkheid open dat het later dit jaar alsnog een keer de rente verhoogt. De ECB verhoogde de rentetarieven met 25 basispunten waarmee de depositorente, de rente waartegen commerciële banken gelden kunnen uitzetten bij de ECB, op 3,5% uitkomt.

Belangrijke cijfers en ontwikkelingen

Vandaag is er weinig nieuws dat de markten in beweging zet. Uiteraard wordt er gekeken naar het bezoek dat Antony Blinken, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, brengt aan China na een lange periode van behoorlijke spanning tussen beide grootmachten. Twijfels over de houdbaarheid van de groei, de opgelopen spanningen tussen de VS en China en de opstelling van de Chinese overheid richting het Chinese bedrijfsleven en tijdens de coronapandemie hebben beleggers in het afgelopen jaar terughoudender gemaakt ten aanzien van China.

Macro-economische cijfers om naar uit te kijken

Deze week zullen de ogen vooral gericht zijn op een aantal macro-economische cijfers zoals de Duitse producentenprijzen en cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (dinsdag), de Britse inflatiecijfers en de toelichting van Jerome Powell voor het Financial Services Committee van het Huis van Afgevaardigden (woensdag), het rentebesluit van de Bank of England en cijfers over de bestaande huizenverkopen in de VS (donderdag) en inkoopmanagersindices voor de eurozone en de VS voor de maand juni (vrijdag).

Positief sentiment op aandelenmarkten

Het sentiment op de aandelenmarkten is de laatste tijd overwegend positief. De S&P 500-index bevindt zich nu in een ‘bull-markt’, aangezien deze index 20% hoger staat dan het dieptepunt in oktober 2022.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een beperkt aantal zwaargewichten in de technologiesector de hoofdrol speelt in deze stijging. De lancering van artificial intelligence-applicaties en de impact ervan op de technologiesector hebben de markten dit jaar duidelijk gestimuleerd. Als we rekening houden met de hoge gewichten van deze technologiebedrijven, is de gemiddelde koersstijging van Amerikaanse bedrijven in de S&P 500 aanzienlijk lager.

Een ander opvallend punt is de lage volatiliteit op de aandelenmarkten. De VIX-index bevindt zich historisch gezien op een zeer laag niveau (onder de 15 punten), wat erop wijst dat beleggers in aandelen rekening houden met een beperkte koersbeweging in de nabije toekomst.

Positief marktsentiment in Europa

Het marktsentiment blijft tot dusver tamelijk positief in Europa, ondanks het nieuws van Eurostat vorige week over de lichte krimp van het bbp in de eurozone gedurende twee opeenvolgende kwartalen. Technisch gezien is er sprake van een recessie, maar de markten leken zich weinig aan te trekken van dit rapport.

De Europese aandelenindices tonen dit jaar een positieve ontwikkeling, met hogere waarderingen (gestegen koers-winstverhoudingen). Met uitzondering van de olie- en gassector zijn ook de winstverwachtingen positief bijgesteld. In de Europese bankensector staan de waarderingen echter onder druk als gevolg van eerdere onrust bij regionale banken in de VS.

Sentiment

RSI: De Relative Strength Index (RSI) geeft het prijsmomentum weer voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond 65 punten (Dow Jones) terwijl de S&P500 en Nasdaq momenteel boven de 70 punten handelen, wederom iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich rond 60 punten bewegen, iets hoger dan een week geleden.

VIX: De VIX-index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500-index en duidt op het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 14 punten wat iets lager is dan het niveau van een week geleden. De volatiliteit is daarmee bijzonder laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er per saldo nog steeds op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 82, wat wederom hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt deze index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel zeer risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen