Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger, Weekly Update Nr 25

Stroeve Lemberger, Weekly Update Nr 25

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten beginnen goed gestemd aan nieuwe week
  • Focus op rentebesluiten Fed, ECB en BoJ
  • Lage volatiliteit aandelenmarkten valt op
  • Vooral macro-economisch nieuws deze week dat markten richting geeft

Markten

Centrale banken en macro-economische cijfers bepalen richting van de beurzen deze week

De markten zijn deze week rustig begonnen. Aandelenkoersen zijn overwegend licht gestegen en rentes in Europa zijn iets gedaald. De aandacht zal vooral gericht zijn op de rentebesluiten van centrale banken deze week. De Federal Reserve vergadert op woensdag, de ECB op donderdag en de Bank of Japan sluit de week af met een vergadering op vrijdag. Omdat er momenteel weinig bedrijfsnieuws is, zullen voornamelijk centrale banken en macro-economische cijfers de richting van de beurzen bepalen.

Federal Reserve: Rentebeleid en arbeidsmarkt

In de vorige vergadering heeft de Federal Reserve de Federal Funds Rate verhoogd naar 5,00-5,25%. De Fed gaf echter aan dat er een tijdelijke pauze kan volgen. Ze willen eerst de effecten van de eerdere renteverhogingen afwachten voordat er verdere actie wordt ondernomen.

Hierdoor wordt verwacht dat de beleidsrente deze week niet wordt verhoogd. Dit zou de eerste keer in meer dan een jaar zijn dat de Fed geen renteverhoging doorvoert. Toch worden de uitspraken over het toekomstige beleid nauwlettend in de gaten gehouden, vooral gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

Recentelijk zijn de cijfers over het aantal nieuwe banen in de VS boven verwachting. Met een sterke arbeidsmarkt en consumenten die blijven uitgeven, bestaat er een kans dat de Fed later dit jaar toch besluit de rente opnieuw te verhogen.

ECB: Verwachte renteverhoging

Voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt er verwacht dat de beleidsrente met 25 basispunten wordt verhoogd naar 3,5%. De inflatie en kerninflatie liggen nog steeds op een te hoog niveau, en de ECB is vastbesloten om met behulp van het rente-instrument de inflatie onder controle te krijgen.

Aangezien de ECB later dan de Fed is begonnen met het verhogen van de rente en de huidige beleidsrente nog lager is dan die in de VS, wordt er rekening gehouden met een renteverhoging door de ECB in juni en juli.

Bank of Japan: Verwachting van ongewijzigd rentebeleidVooruitblik op macro-economische cijfers en centrale banken

De Bank of Japan zal naar verwachting vasthouden aan het huidige beleidsrentebeleid tijdens de aankomende vergadering op vrijdag.

Positief sentiment op aandelenmarkten

Het sentiment op de aandelenmarkten is de laatste tijd overwegend positief. De S&P 500-index bevindt zich nu in een ‘bull-markt’, aangezien deze index 20% hoger staat dan het dieptepunt in oktober 2022.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een beperkt aantal zwaargewichten in de technologiesector de hoofdrol speelt in deze stijging. De lancering van artificial intelligence-applicaties en de impact ervan op de technologiesector hebben de markten dit jaar duidelijk gestimuleerd. Als we rekening houden met de hoge gewichten van deze technologiebedrijven, is de gemiddelde koersstijging van Amerikaanse bedrijven in de S&P 500 aanzienlijk lager.

Een ander opvallend punt is de lage volatiliteit op de aandelenmarkten. De VIX-index bevindt zich historisch gezien op een zeer laag niveau (onder de 15 punten), wat erop wijst dat beleggers in aandelen rekening houden met een beperkte koersbeweging in de nabije toekomst.

Positief marktsentiment in Europa

Het marktsentiment blijft tot dusver tamelijk positief in Europa, ondanks het nieuws van Eurostat vorige week over de lichte krimp van het bbp in de eurozone gedurende twee opeenvolgende kwartalen. Technisch gezien is er sprake van een recessie, maar de markten leken zich weinig aan te trekken van dit rapport.

De Europese aandelenindices tonen dit jaar een positieve ontwikkeling, met hogere waarderingen (gestegen koers-winstverhoudingen). Met uitzondering van de olie- en gassector zijn ook de winstverwachtingen positief bijgesteld. In de Europese bankensector staan de waarderingen echter onder druk als gevolg van eerdere onrust bij regionale banken in de VS.

Andere belangrijke macro-economische gebeurtenissen deze week

Deze week zijn er verschillende belangrijke macro-economische nieuwsberichten om in de gaten te houden. Op dinsdag worden de Duitse ZEW-index en de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd. Voor de maand mei wordt verwacht dat het inflatiecijfer in de VS 4,1% zal bedragen op jaar-op-jaar basis, wat aanzienlijk lager is dan het cijfer van 4,9% in april. De verwachting is ook dat de kerninflatie iets lager zal zijn dan in april, namelijk 5,3% ten opzichte van 5,5%.

Op woensdag, naast het rentebesluit van de Federal Reserve, worden ook de producentenprijzen voor de maand mei bekendgemaakt in de VS. Op donderdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en worden in de VS de cijfers over de detailhandelsverkopen en industriële productie gepubliceerd. Op vrijdag wordt de week afgesloten met het consumentenvertrouwen in de VS, gemeten door de University of Michigan.

Kwartaalcijfers van Oracle, Ashtead en Adobe Systems

Op het gebied van bedrijfseconomisch nieuws is het deze week vrij rustig. Niettemin zullen enkele bedrijven hun meest recente kwartaalcijfers rapporteren. Onder deze bedrijven bevinden zich het Amerikaanse Oracle, het Britse Ashtead (moedermaatschappij van Sunbelt in de VS, met ongeveer 90% van de omzet) en Adobe Systems.

Oracle is een Amerikaans technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in software en cloud computing-oplossingen. Ashtead is de moedermaatschappij van Sunbelt, dat zich richt op de verhuur van zware machines voor de bouw- en infrastructuursector. Adobe Systems is een softwarebedrijf dat bekend staat om zijn grafische ontwerp- en digitale marketingoplossingen.

Deze kwartaalcijfers kunnen inzicht geven in de prestaties van deze bedrijven en kunnen van belang zijn voor beleggers en marktanalisten.

Sentiment

RSI: De Relative Strength Index (RSI) geeft het prijsmomentum weer voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 70 punten, wederom iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 50 en 60 punten bewegen, iets hoger dan een week geleden.

VIX: De VIX-index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500-index en duidt op het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 15 punten wat iets lager is dan het niveau van een week geleden. De volatiliteit is daarmee bijzonder laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er per saldo nog steeds op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 77, wat fors hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt deze index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel zeer risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen