Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 24

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 24

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Rustige start van de week, aandelenbeleggers blijven optimistisch
  • Koers Viaplay stort in
  • Banken verkopen vastgoedleningen
  • Olieprijs licht hoger

Markten

Positieve stemming onder aandelenbeleggers na goede banencijfers

Aandelenbeleggers zijn vandaag optimistisch gestemd na de relatief goede cijfers van afgelopen vrijdag. Hoewel het werkloosheidspercentage in de VS in mei iets hoger was dan verwacht (3,7% vs. 3,5%), waren er veel meer nieuwe banen buiten de agrarische sector dan voorspeld.

De non-farm payroll cijfers van afgelopen vrijdag werden positief ontvangen, met 339.000 nieuwe banen in plaats van de verwachte 190.000. Dit wijst op een krappe arbeidsmarkt. Als reactie hierop zijn de korte rentetarieven in de VS gestegen, omdat de markten nog geen duidelijke afname zien van de inflatoire krachten.

Viaplay verlaagt omzetverwachtingen, banken verminderen vastgoedleningen

Het meest opvallende nieuws van vandaag gaat over Viaplay, het Zweedse streamingbedrijf dat onder andere de Formule 1-wedstrijden uitzendt. Viaplay heeft vandaag de omzet- en winstverwachtingen verlaagd en heeft hun CEO vervangen, wat resulteerde in een koersdaling van ruim 60%. Het bedrijf wijt dit aan een zwakkere vraag naar streamingdiensten en minder gunstige omstandigheden op de Scandinavische advertentiemarkt.

Daarnaast staan banken vandaag in het nieuws omdat diverse banken in versneld tempo afstand doen van vastgoedleningen op hun balans. Dit is een reactie op de verslechterende situatie in verschillende vastgoedmarkten. Prijzen staan onder druk en met de stijgende rente en de beperkte vraag wordt verwacht dat vastgoedprijzen verder zullen dalen.

Hoewel veel leningenportefeuilles nog steeds als ‘performing’ worden geclassificeerd (wat betekent dat rentebetalingen en aflossingen op schema liggen), kiezen verschillende internationale banken ervoor om hun blootstelling aan vastgoed te verminderen, soms met verlies op de verkoop van leningen.

Olieprijzen stijgen door productieverlaging OPEC

De olieprijzen stijgen vandaag als reactie op het nieuws dat Saudi-Arabië en andere OPEC-landen hun productie zullen verlagen om de olieprijzen te ondersteunen. Dit is niet de eerste keer dat de OPEC de productie verlaagt. Er bestaat voornamelijk vrees dat de afkoelende economische groei zal leiden tot een afname van de vraag naar olie, wat de prijzen onder druk zal zetten.

Tot nu toe hebben dalende energieprijzen een positief effect gehad op de inflatie, wat betekent dat de inflatie afneemt. We verwachten niet dat deze acties van de OPEC op korte termijn zullen leiden tot een aanzienlijke stijging van de olieprijs en daarmee de inflatie.

Vooruitblik op macro-economische cijfers en centrale banken

Aankomende week zullen de ogen gericht zijn op de publicatie van verschillende macro-economische cijfers. Vandaag worden in de VS de inkoopmanagersindices voor de maand mei en de fabrieksorders voor de maand april bekend gemaakt. Op woensdag volgen dan cijfers over de Amerikaanse handelsbalans. Op donderdag volgt het Amerikaans arbeidsmarktrapport en op vrijdag kijken marktvorsers onder meer naar de Chinese inflatiecijfers.

Al met al is het qua macro-economisch nieuws een behoorlijk rustige week.  Wel zullen beleggers en marktanalisten de komende weken vooruitkijken naar wat centrale banken later in de maand gaan doen. De beleidsbepalende comités van de Fed en de ECB komen respectievelijk op 14 en 15 juni bijeen. Het is de vraag of de Fed een adempauze neemt, na de eerdere forse renteverhogingen.

Sentiment

RSI: De Relative Strength Index (RSI) geeft het prijsmomentum weer voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten, iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 45 en 60 punten bewegen, in lijn met een week geleden.

VIX: De VIX-index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500-index en duidt op het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 15 punten wat 2 punten lager is dan het niveau van een week geleden. De volatiliteit is daarmee bijzonder laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er per saldo nog steeds op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: Deze index combineert meerdere kwantitatieve elementen en staat momenteel op 62, wat iets lager is dan een week geleden. Daarmee bevindt deze index zich nog steeds in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen