Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 23

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 23

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Voorlopig akkoord schuldenplafond VS zorgt voor wat opluchting
  • IJzersterke cijfers NVIDIA stuwen koers
  • Spaanse inflatiecijfers vallen mee
  • Deze week ogen gericht op stemming Huis van Afgevaardigden en Europese inflatiecijfers

Markten

Amerikaans schuldenplafond en NVIDIA-cijfers zorgen voor onzekerheid op financiële markten

Afgelopen week waren de financiële markten vol van onzekerheid. Enerzijds was er bezorgdheid over het Amerikaanse schuldenplafond, en anderzijds waren er de zeer sterke kwartaalcijfers van NVIDIA.

Doorbraak in onderhandelingen, maar goedkeuring nog onzeker

Pas afgelopen weekend leek er eindelijk een doorbraak te zijn in de onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen over het Amerikaanse schuldenplafond. President Biden en oppositieleider McCarthy hebben een voorstel gedaan om het schuldenplafond voor 2 jaar te verhogen, zodat de Amerikaanse overheid aan haar verplichtingen kan blijven voldoen.

Echter, het wetsvoorstel moet nog door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd om te voorkomen dat er op 5 juni een technisch faillissement plaatsvindt. Het is nog onzeker of de wet in één keer wordt aangenomen, aangezien er weerstand bestaat tegen het voorlopige akkoord dat is bereikt, zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat. Zowel Republikeinen als Democraten hebben bezwaren tegen het voorlopige akkoord. De wolk van onzekerheid die al een tijdje boven de financiële markten hing, is dus nog niet helemaal verdwenen.

NVIA boekt sterke kwartaalcijfers en positieve vooruitzichten

Chipfabrikant NVIA maakte afgelopen woensdag indrukwekkende kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf profiteert sterk van de toenemende vraag naar chips die nodig zijn voor diverse Artificial Intelligence (AI) toepassingen.

Stijgende koers en favoriet in de halfgeleidersector

NVIDIA verwacht een zeer sterk tweede kwartaal en heeft ook positieve vooruitzichten voor de komende jaren. Ondanks dat de koers van het aandeel dit jaar al flink was gestegen, reageerde de markt donderdag zeer positief op het goede nieuws, met een stijging van 25%. Ook andere halfgeleideraandelen zaten afgelopen week in de lift. Met deze ontwikkelingen blijft NVIDIA één van onze favoriete aandelen in de halfgeleidersector. (Beluister ook ons radiofragment over de cijfers van NVIDIA).

Positief nieuws over inflatiecijfers in Spanje

Gisteren werd positief nieuws bekendgemaakt over de inflatiecijfers in Spanje. In mei daalde de inflatie tot 2,9%, terwijl marktvorsers hadden gerekend op een inflatiecijfer van 3,4% (op jaarbasis). Deze daling was aanzienlijk ten opzichte van de vorige maand, waarin de inflatie nog 3,8% bedroeg. De gunstige cijfers waren te danken aan lagere benzineprijzen en een minder snelle stijging van prijzen van voedsel en dranken.

Optimisme op obligatiemarkten, maar kerninflatie nog relatief hoog

Dit nieuws zorgde voor optimisme op de obligatiemarkten, wat resulteerde in dalende rentes en stijgende obligatiekoersen. Of dit ook een voorbode is voor gunstige inflatiecijfers in andere Europese landen, die later deze week zullen worden gepubliceerd, moet nog blijken. Het is een feit dat de kerninflatie (inflatie exclusief energie en voedsel) in Spanje nog relatief hoog is. Ook voor andere Europese landen geldt dat de kerninflatie nog te hoog is. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig doorgaan met het verhogen van de rente.

Kwartaalcijfers van HP, Salesforce en Macy’s worden deze week verwacht

Deze week zijn er nog een aantal bedrijven die hun kwartaalcijfers rapporteren, hoewel het grootste deel van de cijfers al is gepubliceerd. Onder andere HP zal op dinsdag met cijfers komen, Salesforce volgt op woensdag en op donderdag worden de cijfers van Macy’s verwacht.

Belangrijke macro-economische events deze week

Deze week staan er verschillende interessante gebeurtenissen op het macro-economische nieuwsagenda. Op woensdag 31 mei worden de inflatiecijfers over mei bekendgemaakt voor diverse Europese landen. In de VS wordt de inkoopmanagersindex (Chicago) voor de maand mei gepubliceerd, evenals het Beige Book dat inzicht geeft in de economische omstandigheden in de VS. Daarnaast zal het Huis van Afgevaardigden diezelfde dag stemmen over het voorlopige akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond.

Focus op Europese inflatie- en werkloosheidscijfers

Op donderdag 1 juni zijn de ogen van marktvorsers gericht op de Europese inflatie- en werkloosheidscijfers. Er wordt verwacht dat de headline inflatie in mei zal dalen ten opzichte van april. Er bestaat echter nog steeds zorg over de kerninflatie die (te) hoog blijft. Diezelfde dag zal ECB-president Lagarde een speech geven. In de VS wordt op donderdag de ISM inkoopmanagersindex voor mei gepubliceerd, waaruit waarschijnlijk blijkt dat de Amerikaanse industrie nog steeds krimpt.

Aandacht voor Amerikaanse werkloosheidscijfers en banenrapport

Op vrijdag 2 juni zullen de markten aandacht besteden aan de Amerikaanse werkloosheidscijfers (verwachting: 3,5%) en het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector (non-farm payrolls, verwachting: 190.000) voor de maand mei. Deze cijfers geven inzicht in de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Sentiment

RSI: De Relative Strength Index (RSI) geeft het prijsmomentum weer voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 45 (Dow Jones) en 70 (Nasdaq) punten, iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 40 en 60 punten bewegen, iets lager dan een week geleden.

VIX: De VIX-index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500-index en duidt op het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 17,3 punten wat in lijn is met het niveau van een week geleden. Een indexstand van onder de 20 duidt er per saldo nog steeds op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: Deze index combineert meerdere kwantitatieve elementen en staat momenteel op 68, wat hoger is dan een week geleden. Daarmee bevindt deze index zich nog steeds in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel risicozoekend zijn.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week besloten om de duratie van onze obligatieportefeuille wat te verlengen door middel van het opnemen van meer staatsleningen. Per saldo zijn we nog wel onderwogen in obligaties en onderwogen in duratie. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo nog steeds licht overwogen in de portefeuilles.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen