Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 22

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 22

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenbeurzen laten gemengd beeld zien
  • Focus deze week op onderhandelingen Amerikaans schuldenplafond
  • Boete voor Meta, tegenvaller voor Micron
  • Deze week ogen o.a. gericht op Amerikaanse inkoopmanagersindices en cijfers NVIDIA

Markten

Positief sentiment aandelenbeurzen

Ondanks dat sommige Europese beurzen deze week iets lager zijn begonnen, heerst er overwegend positief sentiment op de aandelenbeurzen. In de Verenigde Staten zijn de S&P 500 en Nasdaq vandaag (maandag 22 mei) licht gestegen.

Beleggers maken zich zorgen over het ontbreken van een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond tussen de Democraten en Republikeinen. Er wordt verwacht dat er deze week een akkoord zal worden bereikt, anders kan de Amerikaanse overheid haar rekeningen niet meer betalen vanaf 1 juni. Dit kan ertoe leiden dat salarissen, uitkeringen en rentebetalingen niet meer kunnen worden gedaan.

Kassaldo Amerikaanse overheid

Janet Yellen, de minister van Financiën onder Biden, maakt zich zorgen over het dalende kassaldo van de Amerikaanse overheid, dat is gedaald van $ 143 miljard naar $ 57 miljard. De onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen zullen de komende dagen veel aandacht krijgen. Wij gaan er vanuit dat er op enig moment toch een akkoord tot stand zal komen.

Europees consumentenvertrouwen

Het Europese consumentenvertrouwen in mei is iets slechter dan verwacht (-17,4 versus een verwachting van -16,8). Hoewel er een lichte verbetering is ten opzichte van april, ligt het consumentenvertrouwen nog steeds onder het lange termijn gemiddelde. De stijgende rentetarieven en hoge inflatiecijfers drukken het vertrouwen van consumenten.

Nieuws over Meta

Het Amerikaanse Meta, moederbedrijf van onder andere Facebook, krijgt een boete van 1,2 miljard dollar opgelegd vanwege schending van de Europese privacyregels. Meta heeft gegevens van Europese gebruikers doorgestuurd naar Amerikaanse servers.

Niet eerder kreeg een bedrijf een dergelijk hoge boete opgelegd door de EU. Meta is het niet eens met de aantijgingen en zal in beroep gaan tegen de boete. Ondanks de boete maken beleggers zich relatief weinig zorgen, gezien de positieve koersontwikkeling van vandaag. Het aandeel staat vandaag ruim 2% hoger.

Ook Micron is in het nieuws

Bij technologiebedrijf Micron is de impact van negatief nieuws op de koers er vandaag wel. Het aandeel is vandaag met 4% gedaald vanwege het verbod dat de Chinese autoriteiten hebben ingesteld op het gebruik van chips van Micron. De chips zouden niet voldoen aan de veiligheidseisen van de Chinese Cyberspace Administration. Dit betekent dat operators van de Chinese ict-infrastructuur niet meer mogen werken met chips van het Amerikaanse Micron. Dit bericht kan niet los worden gezien van de spanningen tussen China, de VS en Europa.  

Positief nieuws JPMorgan Chase

JPMorgan Chase heeft aangekondigd dat het meer rente-inkomsten verwacht als gevolg van de overname van First Republic. De onrust in de bancaire sector is per saldo goed geweest voor de grote banken. Spaarders en depositohouders hebben hun gelden bij kleinere banken weggehaald en overgeboekt naar grotere banken. En zo heeft JPMorgan Chase gebruik weten te maken van de onrust in de sector door First Republic over te nemen om zo haar marktaandeel in de VS uit te breiden.

Macro-economisch nieuws

Deze week staat in het teken van de voortgang in de gesprekken over het Amerikaanse schuldenplafond, Amerikaanse inkoopmanagersindices (dinsdag), de Duitse IFO-indicator (woensdag), de notulen van de Fed (woensdag) en Amerikaanse inflatiecijfers (donderdag en vrijdag). 

De Amerikaanse inkoopmanagersindices zullen naar verwachting aangeven dat de Amerikaanse dienstensector nog steeds goed presteert, terwijl de Amerikaanse industrie het wat moeilijker heeft. Voor de deelindex die betrekking heeft op de Amerikaanse industrie wordt rekening gehouden met een indexstand van 50 voor de maand mei, wat de grens markeert tussen krimp en groei. Qua bedrijfsnieuws zijn de kwartaalcijfers van NVIDIA (woensdag) de meest in het oog springende cijfers.

Sentiment

RSI: De Relative Strength Index (RSI) geeft het prijsmomentum weer voor aandelen. Een RSI-waarde boven de 70 duidt op “overbought” aandelen, terwijl een RSI-waarde onder de 30 duidt op “oversold” aandelen. De RSI voor belangrijke Amerikaanse indices beweegt zich tussen 50 en 65 punten, iets hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices ligt de RSI tussen 55 en 65 punten, ook iets hoger dan een week geleden.

VIX: De VIX-index is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500-index en duidt op het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel staat de VIX-index op 17,3 punten, wat vergelijkbaar is met een week geleden. Een indexstand onder de 20 geeft aan dat de markten verwachten dat de aandelenkoersen de komende tijd weinig volatiel zullen zijn.

Fear & greed index: Deze index combineert meerdere kwantitatieve elementen en staat momenteel op 67, wat hoger is dan een week geleden. Beleggers vertonen momenteel nog steeds weinig risico-aversie.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo nog steeds licht overwogen in de portefeuilles terwijl we obligaties een onderwogen positie hanteren.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen