Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 20

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 20

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Rentebesluiten Federal Reserve en ECB in lijn met verwachtingen;
  • Sterk arbeidsmarktrapport VS en gunstige cijfers Apple;
  • Deze week aandacht voor inflatiecijfers en consumentenvertrouwen VS;
  • Sentiment financiële markten blijft positief.

Markten

Dat de economische groei afzwakt, is duidelijk maar wij verwachten niet dat er sprake is van een stevige recessie.

Rentebesluiten Federal Reserve en ECB in lijn met verwachtingen
Afgelopen week stond in het teken van de rentebesluiten van de ECB en Federal Reserve. Conform verwachting verhoogden beide centrale banken de rente met 25 basispunten waarbij in de toelichting op het rentebesluit van de Federal Reserve erop werd gehint dat dit voorlopig waarschijnlijk de laatste renteverhoging is. Voor de Federal Reserve was dit alweer de tiende achtereenvolgende renteverhoging en daarmee lijkt de piek in de beleidsrente in de VS voorlopig te zijn bereikt. Het duurt even voordat het volledige effect van de renteverhogingen zichtbaar is. En de recente onrust in de Amerikaanse bancaire sector zorgt ook voor monetaire verkrapping doordat de kredietvoorwaarden worden aangescherpt. Voor de ECB is het een ander verhaal. De ECB begon later met het verhogen van de rente en in de eurozone is de kerninflatie nog steeds te hoog. Volgens de ECB is het daarom noodzakelijk om de komende tijd de beleidsrente verder te verhogen, dit ondanks berichten dat de leenvoorwaarden van banken in de eurozone duidelijk zijn aangescherpt. 

Sterk arbeidsmarktrapport VS en gunstige cijfers Apple
De vrees dat de Fed te hard op de rem trapt, zorgt ervoor dat veel analisten al een tijd rekening houden met een stevige afkoeling van de Amerikaanse economie. Dat is ook terug te zien in de voorspellingen voor de economische groei voor de komende kwartalen. Dat de economische groei afzwakt, is duidelijk maar wij verwachten niet dat er sprake is van een stevige recessie. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich nog steeds gunstig. Daarmee is de baan- en inkomenszekerheid van veel Amerikaanse consumenten goed en afgelopen vrijdag werd dit maar weer eens bevestigd door een sterk arbeidsmarktrapport. Zowel het aantal nieuwe banen (+253.000) als het werkloosheidscijfer (3,4%) over de maand april waren beter dan verwacht. Dit goede macro-economische nieuws in combinatie met sterke kwartaalcijfers van Apple zorgde afgelopen vrijdag voor een positief marktsentiment op de Amerikaanse beurzen.

Deze week aandacht voor inflatiecijfers en het consumentenvertrouwen in de VS
Deze week zal er veel aandacht zijn voor de Amerikaanse inflatiecijfers die op woensdag worden gepubliceerd. Voor de maand april wordt verwacht dat de headline inflatie op 5% uitkomt (jaar-op-jaar). Voor de kerninflatie (zonder voedsel en energie) wordt een cijfer van 5,5% verwacht waarmee de kerninflatie iets lager lijkt uit te komen dan in de maand maart. 

Andere macro-economische cijfers die deze week belangrijk zijn, zijn de Duitse industriële productiecijfers over maart die vanmorgen bekend werden gemaakt. De industriële productie viel sterker terug dan verwacht: -3,4% versus de maand februari waarbij met name de ontwikkelingen in de automotive sector vertraagden. Op donderdag zal de Bank of England haar rentebesluit kenbaar maken. Verwacht wordt dat de BoE de beleidsrente met 25 basispunten verhoogt naar 4,5%. Diezelfde dag worden de Amerikaanse producentenprijzen bekend gemaakt. Voor de maand april wordt rekening gehouden met een stijging van 0,3% maand-op-maand. En op vrijdag staat de publicatie van het Amerikaanse consumentenvertrouwen (University of Michigan) op de agenda. Er wordt rekening gehouden met een cijfer voor de maand mei van 63, iets lager dan het cijfer over april. 

Qua bedrijfscijfers zijn deze week de volgende bedrijven aan de beurt om hun kwartaalcijfers te publiceren: PayPal, Airbnb, Electronic Arts, Walt Disney, Ahold Delhaize, ABN AMRO, ING Groep en Société Generale. Langzamerhand komt het einde van het kwartaalcijferseizoen in zicht. 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 55 en 60 punten, in lijn met een week geleden. Voor de verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 50 en 60 punten bewegen, in lijn met een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index op 17,7 punten wat ruim 1 punt hoger is dan het niveau van een week geleden. Een indexstand van onder de 20 duidt er per saldo nog steeds op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 59, wat iets hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt deze index zich nog steeds in het gebied dat duidt op gretigheid bij beleggers. 

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo nog steeds licht overwogen in de portefeuilles terwijl we obligaties een onderwogen positie hanteren.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen