Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 17

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 17

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Sentimentsindicatoren duiden op een positief sentiment onder aandelenbeleggers;
  • Amerikaanse banken rapporteren sterke cijfers;
  • Deze week Q1 cijfers van Europese en Amerikaanse bedrijven;
  • Inkoopmanagersindices voor eurozone en VS laten zien dat dienstensector goed draait.

Markten

Positieve sentimenten
Met de start van het kwartaalcijferseizoen houdt het positieve sentiment op de aandelenmarkten aan. Vanmorgen sloten de meeste Aziatische aandelenbeurzen in de plus. In Europa is het beeld op de aandelenmarkten wat wisselend. De Nederlandse AEX index noteert op het moment van schrijven wat lager doordat de halfgeleiderbedrijven (ASML, ASMI en BESI) de index in het rood duwen.

Sentimentsindicatoren voor de meeste indices duiden nog steeds op een positief sentiment onder beleggers. Ondertussen lopen lange rentetarieven iets op. De toonaangevende 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties noteert 4 basispunten hoger op 2,47%. Hiermee is een deel van de rentedaling (‘flight-to-safety’) die in gang was gezet door de onrust in de bankensector weer ongedaan gemaakt.

Bronnen in de halfgeleiderindustrie (Digitimes) melden dat TSMC, een grote afnemer van ASML, haar investeringen dit jaar gaat verlagen wat mogelijkerwijs ook impact heeft op de orders die het plaatst bij ASML. Dit nieuws komt niet volledig uit de lucht vallen, maar zorgt vandaag wel voor wat koersdruk. Desondanks zijn de lange termijn vooruitzichten voor ASML sterk en vinden wij het aandeel nog steeds aantrekkelijk. ASML zal aanstaande woensdag haar eerste kwartaalcijfers publiceren en dan zal het bedrijf ongetwijfeld haar licht laten schijnen op de ontwikkelingen in de sector en in het orderboek.

Cijferseizoen in de VS van start gegaan
Het cijferseizoen is afgelopen vrijdag afgetrapt in de VS met de publicatie van de kwartaalcijfers door verschillende Amerikaanse banken. De resultaten van de financiële grootmachten Citigroup, JPMorgan Chase & Co en Wells Fargo overtroffen de verwachtingen van analisten. Door de opgelopen rentetarieven kunnen banken momenteel betere rentemarges realiseren op hun leningenboek wat zichtbaar was bij verschillende banken. Wel verschillen de banken van mening over het verdere verloop van de rentetarieven. Waar Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase & Co, aangaf dat klanten rekening moeten houden met een langere periode van hoge inflatie en hoge rentetarieven, deelde Citigroup de verwachting dat rentetarieven later dit jaar onder druk zullen komen te liggen. Wel sorteren veel banken voor op economisch onzekere tijden wat onder meer terug te zien is in hogere voorzieningen die worden getroffen voor slechte leningen. De vrees voor een zogeheten ‘creditcrunch’ werd door Jamie Dimon gerelativeerd. De voorwaarden voor kredietverlening zullen volgens hem wel iets worden aangescherpt maar hij verwacht niet dat de kredietverlening volledig opdroogt. Ook erkende hij dat er strengere kredietvoorwaarden worden verwacht in de vastgoedsector.

Cijfers in Europa
Deze week zullen naast diverse Amerikaanse ondernemingen ook verschillende Europese ondernemingen cijfers over het 1e kwartaal rapporteren. Onder andere ASML, l’Oreal, Heineken en Pernod Ricard rapporteren cijfers. In de VS zijn het onder meer Bank of America, Netflix, Goldman Sachs, Tesla, Morgan Stanley en Procter&Gamble. Voor ASML wordt verwacht dat de omzet over het 1e kwartaal uitkomt op EUR 6,3 miljard en de winst per aandeel op EUR 4,16. Uiteraard zal er gelet worden op ASML’s orderboek en omzetprognose voor het lopende kwartaal. ASML is nog steeds één van onze favoriete aandelen in de halfgeleidersector. Tot dusver zijn bedrijven in staat hun winstmarges redelijk op peil te houden. Hogere loon- en grondstoffenkosten worden doorberekend aan cliënten en zien dat cliënten hogere prijzen accepteren.

Het IMF liet op de vergaderingen vorige week in Washington waarschuwende geluiden horen: financiële markten zouden te optimistisch zijn over de daling van inflatie en het verloop van de rente. De inflatie is de laatste maanden hardnekkig wereldwijd op hoge niveaus blijven steken. Desalniettemin duidden de inflatiecijfers die vorige week werden gepubliceerd, waaronder de Amerikaanse CPI-cijfers en de producenten prijsindexcijfers op een dalende tendens van de inflatie.

De agenda van deze week
Qua macro-economisch nieuws zullen de markten deze week onder andere kijken naar de ontwikkelingen in China. Dinsdagochtend worden cijfers over de Chinese economische groei in het 1e kwartaal en industriële productie in maart bekend gemaakt. Het is de verwachting dat de Chinese economie in het 1e kwartaal met 4% is gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De heropening van de Chinese economie eerder dit jaar zorgt voor een versnelling van de economische groei.

Op dinsdag wordt in Duitsland de ZEW-indicator voor april (verwachting: 15,3) bekend gemaakt. Diezelfde dag worden in de VS cijfers over de huizenmarkt gepubliceerd (building permits en housing starts).

Op woensdag worden voor de eurozone inflatiecijfers over maart bekend gemaakt.

Op donderdag worden Duitse inflatiecijfers (PPI) en cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen gepubliceerd en op vrijdag wordt de week afgesloten met onder meer inkoopmanagersindices voor de maand april voor de eurozone én de VS. Voor de Amerikaanse S&P Global Manufacturing PMI wordt een indexstand van 49 verwacht voor de maand april. Voor de S&P Global Services PMI wordt gerekend op een indexstand van 51,5. De ontwikkelingen in de dienstensector duiden daarmee nog steeds op groei omdat het indexcijfer boven de 50 staat. In de eurozone is het beeld niet anders. Ook hier wordt voor de industrie verwacht dat de inkoopmanagersindex uitkomt onder de 50 (verwachting: 48). Voor de dienstensector wordt rekening gehouden met een indexstand van 54,5, ruim boven de 50.

Sentiment

Relative Strength Index:
De Relative Strength Index (RSI) geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 55 en 65 punten, in lijn met een week geleden. Voor de verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich tussen de 60 en 65 punten bewegen, iets hoger dan een week geleden.

VIX index:
De VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index onder de 18 punten wat wederom iets lager is dan het niveau van een week geleden. Dit duidt er op dat markten momenteel rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index:
Deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 68, wat 10 punten hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee is deze index weer in het gebied beland dat duidt op gretigheid bij beleggers.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo nog steeds licht overwogen in de portefeuilles terwijl we obligaties een onderwogen positie hanteren.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen