Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 16

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 16

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Positief sentiment aandelenmarkten houdt aan;
  • Deze week ogen gericht op Amerikaans inflatiecijfer;
  • IMF rapport waarschuwt voor harde landing economie;
  • Kwartaalcijferseizoen start vrijdag met Amerikaanse banken.

Markten

Positief sentiment aandelenmarkten houdt aan
Na een lang Paasweekend zijn aandelenbeleggers ook deze week redelijk optimistisch aan de nieuwe week begonnen. In Europa sloten de meeste aandelenindices op de eerste handelsdag van deze korte week hoger. In de VS was het beeld wat gemengd en bewogen aandelen min of meer zijwaarts. Hoewel het een relatief rustige periode is qua bedrijfsnieuws, is het sentiment onder aandelenbeleggers in de afgelopen weken hersteld.

Onrust in bancaire sector
De onrust in de bancaire sector zorgde in maart nog voor lagere aandelenkoersen en veel volatiliteit. Na de redding van Credit Suisse en de overname door UBS is het sentiment verbeterd. Dit leidde tot koersherstel op veel markten, mede omdat veel analisten zien dat de banken de kredietvoorwaarden aanscherpen. Daarmee ontwikkelen de marktcondities zich zodanig dat extra beleidsrenteverhogingen van de Federal Reserve wellicht niet nodig zijn.

Deze week ogen gericht op Amerikaans inflatiecijfer
Vorige week zagen we in de macro-economische rapportages dat er duidelijke afkoeling plaatsvindt in de Amerikaanse industriële sector, met cijfers over de verwachtingen van inkoopmanagers die lager uitkwamen dan verwacht (51,2 versus 54,4). Dit duidt erop dat de economie nog wel in een expansiefase zit, maar trager groeit. Het banencijfer van afgelopen vrijdag (non-farm payrolls) kwam, met een groei van 236.000 banen in maar binnen in lijn met de verwachtingen. Marktstrategen zien hierin een teken dat de Fed nu succes boekt in de bestrijding van de inflatie.

Inflatiecijfer
Deze week zijn alle ogen gericht op het Amerikaanse inflatiecijfer dat morgen (woensdag) bekend wordt gemaakt. Voor het CPI-cijfer over de maand maart (consumentenprijsindex) is de verwachting dat deze is uitgekomen op 5,1% versus het jaar ervoor. Dat impliceert een vertraging van de inflatie als we het cijfer vergelijken met dat over de maand februari (6,0%). Voor de kerninflatie over de maand maart wordt verwacht dat deze zal uitkomen op 5,6% (jaar-op-jaar) versus 5,5% over de maand februari.

De inflatiecijfers die de komende tijd uitkomen, zijn belangrijk voor het beleid dat de Federal Reserve de komende tijd zal voeren: Het is de verwachting dat de Fed de beleidsrente nog een keer zal verhogen, maar duidelijk is ook dat het niveau waarop de Fed stopt met het verhogen van de rente, in zicht komt.

De marktvorsers die dit jaar al renteverlagingen verwachten, zijn naar ons idee te optimistisch. De kerninflatie lijkt namelijk wel behoorlijk ‘sticky’ te zijn en wij denken dat de Fed eerst duidelijke tekenen wil zien dat ook de kerninflatie afneemt, voordat ze overgaat tot renteverlagingen.

IMF waarschuwt voor harde landing economie
Het IMF waarschuwde vandaag in haar World Economic Outlook voor een harde landing van de economie, mocht de inflatie langer dan eerder verwacht hoog blijven. In een dergelijk scenario moeten centrale banken langer een verkrappend monetair beleid voeren, wat druk zet op de economische groei en wat impact heeft op de stabiliteit in de financiële sector. De kans op een harde landing van de economie is daarmee groter geworden.

Wereldwijde groei BBP
De projecties voor de economische groei voor dit jaar en volgend jaar zijn ietwat bijgesteld. Voor dit jaar rekent het IMF op een wereldwijde groei van het BBP van 2,8% en voor 2024 van 3,0%. Voor beide jaren is de groeiprojectie met 0,1% neerwaarts bijgesteld.

Dat het voor centrale banken de komende tijd een kwestie is van zoeken naar de juiste balans tussen het bestrijden van de inflatie enerzijds en het voorkomen dat economieën te hard worden geraakt door het verkrappende monetaire beleid, is niets nieuws. Dit is al een tijd een zorg die meerdere instellingen hebben geuit.

Kwartaalcijferseizoen start vrijdag met Amerikaanse banken
Qua bedrijfscijfers zitten we aan de vooravond van het kwartaalcijferseizoen. Traditiegetrouw trappen de Amerikaanse banken het cijferseizoen af en wel op vrijdag wanneer JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo en BlackRock hun cijfers over het 1e kwartaal rapporteren. In de week erna zullen naast andere financiële instellingen ook verschillende andere bedrijven hun cijfers bekend maken.

Naast het belangrijke inflatiecijfer dat morgen bekend wordt gemaakt, zijn de ogen woensdag gericht op de Fed notulen die worden gepubliceerd naar aanleiding van de laatste vergadering. Op donderdag wordt het Duitse inflatiecijfer over maart gepubliceerd, worden cijfers over de industriële productie in de eurozone gepubliceerd (+1,5% jaar-op-jaar voor de maand februari) en wordt het producentenprijsindex cijfer over maart (verwachting +3,0% jaar-op-jaar) bekend gemaakt.

Op vrijdag wordt de week afgesloten met onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen, het Amerikaanse consumentenvertrouwen (University of Michigan) en cijfers over de industriële productie.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond 60 punten, in lijn met een week geleden. Voor de verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s zich ook rond 60 punten bewegen, iets hoger dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index rond de 19 punten wat iets lager is dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 60, wat 8 punten hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee is deze index weer in het gebied beland dat duidt op gretigheid bij beleggers.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo licht overwogen en obligaties onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen