Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 15

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 15

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenbeurzen starten week licht hoger;
  • Onrust bancaire sector lijkt voorlopig bezworen;
  • Saudi Arabië verrast met aankondiging productiebeperking;
  • Deze week cijfers over Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices.

Markten

Onrust bancaire sector lijkt voorlopig bezworen, aandelenbeurzen starten hoger

Het snelle ingrijpen door de autoriteiten in de VS en Europa heeft de onrust in de bancaire sector doen afnemen. De ontwikkelingen rondom Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Bank en Credit Suisse waren zorgwekkend en zorgden voor flinke koersdalingen. In zowel de VS als Europa hebben de autoriteiten in samenwerking met andere banken door snel ingrijpen een verdere verspreiding van de onrust weten te voorkomen. Inmiddels zijn delen van Silicon Valley Bank overgenomen door First Citizens Bank en wordt Credit Suisse overgenomen door UBS. Daarmee lijkt de crisis voorlopig te zijn bezworen. Aandelenkoersen lopen op en sentimentsindicatoren verbeteren, zoals ook te zien is aan de ontwikkeling van de VIX index en fear & greed index. Ook vandaag zijn de meeste Europese aandelenindices de week positief gestart. Wij hebben ons licht overwogen advies voor aandelen niet gewijzigd en denken dat het herstel de komende tijd voort kan zetten.

Saudi Arabië verrast met aankondiging productiebeperking

Olieprijzen lopen vandaag sterk op als gevolg van het bericht dat Saudi Arabië in samenwerking met een aantal andere olieproducerende landen heeft besloten om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Saudi Arabië zal 500.000 vaten per dag minder gaan produceren en ook een aantal andere landen zal dit voorbeeld volgen. Het besluit kwam als een verrassing voor de markten en volgt op een daling van de olieprijs. De vrees voor een afnemende economische groei en krappere monetaire condities zorgde de laatste tijd voor druk op veel grondstoffenprijzen. Daarmee lijkt dit besluit een defensieve zet te zijn van de olieproducerende landen. Het besluit mist zijn uitwerking vandaag niet. Zowel de olieprijzen als de aandelenkoersen van veel energiebedrijven lopen vandaag sterk op.

Qua bedrijfsresultaten is het momenteel nog rustig. Vorige week was chipmaker Micron Technology in het nieuws. Door optimistische vooruitzichten steeg de aandelenkoers van Micron op de dag na publicatie van de kwartaalcijfers met meer dan 7 procent. De producent van geheugenchips leed afgelopen kwartaal meer verlies dan beleggers en analisten hadden verwacht. Het bedrijf kampte onder andere met een grote afschrijving van zijn voorraden. Maar het bedrijf denkt dat de markt de bodem heeft bereikt en dat de vooruitzichten verbeteren.

Deze week cijfers over Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices

Macro-economisch nieuws staat vandaag in het teken van diverse inkoopmanagersindices. Vanmorgen werd bekend dat de Chinese inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie voor de maand maart binnenkwam op 50 punten, iets onder de verwachting. In Europa kwam de inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie binnen op 47,3, wat lager was dan het cijfer over februari (48,5). Vanmiddag wordt in de VS de inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie gepubliceerd. Er wordt rekening gehouden met een indexcijfer van 47,5. Iets dat duidelijk onder het niveau van 50 is.

Qua macro-economisch nieuws is het deze week een relatief rustige week. Morgen worden cijfers over de Europese producentenprijzen over de maand februari bekend gemaakt. Er wordt rekening gehouden met een daling van 0,3% versus januari. In de VS worden cijfers over de fabrieksorders in februari gepubliceerd (-0,5% maand-op-maand). Op woensdag worden in de eurozone voor verschillende landen inkoopmanagersindices over de maand maart gepubliceerd. In de VS worden die dag cijfers over de handelsbalans en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector bekend gemaakt. Voor de ISM non-manufacturing PMI voor de maand maart is de consensusverwachting 54,5. Op vrijdag wordt in de VS het Amerikaans arbeidsmarktrapport bekend gemaakt met cijfers over de werkloosheid (verwachting 3,6%) en de groei van het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector (verwachting 238.000). Aankomende vrijdag zijn de beurzen in Europa en de VS gesloten i.v.m. Goede Vrijdag.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen 60 en 70 punten, wat duidelijk hoger is dan een week geleden. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 55 en 60 punten liggen, ook hoger dan een week geleden.


VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 20 punten wat meer dan een punt lager is dan het niveau van een week geleden.


Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 58, wat maar liefst 21 punten hoger is dan het niveau van een week geleden. De fear & greed index laat zien dat de angst onder beleggers duidelijk is afgenomen.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo licht overwogen en obligaties onderwogen.

In Weekly Update 15 kijken we naar stijgende olieprijzen, onrust in de bancaire sector en blikken we vooruit op komende inkoopmanagersindices.
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen