Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 14

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 14

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • First Citizens Bank neemt deposito’s en leningen Silicon Valley Bank over;
  • Rust in bankensector keert terug;
  • Kapitaalmarktrentes lopen weer op na ‘flight to quality’;
  • Deze week zijn de ogen gericht op o.a. Amerikaanse inflatiecijfers.

Markten

First Citizens Bank neemt deposito’s en leningen Silicon Valley Bank over

De aankondiging dat het Amerikaanse First Citizens Bank de deposito’s en leningen van de in problemen gekomen Silicon Valley Bank overneemt, zorgt vandaag voor wat meer rust op de markten. Hiermee wordt voorkomen dat het deposito-garantiefonds van Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) een geschatte schadepost van $ 20 miljard zou moeten vergoeden. De rekening van het faillissement van Silicon Valley Bank zou in dat geval terecht komen bij de Amerikaanse banken die bij FDIC zijn aangesloten.

Door de overname door First Citizens Bank wordt dit voorkomen. De kantoren van Silicon Valley Bank worden straks kantoren van First Citizens Bank. Daarnaast zijn FDIC en First Citizens Bank een verliesdelingsovereenkomst aangegaan voor de commercial loans portefeuille waarbij beide partijen delen in de verliezen op deze leningen.

Rust in bankensector keert terug

Het nieuws brengt rust in de financiële sector wat ook terug te zien is vandaag in de koersen van veel banken en verzekeraars. Afgelopen vrijdag ontstond er nog onrust rondom de situatie van Deutsche Bank. Blijkbaar hadden de financiële markten een potentieel nieuw slachtoffer gevonden en werden alle pijlen gericht op Deutsche Bank dat met haar zakenbank al jaren wedijvert met de grote Amerikaanse zakenbanken.

Wisselend succes
Deutsche Bank zit midden in een herstructurering. De zorgen van beleggers over de soliditeit van de bankensector zorgde afgelopen vrijdag voor een verder oplopende koers van zogenaamde credit default swaps. Deze bieden bescherming in geval van faillissement van een bank. Een hogere prijs voor de CDS betekent dat markten een hogere ‘verzekeringspremie’ vragen voor het kredietrisico van Deutsche Bank.

Dit ging afgelopen vrijdag gepaard met duidelijk lagere koersen voor veel banken en verzekeraars. Zelfs sussende woorden van Olaf Scholz en Mark Rutte over de soliditeit van de Europese bankensector hielpen niet. Inmiddels is de onrust afgenomen en noteren veel Nederlandse en Europese financials weer in de plus.

Kapitaalmarktrentes lopen weer op na ‘flight to quality’

Door de onrust op de markten nam de vraag naar staatsobligaties de afgelopen periode toe, met stijgende koersen en dalende kapitaalmarktrentes als gevolg. Over de hele breedte liepen de kapitaalmarktrentes de afgelopen weken behoorlijk terug, een klassiek geval van een ‘flight to quality’.

Vandaag zien we in zowel Europa als de VS weer dat kapitaalmarktrentes opveren. De onrust op de markten vorige week kon de Federal Reserve er niet van weerhouden om de rente te verhogen. In lijn met wat de meeste marktpartijen verwachtten, werd de Federal Funds Rate met 25 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 4,75-5,00%.

Dot plot
Hoewel het einde aan de renteverhogingen nu echt wel in zicht komt, laat de zogenaamde ‘dot plot’ (de grafiek die de vooruitzichten van de FOMC voor de federal funds rate samenvat) zien dat beleidsmakers van de Fed nog wel een extra renteverhoging verwachten. Feit is wel dat de ontstane onrust in de bankensector een rem zal zetten op de kredietverlening, wat de door de Fed gewenste monetaire verkrapping zal helpen.

Gegeven de onrust over de ontwikkelingen in de bankensector en de wereldwijde economische onzekerheid is het eigenlijk in de aanloop naar het kwartaalresultatenseizoen in april nog verbazingwekkend rustig met winstwaarschuwingen van ondernemingen. Momenteel zien we dat vooral in Europa winsttaxaties voornamelijk opwaarts worden herzien.

Deze week zijn de ogen gericht op o.a. Amerikaanse inflatiecijfers

Qua macro-economisch nieuws verraste het Duitse IFO cijfer vanochtend in positieve zin. De IFO index kwam voor de maand maart uit op 93,3 wat beter is dan de verwachte 91,0. Zowel de deelindex m.b.t. de beoordeling van de huidige economische situatie als de deelindex m.b.t. de economische verwachtingen kwamen hoger uit dan verwacht.

Amerikaanse huizenmarkt koelt af
Morgen zullen in de VS cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt bekend worden gemaakt. De huizenmarkt koelt af en dat zal morgen naar verwachting ook terug te zien zijn in de prijsontwikkeling van verkochte woningen. Woensdag worden in Duitsland en Frankrijk cijfers over het consumentenvertrouwen bekend gemaakt.

Cijfers worden bekend gemaakt
Donderdag volgen er Duitse inflatiecijfers en vrijdag sluiten we de week af met de Duitse detailhandelsverkopen, Europese inflatiecijfers over maart (verwachting +7,1% jaar-op-jaar) en Europese werkloosheidscijfers. In de VS worden cijfers over personal income en personal spending voor de maand februari bekend gemaakt en wordt het voor de Fed belangrijke personal consumption expenditure (PCE) inflatiecijfer bekend gemaakt. Marktpartijen verwachten dat de kerninflatie (core PCE) in februari 0,4% bedraagt wat lager is dan het cijfer over januari (+0,6%).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen 45 en 60 punten, wat hoger dan een week geleden. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 40 en 50 punten liggen, iets hoger dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index op ruim 21 punten wat 5 punten lager is dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 33, wat 9 punten hoger is dan het niveau van een week geleden. De fear & greed index laat zien dat de angst onder beleggers aan het afnemen is.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo licht overwogen en obligaties onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen