Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 11

Stroeve Lemberger – Weekly Update 2023 Nr 11

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Sterke macro-economische cijfers en hoger dan verwachte inflatiecijfers;
  • Opwaartse druk op rentes in de VS en Europa;
  • Rustig qua bedrijfsnieuws;
  • Deze week focus op speeches centrale bankiers, rentebesluit BoJ en Amerikaans arbeidsmarktrapport.
Markten

Na een goede week voor aandelenbeleggers zijn de aandelenbeurzen vandaag voorzichtig aan de nieuwe week begonnen. De meeste Aziatische aandelenbeurzen sloten de eerste handelsdag positief af en het beeld in Europa is ook licht positief. Het cijferseizoen nadert zijn einde en afgelopen week werd het beeld op de financiële markten voornamelijk bepaald door inflatiecijfers die in de VS en Europa hoger uitkwamen dan waar beleggers rekening mee hielden, maar ook relatief gunstige macro-economische cijfers. Zo kwam de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de VS afgelopen vrijdag uit op een niveau van 55,1 wat duidelijk beter was dan de verwachting van 54,5.

De combinatie van relatief goede macro-economische cijfers en inflatiecijfers die minder snel dalen dan verwacht, zorgen ervoor dat rentetarieven verder oplopen. Zowel de 2-jaarsrentetarieven als de 10-jaars rentetarieven zijn in de VS en Europa sinds begin februari opgelopen. De 10-jaarsrente op Amerikaanse Treasuries heeft nog net geen 4,0% bereikt. Doordat de kerninflatie hoog blijft, zullen centrale banken naar verwachting langer de beleidsrentes hoog moeten houden.

In een interview met de Spaanse krant El Correo benadrukte ECB president Lagarde nogmaals dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie richting de 2% te krijgen en dat de centrale bank voorlopig nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Tevens gaf ze aan dat de kerninflatie (=inflatie exclusief impact van energie- en voedselprijzen) ‘sticky’ is wat erop duidt dat de ECB niet verwacht dat de kerninflatie op korte termijn al zal gaan dalen. In een omgeving waarin opwaartse druk is op rentes is het in onze optiek nog steeds verstandig om de looptijden van obligatieportefeuilles kort te houden.

Qua bedrijfscijfers is het kwartaalcijferseizoen nagenoeg voorbij. Deze week rapporteren onder andere Ashtead en Oracle nog cijfers en daarna zal het vizier weer gericht zijn op de macro-economische cijfers die worden gepubliceerd én hoe centrale banken zullen acteren. De ECB vergadert op 16 maart en de Fed vergadert op 21 en 22 maart. Voor beide vergaderingen houdt de markt rekening met een verdere verhoging van de beleidsrente. De centrale banken geven aan dat ze nu ‘data dependent’ zullen acteren en de verwachting is dat de ECB de beleidsrente de komende vergadering met 50 basispunten gaat verhogen en de Fed met 25 basispunten.

Op vrijdag 10 maart vindt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Apple plaats. Net als de voorafgaande jaren tijdens de corona pandemie zal het een online meeting zijn, waar overigens voor actieve deelname wel registratie vereist is, voor aandeelhouders die op 9 januari jl. in bezit waren van de aandelen Apple. Analisten en veel beleggers kijken met grote interesse naar deze meeting of Apple nog nadere plannen zal ontvouwen over toepassingen van Artificial Intelligence.

Sinds de introductie van ChatGPT eerder dit jaar en de investering van OpenAI van $ 10 miljard door Microsoft, is de toepassing van kunstmatige intelligentie in software een thema dat veel beleggers in technologieaandelen in de ban houdt. In de eerste 40 dagen na de lancering bereikte de ChatGPT al meer dan 10 miljoen gebruikers per dag en meer dan 20 miljoen maandelijkse gebruikers. Binnen twee maanden had ChatGPT al meer dan 100 miloen gebruikers. ChatGPT is daarmee de snelstgroeiende software-applicatie-introductie ooit. Ter vergelijking: het populaire Instagram deed er 355 dagen over om tot 10 miljoen geregistreerde gebruikers te komen. Veel beleggers vragen zich af wie er allemaal van de praktische toepassingen van AI gaat profiteren. Volgens kenners zullen ook toeleveranciers van halfgeleiders en grafische kaarten en besturingsprogramma’s zoals Nvidia van deze baanbrekende ontwikkeling profiteren.

Deze week zal de aandacht qua macro-economisch nieuws uitgaan naar de Amerikaanse fabrieksorders (maandag), een speech van Fed voorzitter Powell (dinsdag), een speech van ECB president Lagarde (woensdag), cijfers over de Europese arbeidsmarkt en economische groei (woensdag), het rentebesluit van de Bank of Japan, Duitse inflatiecijfers en het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over de groei van het aantal banen in de maand februari (vrijdag). Het vorige banenrapport over ‘non-farm payrolls’ viel met een groei van 517.000 onverwacht zeer hoog uit. De verwachting lag toen namelijk op 188.000 nieuwe banen. Het sterke banencijfer zette op dat moment een opwaartse rentebeweging in gang. Nu wordt voor komende vrijdag een groei van het aantal banen in februari verwacht van 220.000. De werkloosheid in de VS is 3,4%, het laagste cijfer in de afgelopen 53 jaar.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen 50 en 55 punten. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 55 en 65 punten liggen.

MSCI World Index


VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 19 punten wat 2 punten lager is dan het niveau van een week geleden.

VIX Index


Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 55, wat 5 punten lager is dan het niveau van een week geleden. De ‘risk appetite’ onder beleggers duidt echter nog steeds op optimisme.

Fear and Greed Index
Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. Aandelen zijn per saldo licht overwogen en obligaties onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen