Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

BNR Nieuwsradio

Zoom draait veel beter kwartaal dan verwacht

Zoom draait veel beter kwartaal dan verwacht

Op 28 februari gaf beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger op BNR Nieuwsradio een toelichting op de kwartaalcijfers van Zoom Video Communications die de avond daarvoor nabeurs werden gepubliceerd. Het bleek dat door een sterke groei bij zakelijke klanten het softwarebedrijf Zoom een veel beter vierde kwartaal draaide dan verwacht.

In de laatste drie maanden van vorig jaar steeg de omzet met 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar naar bijna 600 miljoen euro. Desondanks boekte het bedrijf wel meer dan 98 miljoen euro verlies in diezelfde periode, maar dat heeft te maken met een boekhoudkundige afschrijving op een overname. De aangepaste winst per aandeel overtrof met USD 1,22 versus de getaxeerde USD 0,80 de verwachtingen ruimschoots. 

Snijden in eigen vlees

Ondanks de financiële meevallers gaat Zoom alsnog 1.300 medewerkers ontslaan. ‘Daar kijkt de markt met enige vrees naar. Maar ik moet toegeven, de topman van het bedrijf levert dit boekjaar 98 procent van z’n salaris in. En z’n medebestuurders, die kort hij ook met 20 procent’, zegt Zwanenburg.

Artificial Intelligence

Wie verder terugkijkt in Zooms boeken, ziet dat de exorbitante groei die het bedrijf in coronatijd had al langer verleden tijd is. ‘Daarom doet Zoom nu ook aan productontwikkeling’, vult Zwanenburg aan. ‘Het ging tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers veel over AI – artificial intelligence dus.’ Zoom wil in gaan zetten op kunstmatige intelligentie. Het bedrijf noemt de technologie een ‘nieuwe industriële revolutie’. Zo moet er bijvoorbeeld een digitale assistent komen en moeten meetings gelijk samengevat én vertaald worden door AI. En daar blijft het niet bij: het bedrijf wil zelfs personeel gaan trainen met kunstmatige intelligentie. Die zou dan klanten na moeten bootsen en tips kunnen geven. 

‘Nicheplayer’

‘Daardoor weten ze zich wel als nicheplayer te handhaven, naast grote aanbieders van vergadersoftware zoals Microsoft met Teams, Cisco en Google’, zegt Zwanenburg. Volgens de beleggingsstrateeg gaat Zoom zeker niet kopje onder in de opkomende AI-golf. De softwaregigant is namelijk lang niet de enige die investeert in de technologie, Microsoft en Google zijn er ook volop mee bezig. Maar AI of niet, Zwanenburg denkt ook dat de ‘core business’ van Zoom niet zal verdwijnen: ‘Bij de grote concerns is videoconferencing toch wel behoorlijk ingeburgerd en dat faciliteert Zoom toch best goed.’

Beluister de bijdrage van Wim Zwanenburg op BNR Nieuwsradio

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen