Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

De Volkskrant

Niet meer in je mail kunnen? Baan kwijt bij Twitter

Niet meer in je mail kunnen? Baan kwijt bij Twitter

Bij de nieuwste ontslaggolf ontdekten sommige werknemers van Twitter pas dat ze hun baan kwijt waren, toen ze niet meer konden inloggen of hun mail gebruiken. “Elon Musk heeft zijn geloofwaardigheid verloren”, zegt beleggingsanalist Wim Zwanenburg in een interview met De Volkskrant.

Bronnen & informatie

‘Bij het wakker worden ontdekken dat ik niet meer in mijn mail kan. Het lijkt erop dat ik ben ontslagen.’ Deze onaangename verrassing deelde oprichter van nieuwsbriefplatform Revue Martijn de Kuijper tijdens zijn skivakantie in Val Thorens op Twitter. Hij is een van de minstens tweehonderd werknemers die Twitter afgelopen weekend heeft ontslagen.

Volgens The New York Times zijn sinds Musk Twitter in november heeft overgenomen inmiddels 5.500 van de 7.500 Twitter-werknemers uit hun functie ontheven. Een precies cijfer kan niet worden gegeven, omdat na eerdere bezuinigingen bij Twitter geen persvoorlichters meer bij het social media platform in dienst zijn. Zelf heeft Twitter nog niet op de berichtgeving gereageerd.

Nadat Musk in november bijna de helft van de werknemers bij het social media platform had ontslagen, beloofde hij bij een interne vergadering dat hij verder geen personeel bij Twitter zou wegsturen. Toch volgden meerdere ontslagrondes. Daarnaast eiste Musk van de overgebleven medewerkers dat ze lange uren onder hoge werkdruk zouden draaien. Iedereen die het hier niet mee eens was, zou worden ontslagen. Dit leidde ertoe dat nog eens 1.200 werknemers zelf ontslag namen.

Eigen ruiten

De ontslagrondes bij Twitter hebben als doel om de kosten te drukken en de dalende inkomsten te compenseren. Ook probeert Musk geld vrij te maken om de 44 miljard dollar, die hij leende om het social media platform te kopen, af te betalen. Musk probeert ook op andere manieren extra inkomsten te genereren, zoals de betaalde abonnementservice Twitter Blue. Toch blijft het aantal twitteraars dat hiervan gebruik maakt te laag om een wezenlijk verschil te maken. Wim Zwanenburg, beleggingsanalist bij Stroeve Lemberger, vindt de acties van Musk moeilijk te begrijpen. ‘Hij gooit zijn eigen ruiten in’. Bovendien stelt Zwanenburg dat tegenover hoge eisen aan de medewerkers wel een passende beloning moet staan.

Volgens Zwanenburg verliest Musk met zijn optreden het vertrouwen van de gebruikers, medewerkers en adverteerders. ‘Je ziet dat steeds meer gebruikers overstappen naar Twitter-alternatieven.’ Zo groeide het social media platform Mastodon van 500 duizend gebruikers naar bijna twee miljoen, sinds Elon Musk Twitter overnam. 

Vooral werknemers die de verschillende functies van Twitter draaiende houden, werden ontslagen. Ook het team dat verantwoordelijk is voor het genereren van inkomsten is aanzienlijk gekrompen, van 30 naar 8 werknemers. Onder de ontslagen medewerkers bevinden zich meerdere oprichters van kleine technologiebedrijven die Twitter eerder kocht. Zo ook Esther Crawford, oprichter van de videochat-app Squad, en de Nederlander De Kuijper van Revue. Musk accepteerde daarbij dat het ontslag voor deze oprichters hem een fors bedrag kost, omdat hij ze bonussen en aandelen moet uitkeren.

Slapend op kantoor

Hoewel Zwanenburg Musk een visionair noemt die met Tesla de elektrische auto creëerde, vindt Zwanenburg dat hij zich heeft vertild aan Twitter. ‘Je vraagt je af of onder Musk zo’n netwerk met wereldwijd bereik in de lucht kan blijven.’

Zo verbaast Zwanenburg zich over het ontslaan van ondernemers als Crawford en De Kuijper. ‘Je hebt die creatievelingen nodig om het bedrijf te blijven ontwikkelen.’ Bovendien was Crawford een medestander in de harde werkethiek die Musk eiste. Zo postte zij in november een foto van zichzelf slapend op de grond van een werkruimte van Twitter onder de hashtag #sleepwhereyouwork.

De interne berichtgeving via Slack werd door Twitter in de week voor de ontslagronde stopgezet. Dit leidde tot onrust op de werkvloer. Werknemers moesten er zelf via berichtenservices als Signal achterkomen wie ze nog hun collega konden noemen. Andere medewerkers ontdekten dat ze waren ontslagen, toen ze niet meer op hun werkmail en laptops konden inloggen. Dit overkwam ook De Kuijper. Maandag wenste hij geen commentaar te geven op zijn gedwongen ontslag.

Musk verwees zondag met geen woord naar de nieuwe ontslagen bij Twitter. Hij wenste de twitteraars een fijne zondag. ‘First day of the rest of your life.’ De Kuijper citeerde de tweet van zijn voormalige werkgever met een kernachtig: ‘Thank you, Elon.’ 

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen