Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

BNR Nieuwsradio

Alphabet hard onderuit op beurs door fout met AI-chatbot Bard

Alphabet hard onderuit op beurs door fout met AI-chatbot Bard

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is na de bekendmaking van hun eigen Aritficial Intelligence ChatGPT-kloon Bard flink onderuit gegaan op de beurs. Woensdag 8 februari sloot de koers van het bedrijf zo’n acht procent lager op Wall Street.

Bronnen & informatie

Het bedrijf wil kunstmatige intelligentie inzetten om zijn zoekmachine te verbeteren, maar tijdens de presentatie ging het mis. Het programma gaf een verkeerd antwoord over een ruimtetelescoop, wat zorgde voor twijfels bij beleggers over de toekomst van de zoekmachine. Dat foutje kost Google ongeveer 100 miljard aan beurswaarde. ‘De koersdaling is te wijten aan de snelle reactie van Google op concurrent Microsoft’, zegt beursanalist Wim Zwanenburg op BNR Nieuwsradio:

Een dag eerder onthulde concurrent Microsoft een nieuwe versie van zijn zoekmachine Bing. Daarvoor maakt Microsoft gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) van het bedrijf OpenAI. Deze plannen werden na de onthulling wél met enthousiasme ontvangen bij beleggers. 

En er staat veel op het spel voor Google, vertelt Zwanenburg. Google haalt nog steeds ruim 90 procent van hun inkomsten uit advertentiekosten op de zoekmachine; ‘Nu Microsoft met deze mooie plannen komt, zet dat hen op voorsprong op Google in de race om AI-toepassingen.’ 

Volgens Zwanenburg is het duidelijk dat Google een grote fout heeft gemaakt. Toch verwacht de beursanalist niet dat Google hiermee definitief in de fout is gegaan; ‘Microsoft en Google werken beide al lang aan AI-toepassingen en doen mega investeringen en kopen start-ups op. Alphabet heeft ook aangegeven dat hun toekomst echt in AI ligt.’

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen