Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 29

Stroeve Lemberger – Weekly Update 29

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Eerste kwartaalcijfers Amerikaanse banken leveren gemengd beeld op
  • China rapporteert beter dan verwacht groeicijfer en afname bevolking
  • Deze week ogen gericht op o.a. Amerikaanse PPI, Europese inflatiecijfers, Amerikaanse detailhandelsverkopen huizenmarktcijfers
Markten

Afgelopen vrijdag publiceerden de Amerikaanse banken hun kwartaalcijfers. Traditioneel wordt dat gezien als de start van het cijferseizoen in de Verenigde Staten. De eerste kwartaalcijfers leverden een gemengd beeld op. Terwijl JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo en BlackRock beter dan verwachte winstcijfers rapporteerden, waren de winstcijfers van Citigroup in lijn met de verwachtingen. In de toelichting bij de cijfers bleek dat een aantal banken wel de nodige voorzichtigheid betracht. JPMorgan gaf aan dat het verwacht dat het meer zal moeten vergoeden op de spaartegoeden die klanten aanhouden, wat druk zet op het renteresultaat dit jaar. Tevens heeft JPMorgan een behoorlijke voorziening voor slechte leningen genomen. Citigroup rapporteerde in het 4e kwartaal een goed renteresultaat maar zag de inkomsten uit investment banking sterk afnemen. Dit onderdeel is momenteel ook onderdeel van een reorganisatie binnen de bank. Bank of America rapporteerde een beter dan verwacht renteresultaat en een beter dan verwacht investment banking resultaat. BlackRock had last van de uitdagende marktomstandigheden op de financiële markten in het 4e kwartaal en rapporteerde een daling van inkomsten (-15%) en winst (-16%). Per saldo was de daling iets minder sterk dan waar analisten op rekenden. Wel gaat BlackRock de komende tijd afscheid nemen van een deel van het personeel om kostenbesparingen te realiseren. De financiële instellingen maken zich op voor uitdagender tijden. Vandaag zullen Goldman Sachs en Morgan Stanley hun kwartaalcijfers bekend maken.


Vanmorgen rapporteerde China beter dan verwachte cijfers over de economische groei in het 4e kwartaal. Waar de consensusverwachting voor de economische groei 1,8% bedroeg, groeide de economie in het 4e kwartaal met 2,9%. Dit was lager dan het groeicijfer van het 3e kwartaal (3,9%) en ook duidelijk lager dan de groeiambitie van de Chinese regering. Als we de groei van de economie afzetten tegen het vorige kwartaal, dan is er sprake van stilstand. Het kwartaal-op-kwartaal cijfer kwam uit op 0%. Ook andere economische cijfers die werden gerapporteerd, vielen mee. De industriële productie in december groeide met 1,3% jaar-op-jaar (verwachting 0,2%) en de detailhandelsverkopen daalden in december met 1,8% jaar-op-jaar (verwachting -8,6%). Wat wel zorgwekkend is, is dat de omvang van de bevolking het afgelopen jaar is gekrompen. Het geboortebeleid van de Chinese overheid in combinatie met het gevoerde coronabeleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal nieuw geboren kinderen per 1.000 inwoners zeer sterk is gedaald. En in 2022 heeft dit voor het eerst in 60 jaar geleid tot een afname van de bevolkingsgroei. Dit draagt bij aan de zorgen over de toekomstige groei van de Chinese economie.


Naast de bijeenkomst in Davos en de start van het kwartaalcijferseizoen staat deze week in het teken van het bezoek van premier Rutte en minister Hoekstra aan de VS, waar ze vandaag spreken met president Biden. Eén van de onderwerpen die Rutte en Hoekstra zullen aansnijden, is de discussie over de Amerikaanse exportbeperkingen van chiptechnologie naar China. De VS hebben vorig jaar Amerikaanse bedrijven beperkingen opgelegd en verwachten van bondgenoten dat zij de VS hierin volgen. Aangezien de Nederlandse bedrijven ASML en ASMI een deel van hun omzet in China halen, is dit relevant voor de toekomstige omzet- en winstontwikkeling van de bedrijven. Hoewel dit onderwerp vandaag op de agenda staat, zullen beide landen waarschijnlijk niet op één lijn komen op dit dossier. Wij verwachten niet dat Nederland op korte termijn toe zal geven aan de Amerikaanse druk om de exporten richting China te beperken en zien de halfgeleiderindustrie nog steeds als een aantrekkelijke groeisector. De vooruitzichten voor ASML blijven sterk en binnen onze referentieportefeuille is dit één van onze core holdings. 


Gisteren waren de Amerikaanse aandelenmarkten gesloten i.v.m. Martin Luther King Day. Voor deze week staan er de nodige bedrijfscijfers op de agenda in de Verenigde Staten. Vandaag rapporteren Goldman Sachs en Morgan Stanley hun resultaten. Donderdag rapporteren Netflix en Procter and Gamble de kwartaalcijfers en vrijdag zijn o.a. State Street en Schlumberger aan de beurt. Qua macro-economisch nieuws is het deze week ook druk. Vandaag wordt de Duitse ZEW indicator bekend gemaakt voor januari (verwachting -15). Morgen komt de Centrale Bank van Japan bijeen; de verwachting is dat er geen renteverhoging wordt aangekondigd. Ook worden het Japanse Tankanrapport en cijfers over de industriële productie in Japan gepubliceerd. Morgen worden in Europa ook diverse cijfers gepubliceerd waaronder het inflatiecijfer voor de eurozone voor de maand december. In de VS worden morgen het PPI cijfer (producentenprijsindexcijfer, verwachting -0,1% MoM) en de detailhandelsverkopen voor de maand december bekend gemaakt. Ook spreken diverse Fed bestuurders en wordt het Beige Book bekend gemaakt. Donderdag volgen er cijfers over o.a. de Amerikaanse huizenmarkt en vrijdag sluiten we de week af met het Japanse inflatiecijfer, het consumentenvertrouwen in Nederland, detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk, een speech van ECB president Lagarde en cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen in december.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 65. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 65 en 70 punten liggen, wat iets hoger is dan een week geleden.


VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. De afgelopen week was het sentiment op de financiële markten positief en is de VIX index gedaald. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 20 punten. 


Fear & Greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 63, wat duidelijk hoger is dan het niveau van een week geleden. De ‘risk appetite’ onder beleggers is de afgelopen tijd verbeterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen