Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 28

Stroeve Lemberger – Weekly Update 28

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Voortvarende start aandelenbeurzen in 2023
  • Cijferseizoen start aankomende vrijdag met cijfers van Amerikaanse banken
  • Deze week ogen gericht op o.a. inflatiecijfers en Amerikaans consumentenvertrouwen
Markten

Relatief goede macro-economische cijfers in combinatie met een positief sentiment op de markten zetten ook vandaag de aandelenkoersen hoger. Vanmorgen bleek dat de Duitse industriële productie maand-op-maand met 0,2% was gegroeid wat iets beter was dan de marktverwachting van 0,1%. Vanmorgen werden er ook cijfers over de Europese arbeidsmarkt uitgebracht. De werkeloosheid in de eurozone is in november gelijk gebleven op 6,5%, wat gelijk is aan het niveau van oktober en het laagste niveau is in decennia. Met name Nederland (3,6% werkloosheid) en Duitsland (3,0%) springen er gunstig uit. Het aantal mensen dat geen baan heeft, is met 2.000 gedaald tot 10,85 miljoen. De arbeidsmarkt is ook in Europa nog steeds behoorlijk sterk. Omdat de ECB begin februari weer bijeen komt, mag nog steeds worden uitgegaan van een nieuwe renteverhoging aangezien de ECB vastberaden is om de inflatie te beteugelen.

Afgelopen vrijdag waren er ook diverse macro-economische indicatoren die de beurzen positief beïnvloeden. De Europese inflatie over de maand december daalde wat sneller dan verwacht. In december bedroeg de inflatie -0,3% in vergelijking met de maand ervoor. Het jaar-op-jaar cijfer daalde tot onder de 10%. De kerninflatie liep wel iets op tot 5,2%. En de Europese detailhandelsverkopen over november vielen beter uit dan verwacht. Ook in de VS was er afgelopen vrijdag goed nieuws: het Amerikaanse arbeidsmarktrapport was beter dan verwacht. In de maand december werden er buiten de agrarische sector 223.000 banen toegevoegd wat beter was dan verwacht. De werkloosheid daalde verder naar 3,5% wat beter was dan de consensusverwachting van 3,7%. Ook stegen de gemiddelde uurlonen minder hard dan verwacht, wat de markt kon bekoren. Wel viel de inkoopmanagersindex voor de dienstensector tegen. In december daalde deze tot onder de 50 wat duidt op krimp in de dienstensector.

Desondanks is het sentiment op de beurzen positief. Dit zien we niet alleen terug in aandelenkoersen, maar ook in obligatiekoersen. Lagere kapitaalmarktrentes zorgen momenteel voor stijgende koersen. Hoewel inflatiecijfers die de afgelopen tijd zijn gepubliceerd, duiden op een afname van de inflatie, blijven wij wel terughoudend. Het zal nog wel een tijd duren voordat de inflatie weer terug is op de niveaus waar de ECB en de Fed op sturen. Het komende jaar zal de inflatie nog duidelijk boven de 2% blijven en op korte termijn houden wij rekening met meer renteverhogingen door de ECB en Fed.

Qua bedrijfsnieuws zijn de ogen deze week gericht op aankomende vrijdag. Dan trappen de Amerikaanse banken het cijferseizoen af en zullen we zien hoe de bedrijven het vierde kwartaal zijn doorgekomen en wat ze verwachten voor 2023. Onder andere JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup rapporteren dan hun 4e kwartaalcijfers.

Deze week zijn er verschillende macro-economische cijfers die worden gepubliceerd. Morgen (dinsdag) worden in Nederland definitieve inflatiecijfers over december gerapporteerd. Donderdag worden in de VS inflatiecijfers gerapporteerd. De markt verwacht een verdere daling van de inflatie in december naar een niveau van 6,5% (november: 7,1%). Ook voor de kerninflatie wordt een afzwakking verwacht: 5,7% in december versus een cijfer van 6% in november. Op vrijdag wordt voor China het handelsbalanscijfer gepubliceerd, worden er in Frankrijk en Spanje inflatiecijfers uitgebracht en wordt in de VS het consumentenvertrouwen voor de maand januari (University of Michigan) bekend gemaakt. De verwachting is een lichte verbetering van het consumentenvertrouwen in vergelijking met de maand december. Het is mede de sterke arbeidsmarkt die ervoor zorgt dat consumenten blijven besteden en vertrouwen blijven houden.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. De afgelopen week is de VIX index min of meer gelijk gebleven en momenteel handelt de VIX index iets boven de 21 punten.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 45 en 55. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 60 en 70 punten liggen, wat iets hoger is dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 47, wat hoger is dan het niveau van een week geleden. De ‘risk appetite’ onder beleggers is de afgelopen tijd verbeterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen