Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 26

Stroeve Lemberger – Weekly Update 26

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Gemengd beeld op aandelenmarkten na onrustige week
  • Rentetarieven lopen verder op na uitlatingen Fed en ECB
  • Deze week ogen gericht op o.a. Duitse inflatie, Amerikaanse huizenmarkt, Amerikaans consumentenvertrouwen
Markten

De aandelenmarkten laten vandaag een gemengd beeld zien. Na een onrustige week noteren de meeste Europese beurzen wat hoger terwijl de Amerikaanse beurzen lager zijn gestart.

Afgelopen week werd gedomineerd door de vergaderingen van de Federal Reserve en de ECB en de rentebesluiten. De aangekondigde renteverhogingen van 50 basispunten door de Fed en ECB waren niet zo zeer de verrassing. Het was met name de toelichting die de centrale banken gaven bij het rentebesluit wat invloed had op de aandelen- en obligatiekoersen. De Fed verhoogde de beleidsrente naar een bandbreedte van 4,25-4,50%. Uit de toelichting van de Fed bleek dat marktvorsers voor 2023 nog niet hoeven te rekenen op een renteverlaging. Jerome Powell gaf aan dat het terugdringen van de inflatie nog steeds de belangrijkste prioriteit heeft, waarbij het de verwachting is dat de beleidsrente boven de 5% zal uitkomen. En zolang de inflatie hoog is en de arbeidsmarkt krap, zal de Fed niet zo snel overgaan tot het verlagen van de rente. Dit tot lichte teleurstelling van de financiële markten.

Op donderdag maakte de ECB bekend de beleidsrente ook met 50 basispunten te verhogen naar 2,50% (basisherfinancieringsrente). Ook president Lagarde waarschuwde voor te optimistische verwachtingen en uit de toelichting bleek duidelijk dat de ECB voorlopig nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Het bestrijden van de inflatie heeft prioriteit en het was duidelijk dat veel marktvorsers schrokken van de uitlatingen van de ECB. Het gevolg was dat aandelenkoersen en obligatiekoersen daalden en kapitaalmarktrentes opliepen.

Deze week is relatief rustig. De Duitse IFO index kwam binnen op 88,6 wat iets hoger was dan de consensusverwachting van 87,4. Zowel de beoordeling van de huidige economische condities als van de verwachtingen was beter dan verwacht wat een klein lichtpuntje is voor de Duitse economie. De koers van bodemonderzoeker Fugro ligt onder druk na een tv uitzending waarin werd gewezen op mogelijke betrokkenheid van Fugro bij een damdoorbraak in Brazilië. De koers krijgt vandaag een forse tik (-23%). Daarnaast zullen deze week FedEx (20 december na beurs) en Micron Technology (21 december na beurs) cijfers bekend maken. Verder is er weinig bedrijfsnieuws.

Kapitaalmarktrentetarieven lopen vandaag verder op nadat ze vorige week waren opgeveerd als reactie op de uitspraken van de beleidsmakers van de Fed en ECB. De Duitse 10-jaarsrente staat inmiddels op 2,20% en de Nederlandse 10-jaarsrente is boven de 2,50% uitgestegen. De Amerikaanse 10-jaarsrente ligt daar duidelijk boven en noteert vandaag op 3,58%. Het zijn met name de Europese kapitaalmarktrentes die de afgelopen week sterk zijn opgelopen. Terwijl de Duitse 10-jaarsrente een week geleden nog rond de 1,90% noteerde, staat de rente momenteel al zo’n 30 basispunten hoger.

Qua macro-economisch nieuws wordt deze week gekeken naar de Duitse inflatiecijfers (PPI) en het Amerikaanse rapport over de toegekende bouwvergunningen die op dinsdag bekend worden gemaakt. Op woensdag volgt het Duitse consumentenvertrouwen, saldo op de lopende rekening van de VS,  het Amerikaanse consumentenvertrouwen en het Amerikaanse huizenmarktrapport. En op vrijdag worden in de VS voor de maand november cijfers bekend gemaakt over de orders voor duurzame consumentengoederen (verwachting -0,6% MoM), personal income (+0,3% MoM) en personal spending (+0,2% MoM).

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. De afgelopen week is de VIX iets gedaald en handelt de VIX index op 22 punten wat 2 punten lager dan het niveau van een week geleden. 

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 45 wat lager is dan een week geleden. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s ook tussen de 40 en 45 punten liggen, wat fors lager is dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 41, fors lager dan het niveau van een week geleden. De ‘risk appetite’ onder beleggers is duidelijk verslechterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen