Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 25

Stroeve Lemberger – Weekly Update 25

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Ogen gericht op Federal Reserve en ECB
  • Consolidatie in farmaciesector; samenwerking Microsoft en London Stock Exchange
  • Naast rentebesluiten Fed en ECB deze week Duitse ZEW indicator en Amerikaanse inflatiecijfers
Markten

Met een vergadering van de ECB en de Federal Reserve in het vooruitzicht zijn deze week alle ogen gericht op de centrale banken. De algemene verwachting is dat zowel de ECB en de Fed wederom de beleidsrente zullen verhogen. Nadat beide centrale banken als gevolg van de sterk opgelopen inflatie in de afgelopen maanden de beleidsrente in een aantal stappen al hadden verhoogd, een paar keer zelfs met 75 basispunten, wordt nu verwacht dat beide centrale banken een renteverhoging van 50 basispunten zullen aankondigen. De Federal Funds rate zal daarmee uitkomen op een niveau tussen de 4,25-4,50%. De beleidsrente van de ECB (basisherfinancieringsrente waartegen banken kort geld kunnen lenen van de ECB) zal naar verwachting met 50 basispunten worden verhoogd naar 2,5%. Het tempo van de renteverhogingen neemt af maar we verwachten dat beide centrale banken het signaal zullen geven dat ze nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente. De inflatie in de VS en Europa is nog te hoog en het is te vroeg voor beide centrale banken om nu al aan te kondigen dat het einde van de renteverhogingen in zicht is. Ook de markten gaan er vanuit dat in 2023 de rente in zowel de VS als Europa nog wat wordt verhoogd. Zie het tijdpad in onderstaande grafieken. In de termijncontracten van de geldmarkttarieven zien we de verwachting terug dat indien de VS in een recessie zal komen te verkeren, de Fed de rente weer zal gaan verlagen vanaf medio 2023.

Met het jaareinde in zicht is het relatief rustig op de financiële markten. Deze week starten de aandelenmarkten wat lager, in afwachting van wat de centrale banken gaan doen. Er is weinig bedrijfsnieuws vandaag. De twee meest opvallende berichten gaan over Amgen, Microsoft en London Stock Exchange. Biotechnologieconcern Amgen is volgens de Wall Street Journal bezig om een bod voor te bereiden van meer dan $ 20 miljard op Horizon Therapeutics. Dit zou de grootste overname in de farmaciesector zijn van dit jaar en onderstreept dat de consolidatie in deze sector doorgaat. Daarnaast werd bekend dat Microsoft een strategisch belang van 4% neemt in de London Stock Exchange Group (LSEG) als onderdeel van een 10-jarig samenwerkingsverband waarbij Microsoft LSE gaat helpen met cloud computing en data-analyse. Beursbedrijven zoals de LSEG worden steeds meer dataleveranciers en zij concurreren daarmee met informatie- en indicesaanbieders zoals S&P Global en MSCI. Al deze bedrijven profiteren ook steeds meer van de toenemende behoefte aan data met beleggingsinformatie over ESG-factoren (Environmental, Social, Governance), waarmee tegemoet wordt gekomen aan de informatiewens om meer duurzaam te gaan beleggen. 

Qua macro-economisch nieuws zijn alle ogen deze week gericht op de rentebesluiten van de Fed (woensdag) en de ECB (donderdag). Maar er is meer macro-economisch nieuws. Op dinsdag wordt de Duitse ZEW indicator bekend gemaakt (verwachting -26,4 versus -36,7 in november) wat een sentimentsindicator is die iets zegt over de ontwikkeling van de Duitse economie in de komende 6 maanden. Dinsdag zullen in de VS de inflatiecijfers bekend worden gemaakt. Voor de headline inflatie (CPI) wordt uitgegaan van een cijfer van 7,3% jaar-op-jaar voor de maand november. Voor de kerninflatie wordt verwacht dat deze over de maand november uitkomt op 6,1% wat iets lager is dan het niveau van 6,3% over oktober. Woensdag vergadert de Fed en de markten verwachten een renteverhoging van 50 basispunten. Op donderdag vergaderen de Bank of England en de ECB. Ook voor deze centrale banken wordt verwacht dat ze de beleidsrente met 50 basispunten zullen verhogen. Diezelfde dag worden in de VS de detailhandelsverkopen over november bekend gemaakt (verwachting -0,2% maand-op-maand). Op vrijdagmiddag worden de inkoopmanagerindices voor de Amerikaanse dienstensector en industrie gepubliceerd. Voor zowel de dienstensector (verwachting 46,8) als de industrie (verwachting 47,7) wordt rekening gehouden met een indexcijfer < 50, wat duidt op afnemende economische activiteit.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. De afgelopen week is de VIX weer wat opgelopen en handelt de VIX index boven de 24 punten wat ongeveer 4 punten hoger dan het niveau van een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond het niveau van 50 wat zo’n 10 punten lager is dan een week geleden. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 55 en 60 punten liggen, wat ook lager is dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 53, duidelijk lager dan het niveau van een week geleden. De ‘risk appetite’ onder beleggers is wat aan het verslechteren.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen