Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 24

Stroeve Lemberger – Weekly Update 24

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Optimisme over vooruitzichten Chinese aandelenmarkten na geleidelijk loslaten Covid restricties
  • Europese beurzen openen gemengd; inkoopmanagersindices duiden wederom op krimp
  • Deze week onder meer ogen gericht op inkoopmanagersindices, inflatiecijfers en consumentenvertrouwen
Markten

De Aziatische aandelenmarkten sloten vanochtend overwegend hoger als reactie op berichten dat in verschillende Chinese steden Covid-gerelateerde maatregelen worden versoepeld. Onder andere in de grote steden Shenzhen, Shanghai en Beijing worden maatregelen versoepeld, zoals het loslaten van de verplichting voor reizigers om in het openbaar vervoer PCR testen te laten zien. Ook in minder bekende steden als Tianjin, Chengdu en Chongqing werden maatregelen versoepeld. Daarmee lijkt het strikte Covid-beleid van de Chinese autoriteiten wat te worden versoepeld, maar de verwachtingen zijn dat het nog wel even duurt voordat alle Covid-gerelateerde maatregelen worden opgeheven. De Chinese autoriteiten maken zich namelijk nog steeds zorgen over het lage vaccinatiepercentage bij sommige groepen in de Chinese samenleving. Met name bij oudere mensen is de vaccinatiegraad nogal laag. De berichtgeving over deze versoepelingen leidde vanmorgen op de aandelenbeurzen van Hong Kong, Shenzhen en Shanghai tot koersstijgingen. Het geleidelijk openstellen van de Chinese economie is naar onze mening een goed signaal hoewel we ook nog wel zorgen hebben over de ontwikkelingen in de Chinese vastgoedsector, de sluimerende sociale onrust en de opnieuw oplopende spanningen en handelsconflicten tussen China en de VS.

In Europa openden de aandelenbeurzen vanochtend gemengd. Sommige beurzen openden in de plus en anderen in de min, op een gebrek aan echt richtinggevend nieuws. Wel waren er wat losse berichten. Topman Nick Read van het geplaagde Britse Vodafone stapt op. De koers van Vodafone ligt de laatste tijd onder druk. Onlangs moest Vodafone nog de winstverwachting voor het lopende boekjaar verlagen en het bedrijf heeft te maken met een paar kritische aandeelhouders die vinden dat Vodafone afscheid moet nemen van een aantal onderdelen. Nick Read wordt opgevolgd door Margherita Della Valle, de huidige CFO. Wij hebben geen positie in dit aandeel en gegeven de koersperformance in de afgelopen jaren (bijna -60% in afgelopen 5 jaar) wordt ook wel duidelijk dat dit een bedrijf is dat in een moeilijke situatie verkeert.

Daarnaast besloot OPEC dit weekend om de olieproductie voorlopig ongewijzigd te laten, nadat het een tijdje geleden had besloten om de productie terug te schroeven. Zorgen over vraaguitval heeft de olieprijs de afgelopen tijd onder druk gezet. Na een piek van bijna $ 128 per vat begin maart en $ 123 begin juni (Brent crude oil) laat de olieprijs in de afgelopen tijd per saldo een dalende tendens zien. Dit zal ook invloed hebben op de inflatiecijfers die we de komende kwartalen gaan zien en waarbij de verwachting is dat de afname van de inflatie doorzet.

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport afgelopen vrijdag was beter dan verwacht. Per saldo kwamen er 263.000 nieuwe banen bij, als de agrarische sector buiten beschouwing wordt gelaten. Dit was meer dan de consensusverwachting van 200.000. Het werkloosheidspercentage bleef gelijk. Dit is wederom een bevestiging dat de arbeidsmarkt in de VS sterk is. Zolang de arbeidsmarkt nogal krap blijft ontwikkelen en de inflatiecijfers hoger zijn dan het niveau waar de Federal Reserve op stuurt, zal de Fed waarschijnlijk niet op korte termijn overgaan tot het verlagen van de beleidsrente. Dit is iets waar veel marktvorsers naar kijken en hoop op een einde van de renteverhogingen heeft in de afgelopen periode gezorgd voor flinke koersstijgingen.

Vandaag laten verschillende Europese PMI cijfers (inkoopmanagersindices) zien dat in een aantal landen al een tijdje sprake lijkt te zijn van een economische krimp. Een cijfer van een inkoopmanagersindex van onder de 50 duidt normaliter op een krimp. Als we de vanochtend gepubliceerde cijfers over de maand november voor Italië  (48,9), Frankrijk (48,7) en Duitsland (46,3) in ogenschouw nemen dan wijzen deze cijfers voor de vijfde maand op rij op een situatie van krimpende orderportefeuilles. Gegeven de economische ontwikkelingen in Europa is dit geen verrassing. Voor ons is dit al een tijd een reden om Europese aandelen te onderwegen binnen de aandelenportefeuilles.

Deze week staan er weer de nodige macro-economische cijfers op de agenda. Vanmiddag worden in de VS de inkoopmanagersindex voor de dienstensector en de fabrieksorders bekend gemaakt. Op dinsdag worden de Duitse fabrieksorders en het handelsbalans cijfer in de VS bekend gemaakt. Op woensdag wordt het Chinese handelsbalanscijfer gepubliceerd en worden groeicijfers voor de eurozone voor het 3e kwartaal bekend gemaakt. De verwachting is een zeer bescheiden groei van 0,2% kwartaal-op-kwartaal, wat in lijn was met de eerste schatting. Op donderdag wordt het Nederlandse inflatiecijfer over november bekend gemaakt en zal ECB president Lagarde een speech geven. Ook wordt die middag het Amerikaanse arbeidsmarktrapport bekend gemaakt. Op vrijdag wordt de week afgesloten met onder meer Chinese inflatiecijfers, de Amerikaanse producentenprijzen en het voorlopige cijfer voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen (Michigan).

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. De afgelopen tijd is de VIX weer behoorlijk gedaald en handelt de VIX index iets rond de 20 punten wat ongeveer 2 punten lager dan het niveau van een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond het niveau van 60. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s nog steeds tussen de 60 en 70 liggen, wat nog steeds duidt op behoorlijk wat optimisme.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 69, duidelijk hoger dan het niveau van een week geleden. Ook deze week is er nog steeds sprake van een behoorlijke ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen