Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 23

Stroeve Lemberger – Weekly Update 23

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Protesten China drukken sentiment
  • Olie- en grondstoffenprijzen onder druk
  • Inflatiecijfers Europa en VS en Amerikaans arbeidsmarktrapport belangrijk deze week
Markten

De aandelenmarkten begonnen de eerste handelsdag van deze week in mineur. De onrust in China over het stringente Covid-beleid en de demonstraties die in China plaatsvinden hadden gisteren impact op de Europese financiële markten. Dat het Chinese beleid om de verspreiding van Covid tegen te gaan, vraagtekens oproept en niet al te effectief lijkt te zijn, is geen verrassing. Wel is het zo dat het beleid in toenemende mate leidt tot onvrede bij de eigen bevolking. De protesten duren nu al een tijdje en lijken zich uit te breiden. Ook hebben de protesten in de verschillende steden impact op de operationele gang van zaken bij verschillende bedrijven. Zo werd gisteren duidelijk dat bij Apple de productie van iPhones wederom negatief beïnvloed wordt door de huidige gang van zaken. Nog dit jaar zal het tekort aan productie van de iPhone Pro zo’n 6 miljoen toestellen bedragen. Vandaag laten de meeste Europese beurzen een licht herstel zien als gevolg van meevallende Europese inflatiecijfers.

Ondertussen liggen de prijzen van verschillende grondstoffen in de afgelopen weken onder druk. De signalen die de laatste tijd doorkomen dat de inflatie in de verschillende regio’s lijkt te hebben gepiekt, krijgen nu opvolging door verder dalende grondstoffenprijzen. Zowel de prijs van Brent olie als van WTI olie daalden gisteren, terwijl er vandaag een licht herstel is. Ondertussen lijken de markten zich niet heel erg druk te maken over nieuwe spanningen in de energiemarkten.

Qua bedrijfsnieuws is het momenteel rustig. Als een van de laatste bedrijven zal Salesforce aankomende woensdag cijfers bekend maken. Verder is er niet zoveel bedrijfsnieuws.

Deze week zullen de Europese inflatiecijfers de aandacht trekken met de publicatie van de inflatiecijfers voor Duitsland (dinsdag), Frankrijk en Italië (woensdag). Op donderdag worden verschillende cijfers in de VS bekend gemaakt: personal spending en personal income (over oktober), het voor de Fed belangrijke inflatiecijfer Core PCE Price Index over oktober (consensus: 5,0%) en de ISM index voor de verwerkende industrie (consensus: 49,8). Op vrijdag zullen alle ogen gericht zijn op het Amerikaanse arbeidsmarktrapport wanneer het werkloosheidspercentage (verwachting 3,7%) en het aantal nieuwe banen (verwachting 200.000) wordt gepubliceerd. Ook zullen de ECB president Lagarde (zaterdag) en Fed president Powell (woensdag) een speech geven.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 22 punten wat ruim 2 punten lager dan het niveau van een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 60. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 60 en 70 liggen, wat net als vorige week duidt op behoorlijk wat optimisme.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 62. 1 punt lager dan het niveau van een week geleden. Ook deze week is er nog steeds sprake van een behoorlijke ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen