Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 22

Stroeve Lemberger – Weekly Update 22

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Relatief rustige week waarbij beurzen iets lager van start gaan
  • Duits inflatiecijfer duidt op minder inflatoire druk
  • Disney haalt voormalige topman Iger terug
  • Deze week focus op inkoopmanagersindices en consumentenvertrouwen
Markten

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws openden de Europese beurzen vandaag licht lager. Dat was ook in Amsterdam het geval. De meeste Aziatische beurzen sloten vanmorgen ook wat lager, mede door zorgen over opnieuw oplopende Covid besmettingen in China. Nu het cijferseizoen ten einde is en het nog even duurt voordat de Fed en ECB weer vergaderen, zijn het met name de macro-economische cijfers en specifieke bedrijfsnieuwsberichten die de beurzen richting geven.

De afgelopen tijd zijn aandelenmarkten opgelopen op meevallende inflatiecijfers en de verwachting dat de centrale banken in 2023 op enig moment zullen stoppen met het verhogen van de beleidsrentes. Net als afgelopen zomer zorgen deze verwachtingen voor een opluchtingsrally. Tussen half juni en begin augustus lieten verschillende aandelenmarkten een stijging zien van ca 15%. Vervolgens corrigeerden de aandelenmarkten weer door oplopende inflatie- en recessievrees en nieuwe renteverhogingen van de Fed en ECB. Als we de huidige niveaus in de aandelenmarkten vergelijken met de dieptepunten van half oktober zien we vergelijkbare rendementen, waarbij sommige aandelenmarkten de laatste tijd zelfs nog harder zijn opgelopen.

Dit wil niet zeggen dat alle inflatie- en rentevrees voorbij is. De meest recente cijfers duiden er de laatste tijd op dat inflatoire druk minder wordt, maar de huidige inflatiecijfers zijn nog dermate hoog dat de centrale banken nog niet over zullen gaan tot het voeren van een heel ander monetair beleid. Centrale bankiers zijn beducht voor een situatie waarin de inflatieverwachtingen van marktparticipanten oplopen en willen voorkomen dat ze te vroeg stoppen met het verkrappen van het beleid. Daarom is de verwachting gerechtvaardigd dat in december de Fed en ECB de rente verder zullen optrekken. Dit wordt ook bevestigd door recente uitlatingen van Fed en ECB bestuurders.

Qua macro-economisch nieuws viel vandaag op dat de Duitse producentenprijzen in oktober een vrij stevige daling lieten zien in vergelijking met september (-4,2% maand-op-maand). Markten hielden rekening met een lichte stijging op maandbasis maar deze ingezette daling van de inflatie zorgde toch voor een verrassing.

Op het vlak van het bedrijfseconomische nieuws valt op dat Disney haar voormalige topman Bob Iger terughaalt als CEO van het bedrijf. Iger is inmiddels 71 en zal voormalig CEO Bob Chapek vervangen. De aandelenkoers van Disney staat dit jaar stevig onder druk en verschillende aandeelhouders hebben kritiek op het management geuit. De aankondiging komt in zekere zin als een verrassing maar wij verwachten niet dat dit betekent dat Disney qua strategie het roer volledig om zal gooien. Wij verwachten dat Disney toch wel fors in de Disney+ – streamingdienst blijft investeren. Wij handhaven vooralsnog onze positie in de aandelen Disney.

De komende week zullen verschillende macro-economische cijfers  worden gepubliceerd. Op dinsdag wordt het voorlopige consumentenvertrouwen voor de eurozone over de maand november gepubliceerd. Op woensdag worden in verschillende Europese landen cijfers over de inkoopmanagersindex gepubliceerd. Ook in de VS wordt de inkoopmanagersindex voor de dienstensector en verwerkende industrie bekend gemaakt voor de maand november. Daarnaast worden woensdag in de VS het consumentenvertrouwen (Michigan), nieuwe huizenverkopen, orders duurzame consumentengoederen en notulen van de laatste Fed vergadering gepubliceerd. Op donderdag wordt in Duitsland de toonaangevende IFO index gepubliceerd en op vrijdag het consumentenvertrouwen in Duitsland. Donderdag en vrijdag zullen ook verschillende beleidsmakers van de ECB nog een speech geven. Donderdag zijn de financiële markten in de VS gesloten in verband met Thanksgiving en vrijdag is het Black Friday in de VS; de Amerikaanse beurzen zijn die dag slechts gedeeltelijk open.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 24 punten wat gelijk is aan het niveau van een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 60. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 60 en 70 liggen, wat net als vorige week duidt op behoorlijk wat optimisme.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 62, iets lager dan het niveau van een week geleden. Ook deze week is er nog steeds sprake van een behoorlijke ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen