Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 21

Stroeve Lemberger – Weekly Update 21

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Meevallend inflatiecijfer geeft aandelenbeurzen vleugels
  • Democraten morele winnaar ‘mid terms’
  • ASML verhoogt verwachtingen en koopt aandelen in
  • Deze week ogen gericht op ZEW indicator, PPI, detailhandelsverkopen en Amerikaanse huizenmarkt
Markten

Het Amerikaanse inflatiecijfer (CPI) dat afgelopen donderdag bekend werd gemaakt, zorgde voor een stevige koerssprong op de aandelenbeurzen. Het inflatiecijfer viel mee wat de verwachting versterkte dat de Federal Reserve het tempo van de renteverhogingen zal gaan terugschroeven. De inflatie over de maand oktober bedroeg 7,7% in vergelijking met het jaar ervoor, waarmee het lager uitkwam dan de consensusverwachting van 8,0%. Ook de kerninflatie over oktober was met 6,3% lager dan de verwachting van 6,5%. In vergelijking met de maand september is er een vertraging te zien, wat kwam door de energieprijzen, prijzen van voedsel en tweedehands auto’s. Aandelenkoersen, en met name die van groeibedrijven, liepen sterk op waarmee het vorige week een positieve week was voor aandelenbeleggers.

Dit roept de vraag op of hiermee het gevaar van weer oplopende inflatiecijfers en hogere rentetarieven geweken is. Dit is niet het geval. Hoewel we denken dat de inflatiecijfers de komende tijd zullen dalen, wat komt door basiseffecten en lagere energie- en grondstoffenprijzen, zullen de centrale banken dit meevallende cijfer nog niet zien als het keerpunt voor het restrictieve monetaire beleid dat nu wordt gevoerd. De inflatiecijfers zijn nog te hoog en centrale banken doen er alles aan om inflatiecijfers en inflatieverwachtingen niet uit de hand te laten lopen. De komende tijd zal daarom de beleidsrente door zowel de Federal Reserve als de ECB verder worden verhoogd.

Ook op andere terreinen waren er ontwikkelingen die positief werden opgevat. De zogenaamde ‘mid term elections’ in de VS hebben ervoor gezorgd dat de Democraten de morele winnaars zijn geworden van deze tussentijdse verkiezingen. Voorafgaand aan de verkiezingen werd rekening gehouden met een verlies voor de Democraten van de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Met het recente nieuws dat de Democraten in de staat Nevada de overwinning naar zich toetrokken, werd ook duidelijk dat ze tegen de verwachting in de meerderheid in de Senaat kunnen vasthouden. Dit is goed nieuws voor de regering Biden die daarmee niet helemaal vleugellam wordt. Wel zullen de Democraten waarschijnlijk hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gaan verliezen, maar voor het Huis zijn nog niet alle stemmen geteld. Per saldo zijn de Democraten wel de morele winnaar van deze tussentijdse verkiezingen en hiermee wordt voorkomen dat de Verenigde Staten een periode ingaan waarin de regering Biden steeds tegen een Republikeinse meerderheid in het Congres aanloopt die de beleidsontwikkeling zal blokkeren. Daarnaast profiteerden de aandelenmarkten ook van positief nieuws uit China. We zien dat in China de centrale overheid nieuwe plannen voor de vastgoedsector uitrolt en – tegen de verwachtingen in – het coronabeleid enigszins versoepelt. Dit leidde tot verbetering van het sentiment op beleggingen in Chinese aandelen.

Het seizoen waarin de bedrijven hun derdekwartaalcijfers rapporteerden, zit erop. Een snelle conclusie leert dat een behoorlijk deel van de bedrijven keurige cijfers rapporteerde, hoewel er hier en daar ook flinke tegenvallers waren. En zoals wij vooraf al hadden verwacht, waren er verschillende bedrijven terughoudend over de nabije toekomst. De vertraging van de economische groei, de hoge inflatiecijfers en de impact hiervan op bestedingen door bedrijven en consumenten dragen bij aan een onzeker beeld. Omdat de aandelenkoersen dit jaar al stevig zijn gedaald, is duidelijk dat er al behoorlijk wat onzekerheid is ingeprijsd. Dat aandelenkoersen zo hard oplopen bij een meevallend inflatiecijfer is niet bijzonder hoewel daarmee de zorgen over de nabije toekomst niet weg zijn. Voor ons is het nu nog geen reden om onze visie op aandelen aan te passen.

Eén van de hoogvliegers op de beurs afgelopen week was ASML. Het technologieconcern uit Veldhoven profiteerde afgelopen donderdag van het positieve sentiment rondom technologieaandelen. Daarnaast verhoogde ASML afgelopen week haar omzetprognose voor 2025 (EUR 30-40 miljard) en maakte het concern bekend om een deel van haar cash aan te wenden om aandelen terug te gaan kopen. Tussen nu en eind 2025 zal ASML naar verwachting voor zo’n EUR 12 miljard aan aandelen terugkopen. Gegeven de koerssprong van vorige week is duidelijk dat dit bericht positief werd ontvangen door beleggers. Wij blijven nog steeds positief op ASML. Daarentegen zagen we dat de koers van het aandeel Walt Disney na enigszins tegenvallende kwartaalcijfers keihard werd afgestraft. Wij menen echter dat Walt Disney met de investeringen in  de streamingdienst Disney+, gezien de sterke groei van het aantal abonnementen op het juiste groeipad zit. Het bezoek aan de themaparken herstelt zich, maar de parken in China lijden nog wel onder het strakke coronabeleid dat daar gevoerd wordt.

Deze week zullen verschillende beleidsmakers van zowel de ECB als de Fed speeches geven waarin wellicht iets gezegd gaat worden over details van het monetaire beleid van de centrale banken. Duidelijk is dat het beleid voorlopig gericht zal blijven op het verder beteugelen van de inflatie en inflatieverwachtingen. Daarnaast worden deze week cijfers bekend gemaakt over de industriële productie in China (dinsdag), wordt de Duitse ZEW indicator bekendgemaakt en worden in de VS het producentenprijsindexcijfer gepubliceerd (beiden ook op dinsdag). Op woensdag volgen cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie. Op donderdag en vrijdag worden cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt bekend gemaakt, waarbij het beeld nog steeds zal duiden op een verdere afkoeling van de huizenmarkt. Per saldo is het een redelijk rustige week qua macro-economisch nieuws.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 24 punten wat 1 punt lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 60. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s veelal rond of zelfs boven de 70 liggen, wat duidt op behoorlijk wat optimisme.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 66, wederom hoger dan het niveau van een week geleden. Momenteel is er nog steeds sprake van een behoorlijke ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen