Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 20

Stroeve Lemberger – Weekly Update 20

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten positief gestemd
  • Economische tegenwind zichtbaar bij verschillende bedrijven; beleggers kijken vooruit
  • Deze week ogen gericht op Amerikaans inflatiecijfer en ‘mid term elections’
Markten

De aandelenmarkten zijn aan het begin van deze nieuwe week positief gestemd. De meeste Aziatische beurzen sloten de sessie vanmorgen positief af, ondanks tegenvallende macro-economische cijfers uit China. Ook in Europa staan de meeste aandelenbeurzen in de plus. De Chinese cijfers over de handelsbalans vielen vanochtend tegen. Hoewel er nog steeds een overschot is op de handelsbalans, was het cijfer van $ 85,2 miljard over de maand oktober aanmerkelijk lager dan de consensusverwachting van $ 96 miljard. Voor het eerst sinds mei 2020 liet de Chinese export in de maand oktober een daling zien van 0,3% jaar-op-jaar versus een verwachte groei van +4,3%. Ook de Chinese import daalde met 0,7% tegen een consensusverwachting van +0,1%. Dit laat zien dat de wereldwijde afkoeling van de economie ook China raakt en dat daar ook de effecten van de lockdownmaatregelen nog steeds voelbaar zijn.

Het is duidelijk dat er in de afgelopen maanden, met de sterke daling van de aandelenkoersen, al behoorlijk wat slecht nieuws is ingeprijsd. Aandelenbeleggers schrikken momenteel niet meer zo erg van slecht nieuws en proberen over de conjunctuurcyclus heen te kijken. Dat omzetten en winsten van bedrijven geraakt worden door de afkoelende economieën en druk op de koopkracht van consumenten, is iets waar al rekening mee wordt gehouden door veel beleggers.

De komende tijd zullen beleggers met name kijken naar de mate waarin omzetten en winsten onder druk komen te staan en tot welke renteniveaus de centrale banken hun beleidsrentes zullen verhogen. Onlangs hebben de ECB en de Fed de rente weer verhoogd met 75bps en afgelopen week werd duidelijk dat de Fed de komende tijd de rente nog verder zal optrekken. Het tempo waarin dat zal gebeuren, wordt wel aangepast. 2023 wordt waarschijnlijk het jaar waarin de centrale banken het niveau van een ‘neutrale rente’ zullen bereiken (wat is passend gegeven het huidige klimaat?) en dat zal waarschijnlijk ook onrust bij beleggers wegnemen.

In de technologiesector staat een aantal bedrijven de laatste dagen nogal in de belangstelling. Twitter heeft na de overname door Elon Musk een deel van het personeel ontslagen. Daar komt binnenkort waarschijnlijk een andere ontslagronde overheen. De Wall Street Journal bericht vandaag dat Meta (voorheen Facebook) binnenkort een ontslagronde aankondigt wat weergeeft dat ook dit bedrijf niet immuun is voor het veranderende klimaat. Meta heeft last van inzakkende advertentie-inkomsten en staat de komende jaren voor zeer forse investeringen voor de ontwikkeling van het zogenaamde ‘metaverse’. Na een aantal jaren van zeer forse groei is een aanpassing van het kostenniveau van het bedrijf niet vreemd. Ook Apple meldde een tegenvaller omdat de productie van de iPhone 14 geraakt wordt door Covid-gerelateerde restricties in het Chinese Zhengzhou, waar Apple de nieuwste iPhones fabriceert. Dit jaar zullen er 3 miljoen minder iPhones 14 worden geleverd wat impact heeft op omzet en winst. Hoewel dit geen goed bericht is, lijken aandelenbeleggers zich hier vandaag niet zoveel van aan te trekken. De lange termijn vooruitzichten voor Apple blijven ook goed.

Deze week zijn er nog diverse bedrijven die hun derdekwartaalcijfers bekend zullen maken, waaronder Walt Disney en AEGON. Qua macro-economisch nieuws zijn deze week met name de ogen gericht op het Amerikaanse inflatiecijfer – het consumentenprijsindexcijfer (CPI) – dat aanstaande donderdag bekend wordt gemaakt. Voor oktober wordt rekening gehouden met een headline inflatiecijfer van 8% voor de maand oktober en een kerninflatiecijfer van 6,5%.  Ook in Nederland (dinsdag), China (woensdag) en Duitsland (vrijdag) worden inflatiecijfers over de maand oktober bekend gemaakt. Daarnaast worden dinsdag cijfers over de Europese detailhandelsverkopen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen (Michigan, vrijdag) gepubliceerd.

En deze week zullen de ogen ook zeker gericht zijn op de VS waar morgen (dinsdag) de zogenaamde ‘mid terms’ op het programma staan. Kiesgerechtigde Amerikanen mogen morgen stemmen en dat bepaalt voor het Huis van Afgevaardigden de nieuwe zetelverdeling voor de komende 2 jaar. Ook wordt voor een derde van de zetels in de Senaat opnieuw gestemd. Deze ‘mid terms’ zijn zeer bepalend voor het verloop van de Amerikaanse politiek in de komende jaren. Momenteel hebben de Democraten in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat de meerderheid. Als we de verschillende peilingen erop naslaan, wordt duidelijk dat de Democraten deze meerderheid waarschijnlijk gaan verliezen in zowel het Huis als de Senaat. Dit zal de beurzen op korte termijn waarschijnlijk niet beïnvloeden. Echter, een toenemende macht van de Republikeinen en een mogelijke terugkeer van Trump in de Amerikaanse politieke arena zal de komende jaren wel degelijk van invloed zijn op de internationale politieke verhoudingen en daarmee ook op de economische vooruitzichten voor de VS.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 25 punten wat 2 punten lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 60. Voor verschillende Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s veelal boven de 60 liggen, en voor sommige markten geldt dat deze vlakbij of zelfs boven de 70 liggen wat duidt op behoorlijk wat optimisme.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 60, iets hoger dan het niveau van een week geleden van 58. Momenteel is er weer sprake van een behoorlijke ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen