Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 19

Stroeve Lemberger – Weekly Update 19
In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:
  • Inflatiecijfers Europa boven verwachting
  • Federal Reserve en Bank of England zullen rente verder verhogen
  • Cijferseizoen laat verdeeld beeld zien; per saldo meer positieve verrassingen
  • Deze week ogen gericht op Federal Reserve en Amerikaans arbeidsmarktrapport
Markten

De Europese inflatiecijfers die vanochtend werden gepubliceerd (oktober: +10,7% jaar-op-jaar) leiden er toe dat de ECB voorlopig nog wel even doorgaat met het verhogen van de beleidsrentes. Dat was gisteren min of meer ook de boodschap van Klaas Knot bij het tv-programma Buitenhof. Afgelopen week verhoogde de ECB de beleidsrentes met de verwachte 75 basispunten waarmee de herfinancieringsrente op 2% uitkomt en de depositorente op 1,5%. Deze renteniveaus zullen de komende tijd omhoog moeten aangezien de ECB ernaar streeft om de inflatie in de eurozone terug te brengen naar een gemiddelde van 2%. De komende maanden zullen dus in het teken staan van meer renteverhogingen en tijdens de komende vergadering in december verwachten wij nogmaals een renteverhoging. Hoe het pad in 2023 eruit zal zien, is nog niet geheel duidelijk en zal mede afhangen van de ontwikkeling van de inflatie en economische groei in de komende tijd. 

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, heeft te maken met dezelfde uitdagingen als de ECB hoewel de Fed natuurlijk wel eerder is gestart met het verhogen van de rente. Inmiddels ligt de beleidsrente in de VS ook op een duidelijk hoger niveau en gaan er regelmatig geluiden op dat het eind van de renteverhogingen in zicht is. Wetende dat de inflatie nog hoog is en de centrale bank wil voorkomen dat met name de inflatieverwachtingen oplopen, zal de Fed terughoudend zijn om te vroeg te stoppen met het verhogen van de rente. Deze week vergadert de Fed wederom en zal de rente naar verwachting opnieuw met 75 basispunten worden verhoogd naar 4%. Wellicht dat er dan ook meer duidelijk wordt over het rentepad in de komende maanden. Dit zal wel iets zijn waar veel marktvorsers naar kijken.

De vanmorgen gerapporteerde groei van de Europese economie in het derde kwartaal was iets hoger dan vooraf werd verwacht (0,2% kwartaal-op-kwartaal versus 0,1% verwacht). Wel was dit kwartaal het zwakste kwartaal qua groei sinds het eerste kwartaal van 2021 toen de economieën herstelden van de impact van corona. In het cijfer over het derde kwartaal van 2022 vielen de gerapporteerde groeicijfers in Italië en Duitsland in positieve zin op terwijl een aantal andere kleinere landen (waaronder België en Oostenrijk) te maken hadden met een economische krimp in het derde kwartaal. Wij zijn nog steeds minder positief over de economische vooruitzichten voor Europa in vergelijking met de VS. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,6% t.o.v. het vorige kwartaal. In de VS rapporteert men ‘geannualiseerde’ cijfers over de economische groei per kwartaal, maar het was in ieder geval een tamelijk hoog en beter dan verwacht cijfer.

Het cijferseizoen is nog in volle gang. Terwijl verschillende bedrijven de afgelopen tijd positief verrasten, was er binnen de technologiesector niet alleen maar goed nieuws. Apple presteerde boven verwachting, maar bij een aantal grote technologiebedrijven (Amazon, Meta, Microsoft en Alphabet) vielen de cijfers of de vooruitzichten tegen wat laat zien dat ook bedrijven in deze sector niet immuun zijn voor de economische ontwikkelingen. Per saldo lijkt het cijferseizoen tot op heden toch nog zo slecht nog niet. Als we kijken naar de namen in onze eigen modelportefeuille dan zien we dat het merendeel van de bedrijven met omzet en/of winst positief verrasten.

Qua macro-economisch nieuws zijn deze week de ogen onder meer gericht op de Federal Reserve die op woensdag vergadert en de beleidsrente naar verwachting met 75 basispunten zal verhogen naar 4%. Verder staan deze week de volgende cijfers op de agenda: op dinsdag wordt in de VS de inkoopmanagersindex voor de verwachte orderportefeuille voor de verwerkende industrie over de maand oktober gepubliceerd. De verwachting is dat dit cijfer van het Institute of Supply Management (ISM) uitkomt op 50 wat precies de grens markeert tussen economische groei en krimp.

Diezelfde dag komen er ook cijfers uit over de Amerikaanse arbeidsmarkt die nog steeds vrij krap is. Op woensdag wordt het Duitse handelsbalanscijfer uitgebracht, zijn er wederom cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en maakt de Federal Reserve haar rentebesluit bekend.

Op donderdag is het de beurt aan de Bank of England om het rentebesluit kenbaar te maken (verwachting +75 basispunten) en worden in de VS cijfers voor de handelsbalans (september) en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (verwachting: 55,5) gepubliceerd.

Op vrijdag zijn het de inkoopmanagersindices voor verschillende Europese landen en het Amerikaanse arbeidsmarktrapport (non-farm payrolls en werkloosheid) waar marktvorsers naar kijken. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn ook voor de Federal Reserve van belang aangezien een krappe arbeidsmarkt een opwaartse druk op de lonen blijft geven, waarmee de kans op een spoedig einde aan de reeks van renteverhogingen kleiner wordt.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 27 punten wat 3 punten lager is dan een week geleden. 

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse en Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s boven de 50 liggen, en voor sommige markten geldt dat deze boven de 60 liggen waarmee de RSI’s voor veel markten de laatste tijd duidelijk zijn opgelopen. 

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 60, aanzienlijk hoger dan het niveau van een week geleden van 48. Na een periode waarin er sprake was van veel risico-aversie duidt deze indicator inmiddels op een toenemende ‘risk appetite’ onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen