Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 18

Stroeve Lemberger – Weekly Update 18
In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:
  • Cijferseizoen in volle gang, tot op heden gemengd beeld;
  • Microsoft en Alphabet zetten koersen technologiesector onder druk;
  • Rust in VK enigszins teruggekeerd;
  • Morgen rentebesluit ECB (+75 bps verwacht).
Markten

Het cijferseizoen is in volle gang. Diverse Amerikaanse en Europese bedrijven hebben hun derdekwartaalcijfers gerapporteerd en tot op heden is het een ‘mixed bag’. Vandaag vallen Heineken en ASMI binnen de AEX index op met flinke koersdalingen nadat ze hun cijfers over het derde kwartaal rapporteerden. Heinekens omzetgroei in het derde kwartaal bleef achter bij de verwachtingen wat zorgde voor een teleurstelling bij het analisten-corps. Bij ASMI viel het vooral op dat de nieuwe orders in Q3 lager waren dan in Q2 en dat het bedrijf waarschuwde voor de negatieve impact van de opgelegde exportrestricties voor chips en chiptechnologie naar China die onlangs door de Amerikaanse overheid werden uitgevaardigd. De koers reageerde hier vandaag sterk negatief op. Ook in andere Europese landen en in de VS is het een hausse aan bedrijfscijfers. Terwijl het Zweedse Assa Abloy (sloten, deuren, toegangsbeveiliging) goede cijfers rapporteerde, wat op de beurs met een koersstijging werd beloond, vielen de resultaten van Microsoft en Alphabet tegen. Koersen van veel technologiebedrijven staan vandaag sterk onder druk. Bij Alphabet waren het met name de advertentie-inkomsten die tegenvielen. Microsoft waarschuwde dat de groei van de inkomsten van Cloud software vertraagt. 

In een omgeving van afnemende economische groei, hoge inflatie en monetaire verkrapping zullen de effecten hiervan ook terug te zien zijn in de bedrijfsresultaten. Ook de komende kwartalen zal dit zo zijn impact hebben en het is niet onrealistisch om er vanuit te gaan dat winstprognoses onder druk zullen liggen de komende tijd. De komende dagen staan er nog de nodige grote bedrijven op de agenda die cijfers rapporteren: vandaag rapporteert Meta haar Q3 cijfers en later deze week volgen nog o.a. Apple, Amazon, Mastercard, Merck, McDonalds, Shell, Unilever en STMicroelectronics. 

In het Verenigd Koninkrijk is de rust op de financiële markten weer enigszins teruggekeerd. Het nieuws over de aanstelling van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak van de Conservatieven leek de markten in het Verenigd Koninkrijk te bekoren. Na een paar zeer onrustige weken waarin rentetarieven opliepen en het Britse pond in waarde daalde, is het beeld in de afgelopen tijd gekeerd. Als voormalig Minister van Financiën lijkt hij van de financiële markten in eerste instantie het voordeel van de twijfel te krijgen en is de verwachting dat hij een aanzienlijk stringenter begrotingsbeleid zal gaan voeren. Dat markten meer vertrouwen hebben in Rishi Sunak dan in Liz Truss blijkt uit het herstel van het Britse pond en de daling van de kapitaalmarktrente in de afgelopen dagen.

Qua macro-economisch nieuws vielen afgelopen maandag de uitgestelde macro-economische cijfers die in China werden gepubliceerd op. De Chinese economie groeit nog steeds (Q3: +3,9%) maar het tempo van de groei ligt nog steeds behoorlijk lager dan een tijd geleden. Ook blijven er zorgen over de ontwikkeling van de vastgoedsector en de impact van het ‘zero-Covid’ beleid van de Chinese regering. In de VS vielen de PMI cijfers die afgelopen maandag werden gepubliceerd in negatieve zin op. Voor zowel de dienstensector als de verwerkende industrie vielen de voorlopige cijfers over oktober tegen. In Duitsland viel de IFO indicator in positieve zin op waarbij zowel de beoordeling van het huidige klimaat als de verwachtingen voor de komende tijd beter waren dan waar marktvorsers rekening mee hielden. Deze week zullen beleggers met name uitkijken naar het rentebesluit van de ECB (morgenmiddag, verwachting +75 basispunten), orders voor duurzame consumentengoederen in de VS (morgen), groei- en inflatiecijfers voor diverse  Europese landen (vrijdag) en cijfers over het inkomen en de uitgaven van consumenten (personal income, personal spending) die vrijdag in de VS worden gepubliceerd.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 27 punten wat 3 punten lager is dan een week geleden. 

VIX-index van 26 oktober

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse en Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s boven de 50 liggen, wat hoger is dan de niveaus van een week geleden. 

MSCI World-index van 26 oktober

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 57, aanzienlijk hoger dan het niveau van een week geleden. De indicator duidt op een toenemende ‘risk appetite’ onder beleggers.

Fear and Greed-index van 26 oktober
Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen