Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 17

Stroeve Lemberger – Weekly Update 17

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Amerikaans arbeidsmarktrapport zet hoop op renteverlaging voorlopig opzij
  • Sentiment gedrukt door nieuwe spanningen in Oekraïne
  • Amerikaanse banken rapporteren deze week 3e kwartaalcijfers
  • Deze week ogen gericht op Amerikaanse inflatiecijfers
Markten

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdagmiddag vormde geen aanleiding voor de markten om het negatieve sentiment te laten omslaan. Het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector groeide met 263.000 wat iets meer was dan waar de markten rekening mee hielden. De arbeidsmarkt is nog steeds behoorlijk krap wat ook terug te zien was in het werkloosheidspercentage dat ten opzichte van de vorige maand daalde tot 3,5%. De hoop dat de Federal Reserve op enig moment weer de beleidsrente kan verlagen, wat recent ook zorgde voor lagere rentes, wordt daarmee in ieder geval tijdelijk weer opzij geschoven.

De spanningen over het verloop van de oorlog in Oekraïne na de explosies bij de brug die het Russische vasteland verbindt met de Krim doen de markten ook geen goed. Vanochtend werden er explosies in meerdere Oekraïense steden gemeld en het is de vraag hoe Poetin gaat reageren op het nieuws van afgelopen zaterdag. De onrust draagt bij aan het negatieve marktsentiment en de oorlog lijkt de laatste tijd wat meer een stempel op het sentiment te drukken. Een snelle oplossing voor het conflict in Oekraïne is er niet waarmee het er op lijkt dat dit voorlopig invloed zal hebben op de politieke en economische ontwikkelingen.

Deze week zullen de eerste Amerikaanse banken hun cijfers over het derde kwartaal rapporteren. Aanstaande vrijdag rapporteren onder andere JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley en Citigroup hun cijfers. Bij de banken zal met name worden gekeken naar de ontwikkelingen van de rentemarge, de vraag naar nieuwe leningen, de ontwikkelingen in de handelsresultaten en de (naar verwachting) oplopende voorzieningen voor slechte leningen. Gegeven het huidige economische klimaat zullen veel banken naar verwachting de komende kwartalen hun voorzieningen gaan aanvullen. In de weken erna volgen veel andere Amerikaanse en Europese bedrijven. Wat we vorige week al meldden, zal het naar verwachting een uitdagend kwartaal geweest zijn en ook de komende tijd zal voor veel bedrijven worden gekenmerkt door afvlakkende groei en onzekerheid over de economische ontwikkelingen wat impact zal hebben op de bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen.

Qua macro-economisch nieuws hebben we een relatief rustige week voor de boeg. Woensdag wordt het Amerikaanse PPI cijfer (producentenprijzen) bekend gemaakt. Gerekend wordt op een stijging maand-op-maand van 0,2%. Het zogenaamde ‘core PPI’ cijfer laat maand-op-maand een toename zien van naar verwachting 0,3%. Diezelfde dag worden voor de eurozone industriële productiecijfers bekend gemaakt, geeft ECB president Lagarde een speech en worden de Fed notulen gepubliceerd. Donderdag wordt het Amerikaanse inflatiecijfer over de maand september bekend gemaakt. De markten houden rekening met een ‘headline’ inflatiecijfer van 8,1% jaar-op-jaar waarbij de kerninflatie over de maand september naar verwachting 6,5% zal bedragen. Deze verwachte 6,5% ligt iets hoger dan het kerninflatiecijfer over de maand augustus (6,3%). Vrijdag worden de inflatiecijfers over de maand september gepubliceerd in een aantal Europese landen en ’s middags worden in de VS de detailhandelsverkopen over september (verwachting maand-op-maand +0,2%) en het voorlopig consumentenvertrouwen (Michigan, verwachting 59,0) gepubliceerd.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index boven de 33 punten wat 2 punten hoger is dan een week geleden. 

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s rond de 37 liggen, wat iets hoger is dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 40 en 45 handelen, hoger dan de niveaus van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 22, iets hoger dan het niveau van een week geleden. De indicator duidt nog steeds op veel angst onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen