Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 12

Stroeve Lemberger – Weekly Update 12

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Nervositeit over gasleveringen Rusland en zorgen Europese economie zetten aandelenkoersen onder druk
  • Zwakke cijfers Europese inkoopmanagersindices ondersteunen voorkeur voor Amerikaanse aandelen
  • Kapitaalmarktrentes lopen verder op
  • Deze week ogen gericht op ECB die donderdag rentebesluit bekend maakt
Markten

De  ontwikkeling van de energieprijzen blijft de markten bezig houden. De aankondiging van Rusland afgelopen weekend dat de Nord Stream 1 gaspijpleiding voorlopig niet open zal gaan, leidde tot hernieuwde nervositeit op de markten. Het toonaangevende Nederlandse TTF futures contract steeg vanochtend met 30% naar een niveau van EUR 272 per megawattuur. Daarmee noteert het contract nog steeds onder het niveau van EUR 340 van een paar weken geleden maar het toont aan dat de markten nog steeds erg nerveus zijn. Terwijl Rusland spreekt over een technisch mankement wordt er door de Westerse landen sterk getwijfeld aan dit argument voor het sluiten van de Nord Stream 1. Gegeven de afhankelijkheid van Russisch gas is dit geen goed nieuws voor verschillende Europese landen.


Aandelenkoersen openden maandagochtend lager. Op de energiegerelateerde aandelen na staan praktisch alle aandelen in de min. Naast de zorgen over de opgelopen energieprijzen en de hoge inflatiecijfers, kijken markten naar de acties van de centrale banken. Aankomende donderdag focussen beleggers zich op het rentebesluit van de ECB. Terwijl er enige tijd geleden nog rekening werd gehouden met een renteverhoging van 50 basispunten zijn er nu meer marktpartijen die rekening houden met een verhoging van 75 basispunten. De huidige inflatiecijfers zijn nog steeds zo hoog dat de centrale banken geen andere keuze hebben dan het verhogen van de rente. Recente uitspraken van onder andere Klaas Knot, die hintte op een verhoging van 75 basispunten, hebben ervoor gezorgd dat er nu meer partijen zijn die verwachten dat de ECB de Fed gaat volgen met een grotere dan gebruikelijke renteverhoging. Donderdagmiddag zal het rentebesluit worden gecommuniceerd.

 
De vanochtend gepubliceerde cijfers over de Europese inkoopmanagersindices laten zien dat de economische groei in Europa momenteel verder afzwakt. In diverse landen werden inkoopmanagersindices bekend gemaakt; met name het Duitse cijfer was teleurstellend en dit duidt op een krimp van de Duitse economie. Zowel het cijfer voor de Duitse dienstensector (47,7) als de Duitse industrie (49,1) duidden op krimp in de maand augustus. Ook de Europese inkoopmanagersindex voor augustus noteerde onder de 50, een indicatie dat er sprake is van economische krimp. Wij hebben al lange tijd een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen, mede omdat we het risico op een recessie in Europa hoger inschatten.


De appreciatie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro lijkt nog niet ten einde. Door de toegenomen renteverschillen en de zorgen over de ontwikkeling van de Europese economieën (die afhankelijker zijn van Russisch gas dan de VS) was de dollar de afgelopen tijd al fors in waarde gestegen t.o.v. de euro. Ook vandaag noteert de dollar weer in de plus en inmiddels staat de euro-dollarkoers op 0,99118 waarmee de grens van pariteit duidelijk is doorbroken.


Zorgen over de hoge energieprijzen en inflatie vertalen zich ook vandaag in hogere rentes. De rente op de toonaangevende 10-jaars Duitse staatsobligatie noteert vandaag 3 basispunten hoger op 1,55% waarmee de rente ten opzichte van het niveau van begin augustus (0,71%) meer dan is verdubbeld. In absolute termen zijn de rentetarieven nog steeds laag en voor de komende jaren houden wij rekening met een normalisatie van kapitaalmarktrentes. De centrale banken hebben jarenlang als koper op de markt geacteerd wat ervoor zorgde dat de prijzen van diverse typen obligaties kunstmatig hoog werden gehouden. Nu centrale banken zijn gestart met monetaire verkrapping en voornemens zijn om hun balansen te verkorten, zal dit betekenen dat de markt weer zijn werk zal doen. En dan is de verwachting gerechtvaardigd dat kapitaalmarktrentes de komende jaren hoger zullen tenderen. Onlangs hebben wij besloten om binnen de obligatieportefeuilles onze exposure naar bedrijfsobligaties te verlagen ten gunste van kortlopende Duitse staatsobligaties. Tevens hebben we de duratie van de portefeuille verder verkort. 


Naast het rentebesluit van de ECB van donderdagmiddag, waar alle ogen op zijn gericht, worden er deze week meer cijfers bekend gemaakt. Vandaag zijn diverse Europese inkoopmanagersindices voor Europa bekend gemaakt. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten vanwege Labor Day. Morgen wordt in de VS de inkoopmanagersindex voor de dienstensector voor augustus gepubliceerd. Gerekend wordt op een indexcijfer van 55, wat duidt op economische expansie. Woensdag zijn er cijfers over de handelsbalans in de VS (juli) en wordt het Beige Book gepubliceerd. Dit verslag van de Federal Reserve dat 8x per jaar wordt gepubliceerd, geeft meer informatie over de stand van de Amerikaanse economie. Donderdag maakt de ECB bekend of de rente wordt verhoogd met 50 of 75 basispunten en vrijdag worden in diverse Europese landen cijfers over de industriële productie bekend gemaakt. Qua bedrijfscijfers is het momenteel heel rustig. 

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index op 25,5 punten wat 2 punten hoger is dan een week geleden.

 
RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s rond de 35 liggen, wat duidelijk lager is dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 35 en 40 handelen, in lijn met de niveaus van een week geleden.


Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 43, wat duidt op angst onder beleggers.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijziging in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maanden-visie.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen