Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 10

Stroeve Lemberger – Weekly Update 10

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenbeurzen starten in de min; volatiliteit keert terug
  • Pariteit in euro-dollar koers
  • Deze week ogen gericht op o.a. Jackson Hole en Amerikaans inflatiecijfer

Markten

Na een aantal weken waarin aandelenkoersen opliepen, noteerden afgelopen vrijdag en ook vandaag veel aandelenindices in de min. Dalende koersen gaan gepaard met een toename van de volatiliteit in de markten. Meevallende inflatiecijfers en de verwachting van verschillende analisten dat de Federal Reserve in 2023 en 2024 overgaat tot renteverlagingen, droegen de afgelopen tijd bij aan het positieve marktsentiment. De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, die afgelopen woensdag bekend werden gemaakt, duiden er echter op dat de Amerikaanse centrale bank zich voorlopig zal richten op het bestrijden van de inflatie door het verhogen van de rente. De huidige inflatiecijfers zijn simpelweg nog te hoog en de komende maanden zullen de financiële markten te maken krijgen met meer renteverhogingen. Of renteverlagingen in 2023 heel realistisch zijn, is maar de vraag en de meningen hierover lopen uiteen. Centrale bankiers lijken in ieder geval nog steeds duidelijk het pad van renteverhogingen te volgen.

Doordat de Federal Reserve eerder en harder ingreep door het verhogen van de rente en de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie beter lijken ten zijn dan voor de Europese economie, is de dollar versus de euro geapprecieerd. Terwijl de euro-dollar koers een jaar geleden nog rond de 1,17 noteerde, is er momenteel sprake van pariteit. Het toegenomen renteverschil heeft ervoor gezorgd dat de dollar in waarde is toegenomen en vandaag staat er een euro-dollarkoers op de borden van 1,0007. Halverwege de ochtend noteerde de euro-dollarkoers zelfs even onder de 1,00. Voor Europese beleggers die in Amerikaanse aandelen beleggen is dit prettig omdat het een positief valutaresultaat oplevert, maar er zijn natuurlijk ook negatieve effecten van een sterkere dollar. Voor Europeanen die op reis gaan naar de VS is het dagelijks leven duurder en het importeren van producten uit de VS wordt ook duurder. Voor Europese exporteurs is een gestegen dollarkoers juist weer gunstig. Wij hebben al een tijd een duidelijke voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen, aangezien de economische vooruitzichten voor Europa nog steeds minder goed zijn dan voor de VS.

Nadat de Chinese centrale bank vorige week verrassenderwijs een renteverlaging aankondigde, verlaagde de centrale bank vanmorgen wederom de rente. De tegenvallende economische groei in China baart de autoriteiten zorgen en door middel van het verlagen van de rente hopen de autoriteiten de vertraging van de economische groei te ondervangen. De relatief kleine verlagingen van de 1-jaars en 5-jaars rentetarieven zullen naar verwachting weinig effect hebben en voor 2022 is het de verwachting dat China haar eigen groeiprognoses niet gaat halen.

We zitten aan het eind van het cijferseizoen. Verrassenderwijs heeft toch een behoorlijk deel van de beursgenoteerde bedrijven beter dan verwachte kwartaalcijfers gepubliceerd, wat ook heeft bijgedragen aan het herstel van de aandelenkoersen in de afgelopen tijd. Afgelopen week rapporteerden Adyen (cijfers onder verwachting), Applied Materials (beter dan verwachte cijfers, maar wijzen op afvlakkende groei) en de Amerikaanse retailers hun cijfers. Deze week zijn het onder meer Nvidia en Salesforce die cijfers bekend maken.

Qua macro-economisch nieuws zullen deze week de ogen gericht zijn op diverse inkoopmanagersindices die aanstaande dinsdag in Europa worden gepubliceerd. Voor zowel de Europese industrie als de dienstensector wordt voor het augustus cijfer rekening gehouden met een verslechtering in vergelijking met de cijfers over juli. Gegeven de economische ontwikkelingen en onzekerheden in Europa is dit geen verrassing. Dinsdag worden cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (new home sales) bekend gemaakt.

Voor woensdag staat de publicatie van de orders voor duurzame goederen over de maand juli in de VS gepland. Er wordt rekening gehouden met een maand-op-maand groeicijfer van 0,5%. Donderdag wordt de Duitse IFO index over augustus gepubliceerd. Dit laat zien hoe de Duitse ondernemers aankijken tegen het economisch klimaat. Er wordt rekening gehouden met een verdere verslechtering versus juli, wat niet verrassend is omdat de Duitse economie kampt met veel tegenwind. Tevens worden donderdag cijfers over de Amerikaanse economische groei over het 2e kwartaal gepubliceerd. Vrijdag zijn de ogen gericht op de Federal Reserve die zijn jaarlijkse conferentie in Jackson Hole belegt; Fed president Jerome Powell zal deze dag ook een toespraak geven. Vrijdag staat ook de publicatie van het voor de Fed belangrijke inflatiecijfer, de PCE indicator, gepland. Tevens worden die dag cijfers over personal income en personal spending gepubliceerd.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 23,2 punten wat ruim 3 punten hoger is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s tussen de 55 en 65 liggen, wat wat lager is dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 45 en 50 handelen, ook lager dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 54. Momenteel noteert deze index op een niveau van 51. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers wat verslechterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen