Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 9

Stroeve Lemberger – Weekly Update 9

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Stemming onder aandelenbeleggers verder verbeterd, ook zichtbaar in sentimentsindicatoren
  • Inflatiecijfer VS werd positief ontvangen
  • Olieprijzen dalen als gevolg van zorgen over China
  • Deze week ogen gericht op o.a. detailhandelsverkopen VS

Markten

Ook deze week is de stemming op de beurzen weer positief. Gisteren sloten de meeste Europese beurzen in de plus en ook in de VS stonden er groene cijfers op de borden voor de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq. De hogere koersen werden mede ondersteund door een Amerikaans inflatiecijfer over de maand juli dat vorige week positief werd ontvangen. De inflatie over juli steeg wat minder hard dan verwacht, wat zorgde voor wat opluchting bij beleggers. Feit is dat het juli cijfer nog steeds duidt op een stijging van het gemiddeld prijsniveau van 8,5% jaar-op-jaar. En zonder voedsel en energie was er sprake van een prijsstijging van 5,9% jaar-op-jaar.

In Europa is het niet anders. Ook hier zijn de prijsstijgingen stevig en met name de sterk opgelopen kosten van energie zullen in de komende kwartalen voelbaar zijn voor veel consumenten. Dat de economische groei verder onder druk komt, onder andere door druk op consumentenbestedingen, is duidelijk. De vraag is in hoeverre dit voor de verschillende Europese landen leidt tot een situatie waarin er sprake is van een recessie. Na het meevallende inflatiecijfer, waren er in de VS vorige week nog twee andere meevallende cijfers: de producentenprijzen liepen in juli minder hard op dan verwacht. Als we de juli cijfers vergelijken met juni dan was er zelfs sprake van een daling van 0,1%. En het consumentenvertrouwen (Michigan) in de VS viel vrijdag hoger uit dan verwacht. Dit droeg bij aan het positieve sentiment op de financiële markten.

De Chinese centrale bank kondigde deze week verrassenderwijs een renteverlaging aan als reactie op de tegenvallende groeicijfers. China voert een zero-covid policy met als gevolg dat de lockdown maatregelen diverse steden – en daarmee de bedrijven die hier zijn gevestigd – platleggen. Dit raakt de economische groei van het land fors en het is maar zeer de vraag of China dit jaar in staat is om haar eigen groeiprojecties te realiseren. Dit is één van de factoren die er nu ook voor zorgen dat olieprijzen onder druk liggen.

Zorgen over de ontwikkeling van de economische groei, lagere olieprijzen en de verwachting dat inflatiecijfers een piek hebben laten zien, hebben kapitaalmarktrentes in de VS en Europa de afgelopen weken doen dalen. Ook verwachten marktvorsers inmiddels dat de Fed in 2023 en 2024 over zal gaan tot het verlagen van de officiële beleidsrente. Marktverwachtingen over het beleid van de Fed lopen uiteen en lopen ook niet synchroon met de projecties van de Federal Reserve. De huidige marktverwachtingen laten voor de jaren 2023 en 2024 zien dat er een verschil is tussen de projecties van de Fed (hogere rentetarieven) en de marktverwachtingen (renteverlagingen in 2023 en 2024). De gedaalde kapitaalmarktrente in combinatie met gewijzigde verwachtingen over het beleid van de Fed zijn momenteel ondersteunende factoren voor de aandelenmarkten, omdat lagere rentes ruimte geven voor een hogere waardering van aandelen. Hier schuilt tegelijkertijd een risico in, mocht blijken dat de Fed vasthoudt aan het eerder gecommuniceerde pad van rentehogingen.

Qua bedrijfscijfers was het vorige week een ‘mixed bag’: Walt Disney,  Ahold Delhaize en ABN AMRO rapporteerden beter dan verwachte cijfers. De Amerikaanse bedrijven Micron en Illumina daarentegen voldeden niet aan de verwachtingen . Walt Disney staat ook deze week weer in de belangstelling nu de activistische belegger Third Point een belang heeft genomen en het management vraagt om een aantal wijzigingen door te voeren, waaronder het afstoten van ESPN. De koers van Walt Disney zit de laatste tijd in de lift en wij blijven positief over het aandeel. Qua bedrijfsresultaten zitten we in de staart van het cijferseizoen. Deze week rapporteren onder meer Adyen, Applied Materials, Deere en de Amerikaanse retailers Walmart, Home Depot, Target en Lowe’s hun cijfers.

Qua macro-economisch nieuws viel vanochtend op dat de Duitse ZEW-indicator binnenkwam op een niveau van -55,3. Dit was slechter dan verwacht en ook slechter dan de maand ervoor. In de VS worden woensdag de detailhandelsverkopen over de maand juli bekend gemaakt. Gerekend wordt op een nipte stijging van 0,1% versus de maand juni. Woensdag worden ook de Britse inflatiecijfers over juli en de notulen van de Fed gepubliceerd. Later deze week volgen o.a. nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en de Duitse producentenprijzen.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 20,1 punten wat ruim 1 punt lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus rond de 70 (of zelf iets erboven) liggen, wat duidelijk hoger is dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 60 en 65 handelen, ook duidelijk hoger dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 48. Momenteel noteert deze index op een niveau van 55. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers verder verbeterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen