Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 8

Stroeve Lemberger – Weekly Update 8

In deze Weekly Update leest u:

  • Stemming onder aandelenbeleggers nog steeds positief: sentimentsindicatoren zijn verbeterd;
  • Kapitaalmarktrentes liggen onder druk;
  • Amerikaans arbeidsmarktrapport sterk, maar werd gemengd ontvangen;
  • Deze week meer bedrijfscijfers; focus is op Amerikaanse CPI cijfer.
Markten

Met het begin van een nieuwe week is de stemming op de aandelenmarkten wederom goed, getuige de koersontwikkelingen van vandaag. De meeste Europese aandelenbeurzen noteren vandaag in de plus. Na twee bijzonder slechte kwartalen was de maand juli een goede maand voor aandelenbeleggers. In augustus werd dit herstel voortgezet, ondanks het feit dat er nog steeds zorgen zijn over diverse ontwikkelingen: de economische groei ligt onder druk, de inflatie is nog steeds hoog wat impact zal hebben op consumentenbestedingen, centrale banken zijn bezig om de inflatie onder controle te krijgen door een verkrappend monetair beleid en de politieke spanningen in Azië zijn duidelijk toegenomen na het bezoek aan Taiwan van Nancy Pelosi. Bovendien duurt de oorlog in Oekraïne nog steeds voort.

Ondanks deze zorgen zijn aandelenbeleggers momenteel goed gestemd. Het cijferseizoen valt tot op heden niet tegen en diverse bedrijven hebben wederom de verwachtingen van analisten overtroffen. Daarnaast zijn de waarderingen van aandelen aantrekkelijker geworden door de koersdalingen in de eerste twee kwartalen, terwijl de balansen van veel bedrijven nog steeds sterk zijn wat het ook mogelijk maakt om dividend uit te blijven keren.

Grondstoffenprijzen liggen de laatste tijd onder druk wat de vrees voor een verder sterk oplopende inflatie doet afnemen. Ook qua macro-economische cijfers zijn er nog steeds signalen die erop duiden dat de economie niet aan de vooravond staat van een zware recessie.

Het arbeidsmarktrapport dat afgelopen vrijdag uitkwam in de VS bevatte cijfers die fors boven de verwachting van analisten lagen. Terwijl er rekening werd gehouden met 250.000 nieuwe banen in de VS bedroeg het daadwerkelijk aantal nieuwe banen 528.000. Dit laat nogmaals zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er goed voor staat. Gevolg hiervan was wel dat de vrees voor verdere renteverhogingen door de Federal Reserve toenam, wat vrijdag leidde tot druk op aandelenkoersen.

Terwijl aandelenbeleggers de laatste tijd positief gestemd zijn, lijken obligatiebeleggers rekening te houden met een sterke afname van de economische groei. Neerwaarts bijgestelde groeiverwachtingen in combinatie met de verwachting dat de inflatiecijfers de komende kwartalen zullen afnemen en de ingrepen van de centrale banken ook effect sorteren, hebben ervoor gezorgd dat kapitaalmarktrentes de afgelopen weken zijn gedaald. Zo ligt de Duitse 10-jaarsrente 80 basispunten en de Amerikaanse 10-jaarsrente bijna 60 basispunten onder het niveau van medio juni.

Hoewel een behoorlijk aantal bedrijven de 2e kwartaalcijfers al heeft gepubliceerd, zullen ook deze week verschillende bedrijven cijfers rapporteren. In de VS verwachten we onder meer cijfers van Walt Disney en Illumina en in Europa van verschillende financials (ABN AMRO, NN Group, Aegon) en retailer Ahold Delhaize.

Qua macro-economisch nieuws zijn deze week de ogen gericht zijn op de het Amerikaanse CPI-cijfer dat aanstaande woensdag bekend wordt gemaakt. Voor het CPI-cijfer over de maand juli wordt gerekend op een maand-op-maand toename van 0,2% en een jaar-op-jaar toename van 8,7%. Deze cijfers liggen overigens onder de juni cijfers (1,3% resp. 9,1%) en de verwachtingen houden dus rekening met een geleidelijke afname van het inflatiecijfer. Later deze week volgen er nog cijfers in de VS over de producentenprijzen (donderdag) en het consumentenvertrouwen (vrijdag). In Europa worden voor een aantal landen de inflatiecijfers over juli bekend gemaakt en vrijdagochtend worden de voorlopige BBP groeicijfers voor Groot-Brittannië over het 2e kwartaal bekend gemaakt.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 21,8 punten wat 1 punt lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus rond de 60-65 liggen, in lijn met de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 50-60 handelen, iets hoger dan een week geleden.

Fear & Greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 39. Momenteel noteert deze index op een niveau van 50. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers duidelijk verbeterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen