Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly update 7

Stroeve Lemberger – Weekly update 7

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Onrust over oplopende besmettingscijfers China zetten aandelenmarkten onder druk
  • Grondstoffenprijzen onder druk wat op enig moment invloed gaat hebben op inflatie
  • Cijferseizoen van start met 2e kwartaalcijfers van o.a. Amerikaanse banken
  • Geen wijzigingen in beleid

Markten

Het sentiment op de aandelenmarkten was afgelopen week wat beter dan in de periode ervoor. Aandelenbeleggers profiteerden van hogere koersen, maar obligatiebeleggers zagen afgelopen week rentes weer oplopen na een periode van dalende rentes. Vandaag staan aandelenkoersen onder druk nu de zorgen toenemen over nieuwe lockdowns in China. Doordat een nieuwe variant van het coronavirus zijn opmars maakt in China, heeft de Chinese overheid weer nieuwe maatregelen afgekondigd in de steden Guangzhou, Shanghai en Macau. Dit zette vanochtend de Chinese beurzen onder druk maar heeft vandaag ook impact op de Europese aandelenmarkten. Het rentebeeld blijft ondertussen behoorlijk volatiel. Terwijl inflatievrees en monetaire verkrapping een opwaartse druk geven op de rente, leiden zorgen over de afkoeling van de economische groei tot een neerwaartse druk op de kapitaalmarktrentes. Tussen half juni en de eerste week van juli daalden kapitaalmarktrentes in de VS en Europa stevig maar sinds vorige week lopen kapitaalmarktrentes weer op. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag wakkerde de vrees voor verdere renteverhogingen weer aan.

Op de grondstoffenmarkten zorgt de vrees voor een sterke afkoeling van de economische groei, mede door ingrijpen van de centrale banken, de laatste tijd voor druk op grondstoffenprijzen. De olieprijzen liggen de afgelopen weken onder druk maar als we bijvoorbeeld het beeld voor industriële metalen bekijken dan zien we bij verschillende grondstoffen (koper, zink, aluminium) een patroon van prijzen die al langer aan het dalen zijn. De koperprijs (“Doctor Copper”) wordt veelal gezien als een voorspellende indicator voor wat er gebeurt met de economie. Als we afgaan op de recente ontwikkeling van de koperprijs dan wordt er door de markt rekening gehouden met behoorlijk wat vraaguitval. De huidige koperprijs staat bijvoorbeeld ruim onder de hoogste koers van dit jaar (februari). Aangezien ook andere grondstoffenprijzen dalen, zal dit effect op enig moment terug te zien zijn in de ontwikkeling van de inflatie.

Ook in andere segmenten van de economie zien we iets van ontspanning. Hoewel de problemen in de supply chain verre van over zijn, is het wel zo dat de prijzen van containers al een enige maanden aan het dalen zijn. Door de oplopen rente wordt lenen duurder en zullen huizenprijzen stabiliseren of wellicht wat dalen. Er zijn echter ook nog steeds inflatoire krachten die de inflatie opstuwen: de prijzen van levensmiddelen stijgen nog steeds en ook zien we dat bij veel bedrijven lonen sterker stijgen dan in de jaren ervoor. Of we in de juni cijfers al iets van ontspanning gaan zien, is de vraag. Op woensdag wordt het Amerikaanse inflatiecijfer over juni bekend gemaakt. Marktvorsers houden rekening met een verdere versnelling van de headline inflatie in juni t.o.v. mei, terwijl voor de kerninflatie wel rekening wordt gehouden met een lager cijfer dan mei.

De komende tijd zal in het teken staan van de tweedekwartaalcijfers van veel beursgenoteerde bedrijven. Momenteel is het nog rustig en afgelopen week werden er redelijk goede cijfers bekend gemaakt door Samsung en TSMC. Dit zorgde voor hogere koersen bij verschillende halfgeleiderbedrijven. Deze week zal het cijferseizoen losbarsten waarbij traditiegetrouw de Amerikaanse bedrijven eerst hun cijfers bekend maken. Het zijn met name de Amerikaanse commerciële banken waar de markten naar zullen kijken. Op donderdag rapporteren JP Morgan en Morgan Stanley als eerste financials hun cijfers. Rente-inkomsten zullen naar verwachting wel een goede ontwikkeling laten zien, maar logischerwijs zullen marktvorsers met name kijken naar de ontwikkeling van de voorzieningen voor slechte leningen én de vooruitzichten voor het lopende boekjaar en volgend jaar.

Qua macro-economisch nieuws zijn deze week de ogen gericht zijn op de Duitse ZEW indicator (dinsdag), cijfers over de industriële productie in de eurozone en inflatiecijfers in de VS (woensdag) en cijfers over de ontwikkeling van de Amerikaanse producentenprijzen (donderdag). Op vrijdag worden in de VS verschillende cijfers gepubliceerd waaronder de detailhandelsverkopen, industriële productie en het consumentenvertrouwen.

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 26,3 punten wat fractioneel lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus rond de 50 liggen, 5 punten hoger dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 45-55 handelen, ook circa 10 punten hoger dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 24. Momenteel noteert deze index op een niveau van 30. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers verbeterd.

Beleid

Wij hebben afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen