Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 6

Stroeve Lemberger – Weekly Update 6

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Rustige start van de week; Europese beurzen licht hoger, VS vandaag dicht.
  • Eerste signalen dat inflatie gaat afvlakken; recessievrees zet rentes onder druk.
  • Macro-economisch nieuws valt wat tegen; eerste resultaten beursgenoteerde bedrijven gemengd ontvangen.
  • Geen wijzigingen in beleid.

Markten

Deze week kent een relatief rustige start. De financiële markten in de VS zijn vandaag gesloten aangezien in de VS de Onafhankelijkheidsdag (4th of July) wordt gevierd. De meeste Europese beurzen zijn de week positief gestart waarbij het met name de energieaandelen zijn die hoger staan.

Afgelopen week werd de markt overspoeld met verschillende macro-economische cijfers en het waren met name de inflatiecijfers die de aandacht trokken. In de VS werd een inflatiecijfer gepubliceerd dat veelal door de Fed wordt gevolgd, de zogenaamde PCE prijsindex (PCE = personal consumption expenditures). Over mei was dit inflatiecijfer 6,3% hoger dan een jaar ervoor. De zogenaamde ‘core PCE index’ steeg met 4,7% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Uit dit kerninflatiecijfer kan worden opgemaakt dat er sprake is van een afvlakking van de inflatie, omdat het cijfer onder dat van april lag. Deze trend is ook te zien in de Europa. Voor de Eurozone lieten voorlopige cijfers zien dat het inflatiecijfer over juni 8,6% (jaar-op-jaar) was. Als we voor de Eurozone het kerninflatiecijfer (dus zonder energie en voedsel) vergelijken met dat van een maand eerder, dan is te zien dat het juni-cijfer lager was dan het cijfer over de maand mei.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer maar er zijn wel signalen dat de inflatie aan het afvlakken is. Dit wordt bevestigd door het beeld dat we zien in de grondstoffenmarkten. Als gevolg van recessievrees zijn verschillende grondstoffen in waarde gedaald met koper voorop. Koper heeft de naam dat het een ‘leading indicator’ is en als we afgaan op de koperprijs dan is er veel toekomstige vraaguitval verdisconteerd. Terwijl de prijzen van verschillende industriële metalen onder druk liggen, blijven de olieprijzen daarentegen nog steeds hoog.

Qua bedrijfsnieuws zien we nu de eerste bedrijven doorkomen met hun tweedekwartaalcijfers. Het beeld is wat gemixed. Logistiek bedrijf Fedex verraste de markten eerder al met positief nieuws en afgelopen week was het de beurt aan drankenconcern Constellation Brands dat goede cijfers en een prima outlook gaf. Chipmaker Micron daarentegen stelde teleur. Het waren met name de terughoudende vooruitzichten over het lopende kwartaal die beleggers niet konden bekoren. Door de hoge inflatiecijfers en teruglopende verkopen van pc’s en smartphones heeft Micron met een uitdagender klimaat te maken. Dit leidde ook tot koersdruk voor andere bedrijven in de halfgeleiderindustrie. Vanaf half juli zal het cijferseizoen echt losbarsten waarbij traditiegetrouw de Amerikaanse bedrijven de aftrap zullen doen.

Recessievrees heeft de afgelopen tijde de kapitaalmarktrentes onder druk gezet. De toonaangevende Duitse 10-jaarsrente stond medio juni nog op een niveau van bijna 1,9% terwijl de Duitse rente afgelopen vrijdag bijna 0,7% lager stond op 1,20%. Ook in andere Europese landen en de VS lagen rentes onder druk als gevolg van recessievrees. Gegeven de hoge inflatiecijfers en het verkrappende monetaire beleid van de centrale banken is het onze verwachting dat rentes de komende tijd wel weer zullen oplopen.

Qua macro-economisch nieuws vielen de cijfers van Amerikaanse inkoopmanagers voor de industrie afgelopen vrijdag tegen. Het ISM cijfer over juni bedroeg 53 wat lager was dan de verwachting van 54,9. Een cijfer boven de 50 duidt nog steeds op expansie, wat goed is, maar er zijn ook signalen van een teruglopende vraag omdat het ISM cijfer voor de nieuwe orders tegenviel en onder de 50 noteerde. Vandaag werden in Duitsland cijfers over de handelsbalans gepubliceerd die ook tegenvielen. Indien rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden, dan was er zelfs sprake van een tekort op de handelsbalans van EUR 1 miljard over de maand mei wat een reflectie is van een duurdere import en een terugval in de export. Deze week zullen de ogen verder gericht zijn op de Europese detailhandelsverkopen (woensdag), cijfers over de Amerikaanse inkoopmanagers voor de dienstensector, de notulen van de laatste Fed vergadering (ook woensdag), cijfers over de Amerikaanse handelsbalans (donderdag) en cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt (vrijdag).

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 26,7 punten wat fractioneel lager is dan een week geleden.

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus rond de 45 liggen, 5 punten lager dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 35-45 handelen, ook circa 5 punten lager dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 29. Momenteel noteert deze index op een niveau van 24. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers wat verslechterd.

Beleid

Wij hebben recent geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen