Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 5

Stroeve Lemberger – Weekly Update 5

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Herstel op aandelen- en obligatiemarkten
  • Grondstoffenprijzen en rentes dalen; onrust periferie neemt af
  • Geen wijzigingen in beleid

Markten

Na een paar onrustige weken die werden gedomineerd door oplopende rentes en dalende aandelenkoersen, is het beeld op de aandelenmarkten momenteel wat vriendelijker. Verschillende indicatoren, zoals de RSI (relatieve sterkte index) en de VIX (volatiliteitsindicator), lieten zien dat er de laatste tijd behoorlijk wat negatief nieuws in de koersen was verdisconteerd. In dat opzicht is het niet vreemd dat aandelenmarkten de afgelopen dagen wat herstel laten zien. Waar Europese beurzen vandaag overwegend in de plus staan, zijn de Amerikaanse aandelenbeurzen de week wat voorzichtiger gestart.

De daling van de prijzen van verschillende grondstoffen zorgt momenteel voor wat opluchting. De prijzen van olie en gas, maar ook van verschillende metalen zoals koper liggen de laatste tijd onder druk. Zo zijn de olieprijzen (Brent en WTI) in juni al met zo’n $ 14 gedaald. Dit zorgt ervoor dat de vrees voor verder oplopende inflatie en renteverhogingen door de centrale banken afneemt. Ook in de rentemarkten is dit effect terug te zien. Zo daalde de 10-jaarsrente voor Duitse staatsobligaties afgelopen week van 1,76% naar 1,38%. In de VS is de 10-jaarsrente in de afgelopen 10 dagen met ruim 30 basispunten gedaald. En waar de Italiaanse 10-jaarsrente medio juni nog boven de 4% handelde, is de 10-jaarsrente in een tijdsbestek van minder dan 2 weken met meer dan 70 basispunten gedaald. Dit laat ook zien dat de onrust over de ontwikkelingen rondom de Zuid-Europese landen (‘de periferie’) weer wat is afgenomen, nadat de ECB onlangs in een spoedzitting bijeenkwam om de onrust in de periferie te bezweren.

Zorgen over het tempo waarmee centrale banken het monetaire beleid verkrappen zijn echter niet volledig verdwenen en ook wij houden, net als verschillende andere economen, rekening met een vertraging van de economische groei in de VS en Europa. De laatste tijd gaan er meer geluiden op dat de kansen op een recessie zijn toegenomen, maar wij geloven niet dat de Amerikaanse en Europese economieën in een langdurige recessie terecht zullen komen. Een periode van kortstondige negatieve groei kan niet worden uitgesloten, gegeven de onzekerheden die er zijn. Voor Europa zijn de risico’s hierop groter dan voor de Amerikaanse economie, omdat de afhankelijkheid van het Russische gas hier groter is dan in de VS. Het mogelijk dichtdraaien van de gaskraan kan voor verschillende economieën, met de Duitse economie voorop, veel impact hebben. Feit is dat de arbeidsmarkt in Europa en de VS sterk is en dat lonen stijgen, wat tegenwicht biedt aan de hoge prijzen die consumenten betalen voor hun energie en boodschappen.

Qua bedrijfsnieuws is het momenteel rustig. Afgelopen week rapporteerde Fedex keurige kwartaalcijfers en verhoogde het verrassend genoeg haar outlook. Vandaag staat in Nederland Prosus in de belangstelling dat niet alleen cijfers publiceerde maar ook aankondigde wat te willen doen aan de onderwaardering van het aandeel. De koers reageerde hier vandaag sterk op met een forse koersstijging. Begin juli zullen de eerste bedrijven hun 2e kwartaalcijfers gaan publiceren en we hopen dat het komende kwartaalcijferseizoen wat meer richting geeft aan de markten.

De vandaag gepubliceerde Amerikaanse cijfers over duurzame goederen kwamen boven verwachting binnen. Waar werd gerekend op een toename in de maand mei van 0,1% (MoM) stegen de orders in mei met 0,7% versus april. Dat laat zien dat de economische bedrijvigheid nog steeds goed is.  Deze week zijn de ogen qua macro-economische ontwikkelingen gericht op onder andere cijfers over het Duitse consumentenvertrouwen (dinsdag), de Amerikaanse huizenprijzen (dinsdag), de Duitse inflatiecijfers (woensdag), de Amerikaanse BBP groei (woensdag) en de Amerikaanse inkoopmanagersindex (ISM, vrijdag).

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 28 wat 3 punten lager is dan een week geleden. 

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus rond de 50 liggen, duidelijk hoger dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau tussen de 40-50 handelen, tevens hoger dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 15. Momenteel noteert deze index op een niveau van 29. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers duidelijk verbeterd.

Beleid

Wij hebben recent geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen