Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 4

Stroeve Lemberger – Weekly Update 4

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Negatief sentiment bepaalt beeld op aandelen- en obligatiemarkten
  • Historische renteverhoging Fed
  • ECB probeert onrust over periferie kop in te drukken
  • Geen wijzigingen in beleid

Markten

Het beeld op de financiële markten wordt nog steeds voornamelijk gedomineerd door inflatieangst en oplopende rentes. Afgelopen week kwamen de bestuurders van de Federal Reserve bij elkaar en werd besloten tot het verder verhogen van de Amerikaanse beleidsrente. Ditmaal werd de rente zelfs met 75 basispunten verhoogd tot een range van 1,5-1,75%. De hoge inflatiecijfers brachten de Fed tot deze historisch grote stap. De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn dusdanig dat er rekening moet worden gehouden met meer renteverhogingen door de Fed.

Ook verschillende Europese centrale banken verhoogden de rente. De Bank of England en de centrale banken van Zwitserland en Hongarije besloten afgelopen week om de rente te verhogen. Daarmee lopen ze vooruit op de ECB die voornemens is om in juli de eerste renteverhoging door te voeren. Per saldo zorgt dit nog steeds voor zorgen in de markten over de ontwikkelingen in de komende kwartalen.

De zorgen over de stijging van de kapitaalmarktrentes voor landen als Italië, Spanje en Portugal (de zogenaamde periferie in Europa) namen afgelopen week toe. Spreads op deze obligaties liepen sterk uit wat op termijn zou kunnen leiden tot hogere financieringskosten omdat landen bij de uitgifte van nieuwe obligaties rentes moeten gaan betalen die aanmerkelijk hoger zijn dan wat een tijd geleden gangbaar was. Terwijl de ECB de week ervoor nog had aangekondigd om de beleidsrente in juli te gaan verhogen, moesten de beleidsmakers van de ECB afgelopen week duidelijk maken dat zij bereid zijn om in te grijpen in de Europese kapitaalmarkten om al te sterke stijgingen van de spreads van o.a. Italiaanse staatsobligaties te voorkomen. Dit deed de onrust in de markten afnemen.

Per saldo is het sentiment behoorlijk negatief en de komende tijd zullen de rente- en inflatieontwikkelingen, ook bij gebrek aan ander nieuws, de beurzen nog wel in hun greep houden. De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten en qua bedrijfsnieuws is het nog steeds rustig. Deze week zijn de ogen qua macro-economische ontwikkelingen gericht op onder andere cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (dinsdag en vrijdag), de Amerikaanse arbeidsmarkt (donderdag), het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO indicator, vrijdag) en het consumentenvertrouwen in de VS (vrijdag).

Sentiment

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 31 wat 1 punten lager is dan een week geleden. 

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus tussen de 30 en 35 liggen, wederom lager dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau rond de 30 handelen, tevens lager dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen en duidt erop dat er momenteel veel angst is in de markt. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 26. Momenteel noteert deze index op een niveau van 15. In de afgelopen week is het sentiment onder beleggers verder verslechterd.

Beleid

Wij hebben recent geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen