Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 3

Stroeve Lemberger – Weekly Update 3

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Inflatievrees zet aandelenkoersen onder druk; sentiment is verslechterd
  • Markten kijken deze week naar rentebesluit Federal Reserve
  • Geen wijzigingen in beleid

Markten

Rente en inflatie beheersten ook afgelopen week de financiële markten. Tijdens de vergadering in Amsterdam maakte de ECB afgelopen week het voornemen bekend om in juli de rente te verhogen met 25 basispunten. Dit zal de eerste renteverhoging worden van de ECB sinds 11 jaar. Markten hadden al rekening gehouden met een verhoging, maar de aankondiging dat er in september een grotere rentestap kan worden gezet indien de inflatievooruitzichten onveranderd zijn of verder verslechteren, was toch verrassend. Dit impliceert dat de kans op een renteverhoging van 50 basispunten in september realistisch is.

Eerst zal de ECB het opkoopprogramma van obligaties verder gaan afbouwen. De netto-aankopen van obligaties binnen het APP (Asset Purchase Programme) en PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) gaan naar nul. Wel blijft de ECB voorlopig de lossingen op leningen die op de balans staan, herinvesteren. Daarmee blijft het dus als participant op de markt actief en kan het ook invloed uitoefenen op de zogenaamde landenspreads. De laatste tijd zijn er zorgen over de ontwikkeling van de spreads van landen als Italië en Griekenland aangezien deze fors zijn uitgelopen. De ECB heeft ruimte om hierop in te grijpen. Tijdens de 2-daagse bijeenkomst werden tevens de economische groeiverwachtingen voor 2022 en 2023 verlaagd en de inflatieverwachtingen voor het huidige en komende jaar verhoogd, wat in lijn is met het beeld dat we ook bij andere economische instituten zien.

Afgelopen vrijdag werden in de VS inflatiecijfers gepubliceerd over de maand mei, die licht hoger waren dan verwacht. Het CPI cijfer over mei kwam binnen op 8,6% (jaar-op-jaar), wat 0,3% hoger was dan verwacht. De kerninflatie bedroeg 6% in mei, ook wat hoger dan verwacht. Hoewel de hoge inflatie niet goed is voor de koopkracht en consumentenbestedingen, zorgt de situatie op de arbeidsmarkt voor tegenwicht. De arbeidsmarkt is krap, lonen stijgen en daarmee wordt het effect van hogere prijzen deels ondervangen. Feit is dat er momenteel behoorlijk wat nervositeit is over enerzijds het inflatiebeeld en anderzijds de impact van inflatie en monetaire verkrapping op de economische groei. Deze zorgen zullen voorlopig de markten nog wel blijven beïnvloeden.

Qua bedrijfsnieuws is het momenteel redelijk rustig. De markten zullen deze week onder andere kijken naar verschillende macro-economische cijfers die worden gepubliceerd: de Duitse inflatiecijfers, de Duitse ZEW indicator, Amerikaanse producentenprijzen (dinsdag), detailhandelsverkopen in de VS, het rentebesluit van de Fed (woensdag), het rentebesluit van de Bank of England, cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (donderdag) en cijfers over de industriële productie in de VS (vrijdag). Het rentebesluit van de Fed op woensdag zal de meeste aandacht trekken. In de markt leeft er een brede verwachting dat er een renteverhoging van 50 basispunten wordt doorgevoerd.

Sentiment

De VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500  index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index op 32 wat 7 punten hoger is dan een week geleden.  De VIX is de afgelopen dagen sterk opgelopen zoals ook uit onderstaande grafiek blijkt.

De Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus tussen de 35 en 40 liggen, duidelijk lager dan de niveaus van een week geleden. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI’s op een niveau onder de 40 handelen, duidelijk lager dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen en duidt erop dat er momenteel veel angst is in de markt. De fear & greed index lag een week geleden nog op een niveau van 31. Momenteel noteert deze index op een niveau van 26 wat ook duidt op een slechter sentiment onder beleggers.

Beleid

Wij hebben recent geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen