Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update 1

Stroeve Lemberger – Weekly Update 1

Uitdagende tijd voor aandelenbeleggers

Voor aandelenbeleggers en obligatiebeleggers is 2022 tot op heden een slecht jaar. De hoge inflatiecijfers, de oorlog in Oekraïne, centrale banken die een krapper monetair beleid voeren en zorgen over de economische groei en de impact daarvan op de bedrijfswinsten zetten aandelenkoersen onder druk. Ook deze week is er weer sprake van de nodige beweeglijkheid en koersdruk op de aandelenmarkten.

Teleurstellende cijfers van de retailers Target en Walmart trokken de markten halverwege de week omlaag. Het negatieve sentiment heeft ook invloed op de aandelenbeurzen in Europa en Azië. Bij Target was er zelfs sprake van een koersdaling van 25%, wat sinds de crash op Black Monday (19 oktober 1987) niet meer was voorgekomen.

Zorgen over inflatie en groei overschaduwen Q1 winstcijfers bedrijfsleven

Tegenover de teleurstellende cijfers die deze week door o.a. Target en Walmart werden gerapporteerd, staan ook bedrijfswinsten over het 1e kwartaal die wel boven verwachting lagen. Als we kijken naar de cijfers die over het 1e kwartaal werden gerapporteerd, was er per saldo sprake van ruim 11% winstgroei voor de bedrijven die onderdeel uitmaken van de Amerikaanse S&P500. En voor de Europese bedrijven die onderdeel uitmaken van de Stoxx 600 index was het gerapporteerde winstgroei cijfer nog hoger. De dalende aandelenkoersen gaan dus gepaard met gerapporteerde winstcijfers die nog op behoorlijke niveaus liggen en veelal zelfs boven verwachting waren. Helaas zijn de vooruitzichten die veel bedrijven omgeven met onzekerheden en zorgen.

Omdat beleggers ook sterk kijken naar de vooruitzichten van bedrijven, leiden onzekerheden over de toekomst of neerwaartse bijstellingen in prognoses tot koersdalingen. We zien tevens bij veel bedrijven dat de orderportefeuilles goed gevuld zijn en voor zowel de VS als Europa geldt dat er nog steeds krapte is op de arbeidsmarkt. Deze factoren worden momenteel overschaduwd door zorgen over de richting van de economie, de ontwikkeling van de inflatie, het rentebeleid van de Fed en de impact van de hoge inflatie op de consumentenbestedingen.

Markten verkeren nu duidelijk in een risk-off fase. Ook voor obligatiebeleggers is het een slecht jaar. Rentestijgingen en uitgelopen credit spreads (=extra vergoeding die beleggers in bedrijfsobligaties eisen) hebben ervoor gezorgd dat koersen onder druk liggen.

Sentiment momenteel negatief

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500  index. Deze graadmeter wordt veel gebruikt om een beeld te vormen van het sentiment op de aandelenmarkten. Momenteel handelt de VIX index boven de 32, duidelijk hoger dan de 20 van enkele weken geleden.  

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70)duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse aandelenindices geldt dat de RSI’s zo rond de 35 liggen. Voor veel Europese beurzen geldt dat de RSI rond de 40 of zelfs daar nog iets boven handelt. 

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen en duidt erop dat er momenteel veel angst is in de markt. 

Beleid

Wij hebben recent geen wijzigingen in ons beleid doorgevoerd. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie. 

Bekijk hier al onze nieuwsartikelen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen