Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Aandelen Netflix onder druk

Aandelen Netflix onder druk

Op woensdag 18 mei gaf Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger in de rubriek ‘Ongevraagd Advies’ van het BNR Nieuwsradioprogramma Zakendoen zijn commentaar op de ontwikkelingen bij Netflix.

Kostenbesparing leidt tot ontslagen 

Netflix kondigde het ontslag aan van 150 werknemers omdat het op de kosten wil besparen. De meeste bezuinigingen, waaronder ook enkele in de operationele divisie en in de animatiedivisie, vinden plaats in de VS. Het betreft ongeveer 1,3% van de 11.300 werknemers die Netflix eind 2021 in dienst had.

De bezuinigingen werden al wel verwacht sinds Netflix (NFLX) op 20 april bij de rapportage van de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal meldde dat het aantal wereldwijde abonnees in de eerste drie maanden van het jaar met 200.000 daalde – de eerste dergelijke daling in meer dan tien jaar. Onze omzetgroei is aanzienlijk vertraagd, zoals onze resultaten en prognose laten zien

“Onze omzetgroei is aanzienlijk vertraagd, zoals onze resultaten en prognose laten zien”

“Streaming wint het van lineair, zoals we voorspelden, en Netflix-titels zijn wereldwijd erg populair. Onze relatief hoge penetratie van huishoudens – als we het grote aantal huishoudens die accounts delen meerekenen – in combinatie met concurrentie, zorgt echter voor tegenwind voor de omzetgroei.”  

schreef Netflix in de driemaandelijkse brief van april aan de aandeelhouders. 

Toenemende concurrentie en verlies Russische markt

De laatste tijd krijgt Netflix steeds meer concurrentie met streamingdiensten zoals die van Disney Plus, Prime van Amazon en van HBO. Netflix werd ook getroffen door de oorlog in Oekraïne, waardoor de abonnementen van 700.000 klanten in Rusland zijn opgezegd en door de sterk opgelopen inflatie, waardoor consumenten hun streaminggebruik hebben moeten inperken.

Ook de onvermijdelijke daling van het kijken naar streamingdiensten vanwege de wereldwijd afgenomen COVID-beperkingen spelen het mediaconcern parten.  

Blijvend investeren in nieuwe content 

Tegelijkertijd moet Netflix nog wel steeds fors in nieuwe content (films en series) blijven investeren. In 2021 besteedde Netflix USD 17 miljard aan content. Om meer inkomsten te genereren, is Netflix van plan om waarschijnlijk dit jaar een goedkoper streamingplan aan te bieden dat advertenties bevat, terwijl het ook probeert hard op te treden tegen abonnees die hun account delen met niet-betalende kijkers.

Doen of niet doen?

De aandelen Netflix staan dit jaar fors onder druk. Deze aandelen behoren niet tot de door Stroeve Lemberger aanbevolen aandelen.

Luister hier naar Wim Zwanenburg op BNR over Netflix, categorie ‘Ongevraagd Advies’ in programma Zakendoen, over Netflix. Bekijk hier al onze nieuwsartikelen

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen