Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

New Business Radio

De toekomst van beleggen

De toekomst van beleggen

In de voorgaande weken doken we dieper in vermogensbeheer, hoe te beginnen met beleggen en of nu wel of niet een goede tijd is om te starten. In dit laatste deel van de reeks blikken we vooruit.

Want wat zal de toekomst brengen in beleggersland? Hoe ziet het landschap er straks uit? En welke rol zullen wij, Stroeve Lemberger, vervullen in deze toekomst?

Standaardisatie versus maatwerk

In de markt wordt het grootste gedeelte van het vermogensbeheer gedaan door grootbanken. Deze banken besteden steeds meer van hun beleggingsdienstverlening uit aan grote, buitenlandse partijen. Bovendien zijn die grootbanken steeds meer bezig met standaardisatie en uniformisering van hun productaanbod.

Dat betekent enerzijds dat cliënten met maatwerkwensen niet meer bij grootbanken terecht kunnen. Anderzijds betekent het dat er steeds minder Nederlandse vakmensen zijn die de vertaalslag kunnen maken van de wens van de individuele cliënt naar de portefeuille die daarbij past.

Voor u houdt dat in dat u straks drie verschillende opties heeft:

  • Beleggen via de gestandaardiseerde opties van de grootbanken;
  • Zelf beleggen;
  • Beleggen met maatwerkadvies en een maatwerkportefeuille.

Op het laatste spelen wij in. Wij hebben er bewust voor gekozen de focus te leggen op maatwerk. Dat houdt in dat elk van onze adviseurs slechts enkele cliënten bedient en portefeuilles beheert. Zo behouden we die persoonlijke relatie om te allen tijde de wensen en behoeftes te kunnen bespreken, ook als het even wat minder gaat.

Duurzaam beleggen

Duurzaamheid is een begrip waar steeds meer aandacht naartoe gaat. De recente klimaattop in Glasgow is daar het bewijs van. Ook op de beleggingsindustrie heeft dat zijn weerslag. We zien steeds meer wet- en regelgeving, waar beleggers ook mee te maken krijgen. Maar duurzaamheid biedt ook mogelijkheden. Zo zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op duurzame oplossingen, waar beleggers weer van kunnen profiteren. Denk bijvoorbeeld aan opkomende ondernemingen gericht op windenergie, zonne-energie of allerlei andere vormen van energie.

We letten bij onze investeringen ook altijd op die andere betekenis van duurzaamheid: is een bedrijf er voor de lange termijn? Daarom beleggen we in de bedrijven met een gezond en realistisch groeipotentieel en niet in de bedrijven die twee tot drie jaar goed presteren en dan van het toneel verdwijnen.

Daarom is duurzaamheid een topic dat de aankomende jaren waarschijnlijk alleen maar belangrijker zal worden. Voor u, als belegger. Maar ook voor ons als adviseurs.

De nieuwe generatie

En dan hebben we nog de nieuwe generatie. Deze generatie probeert hun vermogen te vergroten op allerlei manieren, waaronder cryptocurrency. Voor ons, als beleggers, vormt dat een uitdaging, omdat er weinig regulering is en het lastig is om een goede waardering op cryptocurrency te plakken. Toch is het steeds meer in opkomst en Amerikaanse banken werken mogelijk al een reguleringsstelsel.

Met de nieuwe manier van beleggen, zien we ook een andere werkwijze opkomen: de applicaties die gebruikt worden. Deze zijn zeer laagdrempelig. Voor individuen wordt de financiële markt ineens toegankelijker. En dat is niet gek, want op het moment is de markt nog redelijk rustig. Er is geen sprake van een grote financiële crisis. Aandelenkoersen stijgen, en dat trekt beleggers aan.

Maar die rust zal niet altijd zo blijven. We zullen ook weer te maken krijgen met fluctuaties op de markt, bedrijven die failliet gaan en rentes die stijgen. Belegt u dan zonder adviseur, dan mist u toch een klankbord om de ontwikkelingen en bijbehorende vervolgacties door te spreken.

Wij kiezen er bewust voor om niet voor het gemak van zo’n app te gaan, maar op mensenwerk te blijven focussen. Naar onze mening blijft er altijd een markt voor beleggingsdienstverlening die wordt verricht door adviseurs van vlees en bloed. Een adviseur voelt ook eigenaarschap over het vermogen dat hij of zij te beleggen heeft voor een betreffende cliënt. Die moet dan ook altijd bereikbaar zijn en de cliënt in goede en slechte tijden bijstaan. Van een crypto-app kunt u dat niet verwachten. Daarom blijven we ons focussen op het mensenwerk, ondanks dat de digitalisering natuurlijk ook hele mooie dingen meebrengt.

Verdwijnend vakmanschap

De tweedeling die we zien tussen grootbanken en onafhankelijke vermogensbeheerders zal uiteindelijk steeds groter worden. Hoe meer de grootbanken hun dienstverlening standaardiseren en uitbesteden, hoe schaarser het aanbod in vakmensen die de vertaalslag kunnen maken van de wens van een individuele cliënt naar de portefeuille die daar het beste bij past. Simpelweg omdat beleggingsadviseurs niet meer op die manier worden opgeleid en zodoende het vak niet beheersen.

Stroeve & Lemberger is afhankelijk van die vakmensen. Wij staan bekend om onze medewerkers met meer dan 20 tot 30 jaar beleggerservaring.

Om onze dienstverlening te kunnen blijven leveren, zullen wij nieuwe vakmensen moeten aantrekken. We verwachten dan ook dat wij hier zelf een aandeel in zullen hebben. In de toekomst zullen wij steeds meer mensen zelf gaan opleiden om dezelfde kwaliteit te kunnen bieden. 

Toekomst Stroeve & Lemberger

Op dit moment groeien we naar een mijlpaal toe: een miljard aan beleggingsvermogen. Dat is een punt waarop we mee beginnen te tellen. Ons doel voor nu is door te groeien naar anderhalf miljard, maar dan wel met behoud van een mooi aantal mensen, korte lijnen en de huidige onderlinge gezelligheid.

Het belangrijkste is dat we een gezond bedrijf blijven, zonder alle lastige perikelen van snelle groei zoals een te grote organisatie, te lange lijnen en te veel mensen waarvan u, als cliënt, niet weet wat ze binnen de organisatie doen. Door maatwerk te blijven bieden, in te spelen op goede trends en investeringen te blijven doen in de juiste mensen, verwachten we nog lange tijd mee te mogen draaien in het landschap van vermogensbeheer.

Conclusie

De toekomst heeft nog genoeg spannends voor vermogensbeheerders en beleggers in petto. Maatwerk zal hier altijd een belangrijke rol in blijven spelen, omdat beleggen mensenwerk is. Ook duurzaamheid zal steeds belangrijker worden, in termen van organisaties die duurzaamheid nastreven en werken met een lange termijnvisie. Van de nieuwe generatie en crypto verwachten we ook veel te gaan zien nog in de komende jaren. Maar het belangrijkste is misschien nog wel onze focus op nieuwe vaklieden en hoe wij daar als organisatie de oplossing voor denken te hebben. Want als er iets is dat wij voor de toekomst willen, is het natuurlijk het voortbestaan van ons prachtige familiebedrijf. Om straks de negende generatie Stroeve te mogen verwelkomen.

Over deze reeks

De informatie uit dit artikel is gebaseerd op het laatste deel van de podcast Let’s Talk Business. Hierin schoven ons nieuwe directielid en Chief Investment Officer David van der Zande en onze Voorzitter Directie Jan Coen Balt aan tafel bij Martine Hauwert van New Business Radio. Zij bespraken onder andere hoe zij bij Stroeve & Lemberger belandden, wat hen het meest aanspreekt in hun werk en hoe zij Private Banking en vermogensgroei realiseren in hun dagelijkse werk.

Beluister deel 4 van deze podcast:

Stroeve Lemberger
Neem contact op met Stroeve Lemberger.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31 (0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen