Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Philips moet beleggers serieus nemen

Philips moet beleggers serieus nemen

In deze drieëntwintigste podcast van het tweede seizoen van BeursTalk bespreekt Rob Jansen beursnieuws met Najib Nakad van Van Lanschot Kempen en Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger.

In de podcast wordt begonnen met het sentiment op de beurzen en een gesprek over de renteontwikkeling, de beleidsrente van de Fed en de oplopende rente op de obligatiemarkten in reactie op de hoge inflatiecijfers, met name in de VS.

Beurstalk 23 van seizoen 2:

Beurs indices bij het sluiten van de markt op vrijdag 14 januari 2022

De huidige 10-jarige rente op staatsleningen in de verschillende landen in de bandbreedte van het afgelopen jaar

De Amerikaanse vlakke rentecurve (> 3 jaar) duidt er op dat inflatie niet uit de hand gaat lopen

De Amerikaanse inflatiecijfers bereikten recent het hoogste peil in 40 jaar

De kerninflatie (CPI-ex Food and Energy) loopt ook fors op, maar is wel lager

Energieprijzen en prijzen van gebruikte auto’s en andere coronagevoelige componenten dragen bij

In de podcast is er o.a. aandacht voor de grote Amerikaanse banken die als eersten hun boeken openden en bedrijfsresultaten rapporteerden. Er worden heel goede bedrijfsresultaten verwacht, voor het kwartaalresultatenseizoen.

Zowel voor de Amerikaanse S&P 500 als voor Europese Stoxx 600

“Philips moet beleggers serieus nemen”

In het verleden is in BeursTalk wel eens opgeroepen tot het vertrek van Philips topman Frans van Houten. Zo ver gaan Wim en Najib Nakad zeker niet. “Maar het wordt wel tijd dat hij beleggers serieus neemt”, vindt zowel Wim als Najib. Philips heeft de problemen met de slaapapneu apparaten te lang gebagatelliseerd. Dat heeft tot een flinke koerscorrectie geleid. “Hoogste tijd dus voor meer transparantie!”

Zie op de site van Stroeve Lemberger de weergave van documentatie en een ander audiofragment over Philips van Wim Zwanenburg op BNR Nieuwsradio:

Kijkend naar JustEatTakeaway zijn de beursexperts Najib Nakad en Wim Zwanenburg eigenlijk veel kritischer, dan over Philips. “Met de overname van GrubHub heeft JustEatTakeaway zich duidelijk verslikt. Ze zoeken daar een partner, ze kunnen het blijkbaar niet alleen af”, constateert Wim. Beter concentreert het bedrijf zich op de Europese markt.

Zie ook het artikel in het FD over JustEatTakeaway, of bekijk het artikel als PDF

De koersontwikkeling over de afgelopen weken

Koersdoelen en opinies van analisten op het aandeel JustEatTakeaway

De winsttaxaties bieden nog geen uitzicht op zwarte cijfers

Al groeit de omzet wel behoorlijk

In de podcast wordt ook gesproken over de snelle omzetgroei van Fastned, n.a.v. de trading-update. Wim Zwanenburg is niettemin erg voorzichtig over beleggingen in dit aandeel.

Zie ook het artikel in het FD over Fastnet, of bekijk het artikel als PDF

Er is slechts een gering aantal analisten dat opinierapporten over Fastned publiceert

Een luisteraar vroeg zich af  hoe hij met een goed handvat een opinie kan bepalen op het aandeel van tankerrederij Euronav. In wat voor deel van de cyclus ze zitten, dus hoe hij een aan- en verkoopmoment kan bepalen. Want analisten zetten het wel op kopen, maar zeggen niet wanneer ze eruit gaan, aldus deze luisteraar.

Zie voor informatie over Euronav: https://www.euronav.com/investors/

Opinies en koersdoelen van analisten op Euronav

Het aandeel Euronav is zeer cyclisch en de beleggingsresultaten zijn wisselend

De tip van Wim Zwanenburg aan het einde van de podcast betreft Salesforce.com. Op basis van inschattingen van de analisten op Wall Street heeft dit aandeel, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de Dow Jones Industrials-index een fors koerspotentieel.

Koersdoelen en analistenopinies op het aandeel Salesforce

Aan het eind van de podcast praat Rob Jansen nog even door met Martijn Rozemuller, ceo van VanEck Europe. VanEck is de partner van BeursTalk, en elke twee weken bespreekt Rob met Martijn een beleggingsthema. Deze week hebben zij het over de oplopende rente en inflatie, en wat dat mogelijk betekent voor ETF-beleggingen.

Beurscommentator Rob Jansen is erg benieuwd naar wat luisteraars van de podcast vinden, aarzel dus niet om hem te mailen en hem vragen voor te leggen: rob@BeursTalk.com

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen