Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Opnieuw tegenvaller voor Philips

Opnieuw tegenvaller voor Philips

Op woensdag 12 januari was Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger te gast in de rubriek Ongevraagd Advies van BNR radioprogramma Zakendoen, gepresenteerd door Thomas van Zijl.

Philips gaf woensdagochtend 12 januari 2022 een omzet- en winstwaarschuwing af. Het bedrijf breidt zijn terugroepactie uit en kampt met het feit dat ziekenhuizen de aankoop van apparaten uitstellen. Door het uitbreiden van de terugroepactie lopen de kosten met €225 mln op tot €725 mln. Het medische technologieconcern Philips gaf woensdagochtend een omzet- en winstwaarschuwing af, voor de tweede keer in drie maanden.

Daar voor zijn drie oorzaken:

De omzet en winst vallen tegen doordat Philips zijn terugroepactie uitbreidt;

Doordat ziekenhuizen de aankoop van apparaten uitstellen;

Problemen met de toelevering van onderdelen spelen het bedrijf ook parten.

Beluister het programma van BNR:

De rubriek Ongevraagd Advies van het BNR radioprogramma Zakendoen met Wim Zwanenburg vindt u hier.

Beleggers reageren onthutst. Het aandeel Philips opende woensdag met een verlies van 9,5% op €30,75. Het koersverlies liep in de loop van de ochtend op tot ruim 13% op €29,22.

Philips riep zijn apparaten tegen slaapapneu vorig jaar terug, omdat het geluiddempende schuim bleek te kunnen verbrokkelen. Patiënten kunnen brokstukjes inademen en mogelijk ook schadelijke gassen. Het bericht leidde wereldwijd tot grote onrust bij patiënten met slaapapneu, een chronische aandoening waarbij de adem van patiënten tijdens hun slaap veelvuldig stokt.

Philips maakt woensdag bekend zijn terugroepactie uit te breiden tot 5,2 miljoen apparaten. Het bedrijf dacht tot nu toe te kunnen volstaan met het repareren of vervangen van maximaal vier miljoen apparaten.

Het aandeel Philips verloor vorig jaar vanaf april bijna 40% van zijn waarde door de problemen met de slaapapneu-machines. Beleggers vrezen vooral in de Verenigde Staten voor schadeclaims van miljarden dollars. De koers van het aandeel viel terug naar €28,50, koersniveaus van medio 2017. Toezichthouders zitten het bedrijf op de huid, en rechtszaken dreigen veel geld, tijd en energie te gaan kosten. Sinds december kroop het aandeel weer wat omhoog, tot €33,80 gistermiddag. Begin april stond de koers nog boven de €50.

Koersdoelen van analisten op het aandeel Philips

Taxaties van de groei van de winst per aandeel Philips

De koers van Philips valt terug naar niveaus van 2017

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen