New Business Radio
Nu wel of niet beleggen?
De afgelopen weken hebben we u meer verteld over vermogensbeheer en waar u aan moet denken als u wilt beginnen met beleggen. Maar de hamvraag is natuurlijk: moet u juist in deze tijd nu wel of niet beleggen?
Daarom bespreken we deze keer de ontwikkelingen in de huidige markt, en of u hierdoor juist nu of later in zou moeten stappen.
Negatieve rente
Vroeger was het voor de rente interessant genoeg om eigen vermogen op de bank te laten staan. Gestaag groeide het per jaar, waardoor u aan het einde van de rit meer overhield. Maar in 2021 hanteren steeds meer banken een negatieve rente. Dat houdt in dat u betaalt voor het geld dat u spaart bij de bank, in plaats van dat u er geld voor terugkrijgt.
Wilt u voorkomen dat u geld moet betalen over uw vermogen? Dan kan het zeker aan te raden zijn om nu te beginnen met beleggen. Op de bank wordt het immers toch minder waard. Dus wilt u iets van groei realiseren, dan is beleggen hier een goede optie voor.
Hoge inflatie
Op het moment bevinden we ons in de sterkste inflatie in bijna 20 jaar. Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 3,4% duurder dan een jaar eerder. De toename van deze inflatie is vooral te wijten aan stijgende energieprijzen. De inflatie in de eurozone nam zelfs toe van 3,4% naar 4,1% in oktober. Een inflatie van rond de 4% houdt in dat uw vermogen elk jaar met 4% wordt uitgehold.
Omdat inflaties zorgen voor geldontwaardingen, kan ook deze ontwikkeling een goede reden zijn om juist nu te beginnen met beleggen. Uw geld op de bank houden zorgt er simpelweg voor dat het stukje bij beetje minder waard wordt.
Veel nieuwe partijen op de beurs
Dit jaar trokken recordhoeveelheden bedrijven naar de beurs. Die kunnen mogelijk zeer interessant zijn om in te beleggen. Zeker de bedrijven die de beurs opgaan om geld op te halen dat ze vervolgens gebruiken om te investeren. Deze bedrijven zijn bezig met hun groei en dat is voor u, als belegger, natuurlijk een goed teken. Uw aandeel kan dan meegroeien.
Waar u wel voor moet waken, en waar wij onze bedenkingen bij hebben, zijn spacs. Deze special purpose acquisition companies zijn lege hulzen waarmee investeerders geld ophalen. Dat geld wordt vervolgens ingezet om een bedrijf te zoeken om mee te fuseren, en die onderneming krijgt dan de beursnotering. Dit is een hype sinds vorig jaar.
Stapt u in een spac, dan geeft u als het ware een blanco cheque aan een partij om daarmee te doen wat ze willen. Wij geloven hier helemaal niet in en blijven hier dan ook ver van weg voor onze portefeuilles.
Digitalisering
Op de beurs zien we steeds meer technologische bedrijven die een enorme impact hebben. Dit is een belangrijke trend die wij juist wel weer meenemen in onze beleggingsportefeuilles. Aandelen kunnen namelijk enorm profiteren van de digitalisering van de economie. Dat zien we ook terug op verschillende vlakken.
Het Nederlandse ASML uit Veldhoven is bijvoorbeeld wereldmarktleider in het maken van halfgeleiders, en een bedrijf waar wij veel potentie in zien. Maar ook verder in Europa en Amerika zijn er veel technologiebedrijven die heel hard gegroeid zijn en goede groeivooruitzichten laten zien. Beleggen in dat soort bedrijven is in onze optiek een goede investering.
Tegelijkertijd zijn er steeds meer kleine bedrijven die in een recordtijd wereldmarktspelers worden in zeer specifieke segmenten. Bij dat soort bedrijven is het lastig om ze direct te spotten. Wilt u hier toch op inspelen, dan kan het aan te raden zijn om een gespecialiseerde vermogensbeheerder in te schakelen. Hij of zij kan u helpen om een mandje aandelen te kopen in een segment, bijvoorbeeld fintech (financiële technologie).
Zoals we in ons vorige artikel besproken, is het hierbij is wel van belang om er echt in te geloven, en te begrijpen waar u in investeert. En als u er dan voor kiest, dan raden we aan te investeren via gespecialiseerde vermogensbeleggers. Zij zijn continu op de hoogte en weten wat wel en niet interessant is.
Trends
Uiteindelijk gaat veel van het beleggen om het spotten van goede thema’s en trends. Of dat nu robotics of Artificial Intelligence betreft, er gebeuren veel dingen om ons heen die bestaande industrieën compleet op hun kop kunnen zetten. U als belegger kunt daar flink van profiteren.
Maar voor zowel digitalisering als trends geldt: wilt u de goede keuzes maken, dan is het zeer belangrijk goede kennis te vergaren en informatie te verwerken. Het kost alleen al aan tijd een behoorlijke investering in bronnen die u nodig hebt om de juiste informatie op te halen. Zeker bij trends gaat hier extra tijd inzitten, omdat deze beleggingsvorm sneller komt en gaat dan andere beleggingsopties.
Conclusie
Met een lange horizon is het sowieso goed om in de markt te zitten. Er gebeurt dusdanig veel dat het onmogelijk is om te zeggen: vandaag is een goede dag om te starten. Zorg vooral dat u erin zit voor de lange termijn, want dan is beleggen het meest interessant.
Houd in ieder geval de ontwikkelingen goed in de gaten, en beleg in producten die u goed begrijpt. Wilt u een stappenplan raadplegen om te beginnen met beleggen? Lees dan ons vorige artikel.
Meer weten over dit onderwerp? Volgende week delen we ons laatste artikel uit deze reeks op onze social mediakanalen en deze nieuwssectie. Houd ze vooral in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn.
Over deze reeks
De informatie uit dit artikel is gebaseerd op het derde deel van de podcast Let’s Talk Business. Hierin schoven ons nieuwe directielid en Chief Investment Officer David van der Zande en onze Voorzitter Directie Jan Coen Balt aan tafel bij Martine Hauwert van New Business Radio. Zij bespraken onder andere hoe zij bij Stroeve & Lemberger belandden, wat hen het meest aanspreekt in hun werk en hoe zij Private Banking en vermogensgroei realiseren in hun dagelijkse werk.