Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

New Business Radio

Starten met beleggen? Dit zijn onze gouden tips.

Starten met beleggen? Dit zijn onze gouden tips.

Vorige week heeft u kunnen ontdekken of vermogensbeheer iets voor u is. Deze week gaan we meer de diepte in en delen we onze gouden tips voor als u wilt starten met beleggen. Want hoe goed het ook gaat met de economie, ieder begin is spannend.

Of u nu uw oog heeft laten vallen op een nieuwe cryptomunt, een interessant aandelenpakket of een bedrijf waar u potentie in ziet, investeren brengt risico’s met zich mee. Om daar zo goed mogelijk mee om te gaan, delen we in deze blog onze best practices.

Hoe kan ik starten met beleggen?

Een kleine online zoektocht naar beginnen met beleggen levert al veel op. Zo zijn er verschillende stappenplannen die van A tot Z omschrijven welke weg u kunt bewandelen. Wij raden aan het als volgt te doen:

  1. Bepaal uw doel: wat wilt u bereiken als u gaat beleggen? Verwacht u er inkomen uit te halen? Of wilt u vooral groei zien voor de lange termijn? Uw doel is voor de aanpak en het resultaat van groot belang.
  2. Bepaal het bedrag: beleg met een bedrag dat u kunt missen. Beleggen is nooit zonder risico en u wilt vermijden dat het resultaat straks een lege bankrekening is.
  3. Bepaal de risicostrategie: denk goed na over het risico dat u bereid bent te lopen. Sommige investeringen kennen grote fluctuaties, waar andere juist gestage progressie laten zien. Kies waar u comfortabel bij bent om teleurstellingen te voorkomen.
  4. Bepaal wie het doet: beleggen kunt u zelf doen, of uitbesteden. Dit is vooral afhankelijk van de tijd, energie en investering die u bereid bent erin te steken. Zelf beleggen met professioneel advies is hierbij ook een optie.
  5. Bepaal waarin u wilt investeren: hier zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Denk aan: aandelen, beleggingsfondsen, trackers, vastgoed of obligaties. Zorg vooral dat u weet waarin u investeert, hierover later meer.
  6. Bepaal waar u belegt: dit kan bij een bank, een broker of een vermogensbeheerder zijn. Zoals we in ons vorige artikel aangaven, is het hierbij vooral belangrijk een relatie aan te gaan voor de lange termijn. Een persoonlijke band is dan essentieel.
Onze gouden tips

Met meer dan twee eeuwen aanwezigheid in de financiële markt, hebben we veel voorbij zien komen. Van bedrijven die net zo snel zijn gegaan als dat ze zijn gekomen, tot investeringen die goed of juist minder goed gingen. Met die kennis van de markt willen wij u behoeden voor de dingen die mis kunnen gaan. Daarom twee gouden tips voor als u gaat beginnen met beleggen.

Tip 1: beleg in wat u begrijpt

Wij zien het iedere dag: nieuwe producten met mooie namen die interessant lijken. Zo ook zo’n vijftien jaar geleden met de hedgefunds. Overal werd gesproken over dit fenomeen, omdat die partijen gedurende alle marktcycli eigenlijk altijd wel een mooi rendement verdienden. Maar eigenlijk wisten veel beleggers niet hoe er exact werd belegd bij een hedgefund en de exacte fees die erbij kwamen kijken. Intussen hebben we geleerd dat die partijen niet altijd in alle markten de voorgespiegelde rendementen behalen.

Gaat u binnenkort starten met beleggen en heeft u iets leuks op het oog? Lees u dan goed in. Daar waar u in belegt, moet u goed begrijpen om ook het risico goed te doorzien. Dit geldt zowel voor als u zelf gaat beleggen, als wanneer u advies inwint. Vraag ook aan uw beleggingsadviseur duidelijkheid en uitleg als iets aangeraden wordt. Transparantie is het sleutelwoord.

Tip 2: laat u niet meetrekken in de zoektocht naar meer rendement

In de zoektocht naar vermogensgroei, gaan veel beleggers iedere keer weer op zoek naar nieuwe producten die meer rendement opleveren. Maar wordt er niet goed nagedacht over de risico’s. Is de rendementsbelofte bijna niet waar te maken? Dan kunt u er bijna vanuit gaan dat het geen slimme belegging is.

Laat u niet meetrekken in de zoektocht naar meer rendement. Dit leidt bijna altijd tot meer risico en minder transparantie. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Gebruik uw gezonde verstand als u ergens instapt.

Hoe een vermogensbeheerder u kan helpen

Een vermogensbeheerder denkt vooral heel erg goed met u mee. Zo analyseren wij het product dat u interessant vindt op risico- en rendementskarakteristieken en de markt waarin het opereert. Maar we kijken verder dan dat. We beschouwen ook wat er gebeurt als bepaalde scenario’s zich voordoen, hoe het product zich dan zal gedragen en of dat past binnen de risicobeleving die u, cliënt zijnde, heeft.

Ook kijken we naar de transparantie rondom het product. Onze keuzes maken we doordacht, om te voorkomen dat deze later verkeerd kunnen uitvallen. Ook wij hebben onze reputatie te managen. Dat kan in uw voordeel werken als u op een gedegen strategie wilt bouwen.

Conclusie

Starten met beleggen kan een goede keuze voor u zijn. Voordat u aan de slag gaat, is het aan te raden een plan voor uzelf op te zetten en te bedenken hoe u wilt gaan beleggen. In dit artikel vindt u meer informatie over hoe u kunt beginnen en welke gouden tips wij mee zouden willen geven. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar gaat u gedegen te werk, dan kan de uitkomst gunstig voor u uitpakken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? De komende weken delen wij meer artikelen op onze social mediakanalen en deze nieuwssectie. Houdt u ze vooral in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn.

Over deze reeks

De informatie uit dit artikel is gebaseerd op het tweede deel van de podcast Let’s Talk Business. Hierin schoven ons nieuwe directielid en Chief Investment Officer David van der Zande en onze Voorzitter Directie Jan Coen Balt aan tafel bij Martine Hauwert van New Business Radio. Zij bespraken onder andere hoe zij bij Stroeve Lemberger belandden, wat hen het meest aanspreekt in hun werk en hoe zij Private Banking en vermogensgroei realiseren in hun dagelijkse werk.

Beluister deel 2 van deze podcast:
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen