Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Jaarvisie 2022

Verduurzaming biedt volop kansen

Verduurzaming biedt volop kansen

De komende jaren moeten bedrijven sterk inzetten op de energietransitie, het reduceren van CO2-emissies en verduurzaming van productie- en dienstverleningsprocessen, onder andere door het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Dit biedt kansen voor omzet- en winstgroei van innovatieve bedrijven die nieuwe duurzame technologieën ontwikkelen. Beleggers moeten in toenemende mate rekening houden met de risico’s van het veranderende klimaat en meer extreme weersomstandigheden.

DNB en AFM wijzen bijvoorbeeld op de impact van klimaatverandering en natuurrampen op schadeverzekeraars en vastgoedbeleggingen. De gevolgen daarvan werden afgelopen zomer pijnlijk duidelijk door dodelijke overstromingen in Limburg, Duitsland en België. Olie- en gasbedrijven kunnen blijven zitten met ‘stranded assets’, olie- en gasreserves die vanwege milieuredenen niet meer geëxploiteerd zullen worden. Een periode van crisis doet altijd pijn, maar het leidt vaak ook tot innovatie en nieuwe kansen.

In de Tweede Wereldoorlog werden penicilline, synthetische rubber en atoomsplitsing ontdekt onder druk van de mondiale crisis. Innovaties waar we nog steeds iedere dag de vruchten van plukken. Iedere crisis heeft weer een andere dynamiek, maar ook de coronacrisis geeft een impuls aan innovaties. De mondiale samenwerking bij de razendsnelle ontwikkeling van vaccins en nieuwe geneesmiddelen tegen het coronavirus heeft dit laten zien. De internetrevolutie stamt weliswaar uit de jaren ‘90, maar de coronacrisis heeft beslist een nieuwe impuls gegeven aan het digitaliseringsproces.

Met een thematische benadering van beleggingen kunnen beleggers profiteren van consistente langere termijntrends. Dit zijn bijvoorbeeld automatisering, digitalisering, cybersecurity, de ontwikkeling van halfgeleiders voor bijvoorbeeld virtual reality en de ontwikkeling van het metaverse (volgende generatie internet). Maar ook de opkomst van elektrische auto’s, batterijen en nieuwe vormen van energie biedt volop kansen. Ook de verduurzaming biedt naar onze mening goede kansen in de komende jaren. Bij de screening van beleggingsinstrumenten houden wij hier in toenemende mate rekening mee.

Benodigde infrastructuur investeringen om in 2050 op een ‘net zero’-scenario uit te komen in triljoenen USD.

Bron: Goldman Sachs Global Investment Research

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen