Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Jaarvisie 2022

China: groeivertraging is aannemelijk maar aandelenmarkt blijft aantrekkelijk

China: groeivertraging is aannemelijk maar aandelenmarkt blijft aantrekkelijk

In 2021 bleven de rendementen op de opkomende markten achter bij die van de westerse ontwikkelde aandelenmarkten. Dit werd met name veroorzaakt door de ontwikkelingen in China.

In november 2020 jaar grepen de Chinese toezichthouders op het gebied van internetveiligheid, mededinging en financiële markten met een reguleringsoffensief in bij de grote Chinese techbedrijven.

De Chinese Communistische Partij blijkt zich zorgen te maken over de macht die techgiganten zoals Alibaba en Tencent hebben verkregen. In 2021 werden fusies en beursgangen van verschillende bedrijven door de autoriteiten geblokkeerd. De Chinese regering zet onder leiding van Xi Jinping in op groei, technologische innovatie en gedeelde welvaart, ‘Common Prosperity’-beleid.

Daarnaast proberen financiële toezichthouders al jaren de excessieve kredietverlening te beperken. Zaken als corruptie en te excessieve winsten worden hard aangepakt, maar dat leidde in 2021 tot onzekerheid en schrikeffecten op de Chinese aandelenbeurs. Hoewel de economische groei in China in 2021 gemiddeld nog op 8,0% kan uitkomen, dreigt de komende jaren toch een groeivertraging. Daarbij houden steeds meer economen er rekening mee dat die groei niet boven de 5% kan uitkomen, zoals ook al bleek in het derde kwartaal van 2021.

In september kwamen de financiële markten wereldwijd in de ban van de financiële problemen bij de Chinese projectontwikkelaar Evergrande. De vrees stak de kop op dat een mogelijk faillissement een domino-effect zou kunnen veroorzaken op de Chinese vastgoedmarkt. De Chinese autoriteiten zullen zeer waarschijnlijk aansturen op een ordentelijke ontvlechting van het concern om de impact van het financiële debacle op de vastgoedmarkt en de huisvesting van miljoenen Chinezen te beperken.

Wij menen evenwel dat de Chinese aandelenmarkt, ondanks de turbulentie op de korte termijn, een aantrekkelijke markt blijft. China is na de Verenigde Staten ’s werelds grootste economie en met de stijgende welvaart en verdere verstedelijking, waarschijnlijk binnen 10 jaar de allergrootste. Het land herstelde als eerste economie van de coronapandemie en bouwde eerder dan westerse centrale banken de monetaire steun af.

De economie groeit ondertussen relatief nog steeds hard, de middenklasse is in opkomst en het land zal willen blijven groeien, al is het maar om sociale onrust te voorkomen. Op technologisch gebied lopen steeds meer Chinese bedrijven zelfs voor op hun westerse tegenhangers. In een gespreide aandelenportefeuille is naar onze mening nog steeds plaats voor een zekere allocatie naar opkomende markten. Binnen de categorie van opkomende markten hebben wij een voorkeur voor Azië.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen