New Business Radio
Vermogensbeheer en vermogensgroei: alles dat u moet weten
Stel, u overweegt te starten met vermogensbeheer. Bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf recentelijk heeft verkocht voor een mooi bedrag en u wilt daar meer uithalen. Of u wilt met het oog op de toekomst het familiekapitaal overdragen naar de volgende generatie, en hen met de juiste keuzes, begeleiding en educatie voorbereiden op die belangrijke taak.
Waar moet u dan aan denken? Wat kunt u verwachten? En misschien belangrijker nog: hoe werkt het allemaal? Dat lichten we uit in dit artikel en in onze meest recente podcast.
Wat is vermogensbeheer?
Het vertalen van de persoonlijke financiële dromen en wensen die u met uw vermogen hebt naar een beleggingsportefeuille die daar het beste bij aansluit.
Voor wie is vermogensbeheer?
Vroeger was vermogensbeheer voor een zeer select gezelschap, maar tegenwoordig is de vermogende doelgroep een stuk breder. Of u nu als particulier, ondernemer, familie of stichting aan vermogensbeheer wilt doen, het kan allemaal.
Een greep uit de vraagstukken waarvoor een vermogensbeheerder ingeschakeld kan worden:
- Ondernemer: veel vermogen opgebouwd door werkzaamheden. Nu bent u gestopt met werken. Hoe investeert u dit geld slim om ervan te kunnen leven?
- Familie: vermogen gaat van de ene naar de andere generatie. Begeleiding volgende generatie is nodig. Hoe zorgt u voor goede begeleiding in de groei van het vermogen? En hoe kan de volgende generatie ingewijd worden in het idee van investeren?
- Stichtingen: een deel van het vermogen gaat naar goede doelen. Hoe kan het andere gedeelte optimaal behouden worden voor de toekomst?
- Particulieren: een erfenis is vrijgekomen. Hoe kan dit zo beheerd worden dat ook de toekomstige generaties ervan kunnen profiteren?
Met al deze vraagstukken, en vanaf een vermogen van € 500.000 kunt u aankloppen voor advies.
Dit kunt u verwachten
Als u aanklopt bij een vermogensbeheerder, wat kunt u dan verwachten?
Persoonlijke intake
Of u wel of niet met een vermogensbeheerder aan de slag kunt hangt af van verschillende factoren. Om te kijken of u in aanmerking komt, zal een adequate partij daarom altijd beginnen met een persoonlijke intake. Zo kan de adviseur u en uw drijfveren op die manier beter leren kennen.
Waar moet u aan denken als u het gesprek hierover aangaat?
- Financiële situatie: zorg dat u hierover open kaart speelt. Hoeveel geld is er te beleggen? En kunt u het ook daadwerkelijk missen de aankomende jaren? Stel dat u nu uw geld hebt staan maar binnen een aantal jaren een boot wil kopen, dan zal een goede adviseur u niet aanraden om in aandelen te beleggen.
- Doelstelling: bepaal deze voor uzelf. Verwacht u bijvoorbeeld inkomen uit uw vermogen? Of wilt u vooral groei zien voor de lange termijn?
- Risico: denk goed na hoeveel risico u wilt lopen, en wat er qua strategie bij u past. Wat is acceptabel voor u en waar voelt u zich comfortabel bij?
Advies
Het advies dat u krijgt, is altijd gebaseerd op de factoren die u bespreekt. Zo kunt u samen komen tot een beleggingsplan dat past bij uw financiële situatie, uw doelstelling(en) en het risico dat u bereid bent te lopen.
Een strategie zal behoudender zijn als uw beleggingshorizon korter is, of het inkomen dat u nodig hebt uit uw vermogen in verhouding tot uw vermogen groter.
Een strategie kan risicovoller zijn als u uw vermogen niet nodig hebt om van te leven, of uw beleggingshorizon heel lang is.
Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden, want zo’n strategie wordt in principe vooral op maat gemaakt.
Tips bij het kiezen voor de juiste partij
- Ga altijd voor advies op maat: het gaat om uw kapitaal, dan is het wel zo prettig als hiermee omgegaan wordt zoals u dat wilt.
- Ga voor de langetermijn relatie: hoe langer u met een partij werkt, hoe persoonlijker de relatie, en hoe beter uw banker kan inschatten wat bij u past.
- Ga voor een organisatie die al langer in de markt zit: ze hebben hun strepen al verdiend en staan niet voor niets al die tijd al ferm overeind. Hier kunt u natuurlijk van profiteren.
- Ga voor scherpte: de partij die de actualiteiten het meest in de gaten houdt en er bovenop zit, kan het beste inspelen op de trends. Iets wat voordelig kan werken voor uw vermogen.
Conclusie
Is vermogensbeheer iets voor u? Dat is wat u met dit artikel hebt kunnen onderzoeken. U hebt kunnen lezen wat vermogensbeheer is, voor wie het is en wat u kunt verwachten als u ermee begint. Ook gaven we u enkele tips, om de keuze voor de juiste partij zo makkelijk mogelijk te maken. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Houd dan de komende weken onze social mediakanalen en deze nieuwssectie in de gaten.
Over deze reeks
De informatie uit dit artikel is gebaseerd op het eerste deel van de podcast van New Business Radio: Let’s Talk Business. Hierin schoven ons nieuwe directielid en Chief Investment Officer David van der Zande en onze Voorzitter Directie Jan Coen Balt aan tafel bij Martine Hauwert van New Business Radio. Zij bespraken onder andere hoe zij bij Stroeve & Lemberger belandden, wat hen het meest aanspreekt in hun werk en hoe zij vermogensbeheer inrichten en vermogensgroei realiseren in hun dagelijkse werk.