Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Zaken doen met...

BNR Beleggerspanel over Evergrande en beleggingsfraude

BNR Beleggerspanel over Evergrande en beleggingsfraude

Op dinsdag 5 oktober 2021 was beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg te gast in het Beleggerspanel van het BNR-radioprogramma ‘Zaken doen met’, samen met Reinder Wietsma, portfoliomanager bij IBS Capital Management. Het programma wordt gepresenteerd door Thomas van Zijl.

Onderwerpen waren onder andere: De in problemen geraakte Chinese vastgoedreus Evergrande haalt miljarden op met de verkoop van een deel van de activa. Coolblue gaat naar de beurs. En: de AFM waarschuwt voor toenemende beleggingsfraude.

Beluister de uitzending hieronder:

Laatste transactie

Het programma startte met een toelichting op de laatste transactie. Bij Stroeve Lemberger is onlangs een belegging in het aandeel Inditex, de moedermaatschappij van modeketen Zara, verkocht en het aandeel Kering aangekocht.

Na hard getroffen te zijn door de tijdelijke sluiting van de fysieke winkels, zag Inditex het herstel in de drie maanden tot juli 2021, het tweede fiscale kwartaal, versnellen. Hoewel het groeitempo van e-commerce vertraagde, droeg de heropening van de fysieke detailhandel ertoe bij dat de totale verkoop boven het pre-pandemische niveau kwam. De voortdurende herschikking van het fysieke netwerk en de versnellende digitale transformatie zullen waarschijnlijk een terugkeer naar de winstgevendheid van vóór Covid-19 voor Inditex mogelijk maken. Met het herwonnen momentum van de onderneming en het aandeel blijft de winstgevendheid echter achter bij die van Kering, een Franse leverancier van luxe merkartikelen zoals Gucci, Bottega Veneta en Saint Laurent.

De aandelen Kering en Inditex hebben momenteel ongeveer een gelijke waardering, maar voor Kering voorzien wij de komende jaren een snellere winstgroei. Het aandeel Inditex heeft zich vanaf november 2020 zeer behoorlijk hersteld, terwijl tegelijkertijd de koers van het aandeel Kering door de onzekerheden op de Chinese markten vanaf medio augustus behoorlijk onder druk is gekomen. Wij menen evenwel dat de groei van de export naar China van luxe merkartikelen de komende jaren zal aanhouden en dat dit een gunstig moment is om deze transactie uit te voeren.

De geschiedenis van Kering (voorheen het Franse warenhuis Pinault Printemps) gaat terug tot 1963.
De geschiedenis van Kering (voorheen het Franse warenhuis Pinault Printemps) gaat terug tot 1963.
Groepsstructuur van Kering
Groepsstructuur van Kering
Zicht op de verkopen van Kering in China
Zicht op de verkopen van Kering in China
Koersdoelen voor het aandeel Kering van analisten op Wall Street
Koersdoelen voor het aandeel Kering van analisten op Wall Street
Waarderingen en ontwikkeling van de winst-per-aandeel van Kering
Waarderingen en ontwikkeling van de winst-per-aandeel van Kering

De crisis bij de Chinese vastgoed-projectontwikkelaar Evergrande

Evergrande is het afgelopen jaar in de problemen gekomen door de aangescherpte politiek van de Chinese toezichthouders die grenzen stelden aan de vermogensverhoudingen van projectontwikkelaars. Evergrande kan vanwege de ‘drie rode lijnen’-politiek geen nieuwe leningen aantrekken zolang het niet voldoet aan de eisen van solvabiliteit, voldoende eigen vermogen. Evergrande heeft meer dan USD 300 miljard aan leningen uitstaan.

Om de vermogensverhoudingen te herstellen, en te kunnen voldoen aan rente- en aflossingsverplichtingen en om een verdere crisis te voorkomen, is Evergrande bezig activa te verkopen. De koers van het aandeel is zeer volatiel vanwege alle geruchten. De handel in dit aandeel in Hong Kong is voorlopig stil gelegd. Is dit een herhaling van de Lehman-crisis in China? Is Evergrande een teken van de verzwakking van de Chinese economische groei, nu ook China getroffen wordt door stroomtekorten?

De meeste projectontwikkelaars voldoen aan de drie rode lijnen’-politiek.
De meeste projectontwikkelaars voldoen aan de drie rode lijnen’-politiek.
De mogelijke impact van de vastgoedcrisis en stroomtekorten op de economische groei in China
De mogelijke impact van de vastgoedcrisis en stroomtekorten op de economische groei in China

De beursgang van Coolblue komt in een stroomversnelling

Webwinkel Coolblue heeft vrijdag zijn langverwachte beursgang aangekondigd. Het Rotterdamse bedrijf is naar verluidt enkele miljarden waard. Vrijdagochtend kondigde de Rotterdamse webwinkel de miljarden-beursgang officieel aan, nadat het FD meldde dat de plannen in een stroomversnelling waren gekomen. De eerste notering zal in oktober een feit zijn. Coolblue streeft naar een ‘free float’ van 20-30% onmiddellijk na de beursgang en mikt op een beurswaarde van enkele miljarden euro’s. Ingewijden spreken over een waardering van €3 mrd tot €4 mrd, met uitschieters tot €6 mrd. De exacte waardering wordt in de komende weken bepaald.

Coolblue heeft net als andere webwinkels geprofiteerd van de corona-pandemie. Door lockdowns en verplicht thuiswerken gingen klanten massaal webwinkelen. Daardoor steeg de omzet van Coolblue vorig jaar met 34% naar €2 mrd. Dat is een flinke groeispurt ten opzichte van de voorgaande jaren. En ook 2021 is een goed jaar voor het concern.

Coolblue is in handen van oprichter Pieter Zwart en investeringsmaatschappij HAL, tevens eigenaar van FD Mediagroep. HAL gaat in ieder geval aandelen verkopen, maar topman Zwart mogelijk ook. Eerder was zijn intentie om de meerderheid te houden in zijn bedrijf. Hij heeft nu nog een belang van ongeveer 51%. De rest is vrijwel helemaal van HAL.

Schade door beleggingsfraude

De AFM en de Fraude Helpdesk krijgen steeds vaker signalen over dubieuze beleggingsproducten. De Fraude Helpdesk noteert dit jaar een toename van ongeveer 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Het betreft risicovolle cfd’s (zogenaamde ‘hefboomproducten’) maar ook steeds vaker aanbiedingen in crypto munten en valuta. Ook de AFM meldde hierover – vorige week in haar signalenmonitor – een toename van meldingen.

De Fraudehelpdesk en de AFM waarschuwen daarom op de eerste dag van de World Investor Week opnieuw voor malafide beleggingsaanbieders.

Om die reden starten de AFM en de Fraude Helpdesk deze week opnieuw een campagne tijdens de World Investor Week die vandaag begint. Beide organisaties delen deze week via social media iedere dag waarschuwingen en tips voor verstandig beleggen. In een video waarschuwen Jort Kelder en Marco Borsato voor nep-advertenties met hun naam en portret. In een beleggingsquiz kan men de kennis van beleggen en mogelijke vatbaarheid voor beleggingsfraude testen.

Stroeve Lemberger
Neem contact op met Stroeve Lemberger.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31 (0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen