Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

BNR Beleggerspanel over SPAC’s

BNR Beleggerspanel over SPAC’s

In het BNR Beleggerspanel van 3 augustus sprak presentator Paul van Liempt met Karel Mercx, beleggingsspecialist bij het blad Beleggers Belangen en Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

De onderwerpen die in deze uitzending werden behandeld, waren de golf van speculatieve SPAC’s, het herstel van de economie en de goede kwartaalresultaten die leiden tot nieuwe beursrecords, duurzaam beleggen en ‘greenwashing’.

Beluister de uitzending hieronder:

SPAC’s

SPAC’s (dit staat voor: Special Purpose Acquisition Company) zitten sinds vorig jaar in de lift, vooral in de Verenigde Staten. Deze ‘blanco cheque’-bedrijven winnen populariteit omdat ze een alternatief vormen voor de gebruikelijke IPO’s, de beursintroducties, onder meer omdat ze gepaard gaan met een grote bewegingsvrijheid en een beperkte administratieve rompslomp.

Met SPAC’s worden kleine ‘lege’ beursgenoteerde bedrijven gebruikt om geld onder beleggers op te halen en vervolgens met deze geldzakken een overname te doen of een fusie aan te gaan. Dergelijke bedrijven worden wel in de gaten gehouden door de toezichthouders, waaronder de SEC, omdat ze nog speculatieve kenmerken hebben.

Wim Zwanenburg meent dat beleggingen in SPAC’s nogal speculatief zijn;
“Je belegt feitelijk in ‘blanco cheque’-bedrijven, waarbij beleggers afgaan op de reputatie van de initiatiefnemer (de “sponsor”), waarvan verondersteld wordt dat die wel een geschikte, veel rendement-belovende overnamekandidaat kan vinden. De koersontwikkeling van veel SPAC’s ging eind vorig jaar met het positieve beursklimaat door het dak, maar sinds februari van dit jaar stelt de koersontwikkeling van veel SPAC’s ernstig teleur. Er zijn al beleggers die rechtszaken beginnen omdat ze menen dat toezeggingen onvoldoende worden nagekomen.”

Het koersverloop van de IPOX SPAC-Index tegenover de brede S&P 500 beursindex:

* De IPOX SPAC-Index is een benchmark voor het meten van de performance van een breed universum van Special Purpose Acquisition Vehicles (SPAC’s). Bron: Bloomberg

De levenscyclus van een SPAC:


Duurzaam beleggen

Stroeve Lemberger geeft haar cliënten inmiddels alweer een aantal jaren de mogelijkheid te kiezen voor een duurzame beleggingsportefeuille. Toezichthouders in de financiële wereld vinden duurzaamheid ook belangrijk. Zij willen de geld- en kapitaalstromen zodanig beïnvloeden dat ondernemingen hun investeringen steeds meer op duurzame projecten richten, waarbij bijvoorbeeld de CO2-emissies worden verminderd. Meer informatie

Het Financieele Dagblad
Nederlandse vermogensbeheerders doen zich nog steeds groener voor dan ze zijn (01-08-2021)

NRC Handelsblad
De vraag is enorm, dus investeringsmaatschappijen doen ook groen (30-07-2021)

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen